Banskobystričania dostali v Tampere lekciu, z ktorej sa chcú poučiť

BANSKÁ BYSTRICA 5. októbra (SITA) - Hokejisti Banskej Bystrice neuspeli ani v piatom zápase A-skupiny Ligy majstrov 2017/2018, v stredu večer na ľade fínskeho majstra Tappara Tampere prehrali 0:3 a definitívne stratili šancu na postup do ďalšej fázy tejto prestížnej európskej súťaže.

Slovenský majster vstupoval do duelu v pozícii jasného outsidera, v tabuľke mu patrí posledná priečka, keď doposiaľ dosiahol iba jediné víťazstvo, konkrétne doma nad Salzburgom. Vo Fínsku na pôde lídra skupiny bez jedinej prehry nemal veľké oči. "V prvej tretine sme boli príliš statickí a Tappara dobre korčuľovala. V druhej sme zmenili systém, začali sme hrať aktívnejšie, rýchlejšie napádať, hra sa trošku vyrovnala, no domáci majú jeden z najlepších tímov Európy, dobre bránili. Za druhú a tretiu tretinu sa nemusíme hanbiť, ale musíme rešpektovať silu súpera,“ ohliadol sa za priebehom stredajšieho stretnutia tréner Banskobystričanov Vladimír Országh a dodal: "Hra fínskeho tímu je založená na perfektnej defenzíve, ťažko sa proti nim presadzovalo, navyše, okamžite vyrážali do rýchlych protiútokov a boli silní na puku. Nie nadarmo sú jeden z top tímov v Európe. Bol to poučný zápas v niektorých veciach tak pre hráčov ako i trénerov. Videl som, čo nám sedí a čo nie. Takéto zápasy nás musia všetkých posúvať ďalej."

Kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový nastúpil na svoj vôbec prvý zápas v tejto súťaži. Predtým bol totiž zranený, takže neabsolvoval súboje proti Wolfsburgu a Salzburgu. Ostrieľaný center s reprezentačnými skúsenosťami netajil, že slovenský hokej je v súčasnosti niekde inde než fínsky: "Bola to dobrá škola pre chalanov v mladom veku, ktorí sa chcú niekam posunúť. Videli sme individuálne schopnosti fínskych chalanov, boli fantastické. Myslím si, že to by mala byť aj cesta na Slovensku, musíme robiť na individuálnych činnostiach hráčov, korčuľovanie s hokejkou, odobranie puku. Berme to pozitívne a reálne. Začali sme na týchto činnostiach pracovať aj u nás v Banskej Bystrici. Treba si zobrať z tohto zápasu práve to, čo sa môžeme od nich naučiť a pozitíva preniesť do našej ligy.“

Špecifický bol duel v Tampere pre fínskeho brankára v drese Banskej Bystrice Teema Lassilu. Ešte vo vlaňajšej sezóne totiž chytal za Tapparu, teraz sa postavil proti bývalým spoluhráčom, na tribúne sedeli aj jeho známi a príbuzní. "Určite by som tu zostal minimálne o deň dlhšie, žiaľ, leteli sme len na otočku. Chceli sme vyhrať tento zápas, no bola to pre nás všetkých najmä dobrá lekcia. Hrali sme proti silnému súperovi. Potrebujeme ísť postupne krok za krokom. Bohužiaľ, moje deti na stretnutí neboli, pretože hneď na druhý deň ráno mali školu a museli by po zápase cestovať ešte tri hodiny autom do Turku. Prišli moji starí rodičia, potešilo ma, že som ich videl. Aj diváci si ma ešte živo pamätajú. Počas stretnutia kričali na mňa niekoľko nie príliš prívetivých slov, ale aj to je súčasť hry,“ vyznal sa zo svojich pocitov Lassila.

Banskobystričania by prehru vo Fínsku chceli odčiniť v domácej odvete v stredu 11. októbra. Duel s Tapparou Tampere bude pre nich posledný v Lige majstrov. So súťažou sa chcú rozlúčiť dôstojne, hoci už nemajú šancu na postup. "Určite sa dá od tohto stretnutia odraziť a stavať na ňom pred domácou odvetou, ale my sa chceme v prvom rade sústrediť na slovenskú ligu. Toto sú skôr zápasy poučné tak pre hráčov ako aj trénerov. Je sviatok ich vôbec hrať, čiže aj domáci duel s fínskym majstrom si chceme predovšetkým užiť. Nehráme proti takým vyspelým mužstvám každý deň."

O niečo odvážnejšie vyjadrenie vyslovil pred odvetou už s istým víťazom A-skupiny Ligy majstrov skúsený bystrický obranca Ivan Ďatelinka: "S Tapparou je to pre nás dobrá hokejová škola. Súper je veľmi kvalitný a nám môžu takéto zápasy iba pomôcť. Tampere nám ukázalo slabiny, máme na čom pracovať. Určite chceme hrať doma lepšie ako vo Fínsku. Verím, že nás aj diváci podporia a vrátime im to."