Banská Bystrica má Šoltésa, Michalovce Valtolu a Crinona, Poprad predĺžil s Ulrychom a Nové Zámky získali Farleyho

Aktuálne prestupové novinky z extraligových klubov:

BANSKÁ BYSTRICA - Útočník Dávid Šoltés sa po roku vrátil do extraligového klubu HC '05 Banská Bystrica. Dvadsaťšesťročný krídelník už pôsobil pod Urpínom v sezónach 2018/2019 a 2019/2020, uplynulý ročník strávil v Michalovciach, kde v 37 zápasoch základnej časti získal 22 bodov (6+16). V siedmich súbojoch play off pridal jeden gól. Bývalý mládežnícky reprezentant pôsobil v minulosti v kanadskej juniorskej WHL v drese Prince George Cougars, v najvyššej slovenskej súťaži hral okrem Bystrice a Michaloviec aj za HC Košice.

Defenzívne rady Banskej Bystrice rozšíril 22-ročný obranca Dávid Boldižár, ktorý odohral predošlú sezónu v nadnárodnej ICE Hockey League za iClinic Bratislava Capitals. Ako dorastenec strávil sezónu vo fínskom tíme Kookoo a na konte má aj niekoľko štartov v drese Slovana Bratislava v KHL.

 

MICHALOVCE - Klub HK Dukla Ingema Michalovce vystužil svoju defenzívu o obrancu Františka Gajdoša a Fína Kalleho Valtolu. Okrem nich príde do tímu na skúšku poľský útočník Dominik Pas. Extraligista informoval o nových posilách na svojej webstránke.

Fínsky ofenzívny bek Valtola odštartoval minulý ročník vo švédskom Mora IK, kde vzhľadom na zlú finančnú situáciu klubu neodohral ani jeden zápas. Sezónu dokončil v Liptovskom Mikuláši, za ktorý odohral 31 duelov, v nich trikrát skóroval a osemkrát asistoval. V sezóne 2017/2018 nazbieral v drese Tuto Hockey v druhej fínskej lige v 68 dueloch 60 kanadských bodov (20+40), čo je historicky najvyšší počet u obrancu v Mestis Lige.

Obranu Michaloviec posilní aj Gajdoš, ktorý zbieral skúsenosti v českých mládežníckych súťažiach. Dvadsaťročný zadák sa pred minulou sezónou vrátil na Slovensko, konkrétne do Zvolena. Ten ho poslal na chvíľu do Detvy, v závere sezóny sa však vrátil pod Pustý hrad, kde sa tešil zo zisku titulu. Po Marcovi Halamovi a Jozefovi Tibenskom je tretím členom majstrovského kádra HKM, ktorý sa pred novým ročníkom upísal Dukle Michalovce. V extralige odohral v minulej sezóne jedenásť duelov bez bodového zápisu.

V rámci try-outu prichádza do Michaloviec Poliak Pas. Ten je už šiesty legionár, ktorého Dukla predstavila pred novou sezónou. Pas patrí k najväčším talentom poľského hokeja, hoci má iba 21 rokov, je už stály člen národného tímu. Zahral si aj v olympijskej predkvalifikácii a môže sa dostať aj do nominácie na augustový kvalifikačný turnaj ZOH, ktorý Poľsko odohrá v Bratislave. V najvyššej poľskej súťaži odohral šesť sezón, v minulej pomohol materskému Jastrzebiu k ligovému titulu. „Dominik Pas je vysoko energický a univerzálny hráč, ktorý môže hrať na oboch krídlach a aj ako center. Jeden z najsľubnejších poľských talentov, ktorý hľadá šancu na presadenie sa v lepšej lige. Má fantastickú pracovnú morálku a vôľu a počas prípravných zápasov o tom bude chcieť presvedčiť trénerov,“ píše sa na webe Dukly.

Michalovce si pozvali na skúšku aj francúzskeho obrancu Pierra Crinona. Dvadsaťpäťročný bek má za sebou 255 štartov v najvyššej francúzskej súťaži, v ktorých zaznamenal 63 kanadských bodov (10+53). Je dvojnásobný majster krajiny, ligové tituly získal s Gapom (2016/2017) i Rouen (2020/2021). Na konte má 27 duelov v národnom tíme, s ktorým sa predstavil aj na MS 2019 v Košiciach a Bratislave.

„Do našej obrany sme chceli pridať veľkosť, korčuľovanie a defenzívne schopnosti, ktoré by mal priniesť francúzsky reprezentant Pierre Crinon. Pierre je na svoj vek veľmi skúsený a súťaživý typ hráča, ktorý hrá tvrdý a inteligentný štýl hokeja. Veríme, že trénerov presvedčí o svojich schopnostiach a ukáže, že je pre neho ten správny čas na posun do tvrdšej ligy,“ uviedol michalovský klub na svojom webe.

 

POPRAD - Český hokejový obranca Petr Ulrych bude aj v ročníku 2021/2022 obliekať dres HK Poprad. Vedenie extraligového klubu sa rozhodlo využiť opciu v zmluve 34-ročného zadáka, ktorý tak čaká tretia sezóna pod Tatrami.

„Tým, že som mal v zmluve opciu a bol som tu spokojný, tak ani môj agent nemusel riešiť žiadne ponuky. Klub si ju uplatnil a mňa to potešilo,“ povedal pre klubový web Ulrych, ktorý v uplynulom ročníku získal osem bodov (1+7) v 42 dueloch základnej časti. V play-off si pripísal 13 štartov bez bodového zápisu. „Minulá sezóna mi až tak nevyšla a preto by som sa výkonnostne chcel čo najviac priblížiť tej mojej prvej popradskej. S tímom by sme opäť chceli zopakovať finále a zabojovať o zlato. Teraz sme si to vyskúšali a nabrali skúsenosti, ktoré by mohli pomôcť k tomu, aby ten posledný krok bol úspešný,“ dodal skúsený bek.

 

NOVÉ ZÁMKY - Extraligový klub HC Nové Zámky ohlásil prvú zahraničnú posilu pred novou sezónou. Do tímu prišiel americký útočník Austin Farley.

Dvadsaťsedemročný krídelník naposledy pôsobil v drese Kansasu City Mavericks v zámorskej ECHL. Kariéru odštartoval po juniorskom pôsobení v USHL na univerzite v Minnesote-Duluth v NCAA. Neskôr si vyskúšal AHL, kde odohral dva zápasy za Lake Erie Monsters. V roku 2016 zamieril do Švédska, pôsobil v druhej najvyššej súťaži HockeyAllsvenskan v dresoch MODO Hockey a IF Björklöven. V roku 2018 prestúpil do prvoligovej Luley, v SHL odohral 62 zápasov a nazbieral 22 bodov (8+14). Švédsko opustil z osobných dôvodov počas sezóny 2019-20, keď sa vrátil späť do zámoria.

„Potrebujeme obsadiť kľúčové pozície správnymi hráčmi a venujeme tomu s vedením klubu veľa úsilia. Hľadáme nielen správnych hráčov, ale aj správne osobnosti. Sme veľmi radi, že sa nám to v prípade Austina podarilo a tešíme sa, že bude súčasťou nášho tímu. Je to technicky veľmi dobre vybavený hráč, ktorý je v ofenzíve naozaj nebezpečný, ale zároveň vníma všetky aspekty hokeja. Myslím si, že mu viac vyhovuje európsky štýl hokeja, čo potvrdil aj vo Švédsku. Videl som ho hrať, rozprávali sme sa spolu a som si preto istý, že sme získali toho správneho hráča,“ uviedol na oficiálnej stránke klubu hlavný tréner Gergely Majoross.