Augustová olympijská kvalifikácia sa odkladá na rok 2021

BRATISLAVA – Medzinárodná hokejová federácia IIHF po dnešnom zasadnutí Rady IIHF oznámila hostiteľským krajinám, že kvalifikácia na zimné olympijské hry 2022 v Pekingu sa presúva na rok 2021. Dôvodom je stále neistá situácia v Európe, ktorá je spôsobená šírením koronavírusu. 

Olympijská kvalifikácia sa presúva na termín 26.08.2021 - 29.08.2021. „Zatiaľ sme neboli v žiadnej fáze prípravy, pretože sme čakali na rozhodnutie IIHF. Pre nás je toto lepšia možnosť, pretože hrozilo, že sa bude hrať bez divákov. Tým, že sa kvalifikácia odloží, budeme mať viac času na prípravu a je väčšia šanca, že tam budú aj diváci,“ reagoval na rozhodnutie IIHF prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

Rozhodnutie odložiť kvalifikačné turnaje podlieha ešte schváleniu výkonným výborom Medzinárodného olympijského výboru.

Hostiteľskými krajinami troch kvalifikačných skupín mali byť Slovensko, Lotyšsko a Nórsko. V našej skupine sa v auguste 2021 predstavia okrem našich hráčov aj Bielorusi, Rakúšania a Poliaci. Miesto konania sa turnaja zostáva Bratislava. 

Isté však nie je, kto povedia náš tím. Súčasnému trénerovi Craigovi Ramsaymu mal kontrakt vypršať na konci augusta 2020, teda po skončení olympijskej kvalifikácie v pôvodnom termíne. To, že sa na našej lavičke predstaví, je však stále možné. „S Craigom sme zatiaľ dohodnutí tak, že jeho kontrakt je zamrazený. Keď budeme vedieť, aký je ďalší program národného tímu a aké sú ďalšie akcie, tak sa budeme rozprávať, ako ho znova aktivizovať. Zatiaľ je to čerstvá správa a nemali sme čas to riešiť,“ povedal na margo hlavného trénera Miroslav Šatan. 

Finálne skupiny olympijskej kvalifikácie (26.-29. augusta 2021)
Skupina D (Bratislava/Slovensko): Slovensko, Bielorusko, Rakúsko, Poľsko
Skupina E (Riga/Lotyšsko): Lotyšsko, Francúzsko, Taliansko, Maďarsko
Skupina F (?/Nórsko): Nórsko, Dánsko, Kórea, Slovinsko