Augustová olympijská kvalifikácia sa bude hrať v Bratislave

BRATISLAVA (SZĽH) – Dejiskom záverečného turnaja olympijskej kvalifikácie, na ktorom slovenská hokejová reprezentácia zabojuje o účasť na ZOH 2022, bude Bratislava. Zverencov trénera Craiga Ramsayho čakajú koncom augusta v hlavnom meste tri konfrontácie s Poľskom, Bieloruskom a Rakúskom. Miestenku do Pekingu získa víťaz kvalifikačnej D-skupiny. 

V súvislosti s výberom dejiska komunikoval Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v uplynulom období s dvomi potenciálnymi adeptmi. V hre boli Bratislava a Košice, ktoré hostili aj vlaňajšie majstrovstvá sveta. Hoci sa médiami od štvrtkového rána šírili informácie o tom, že dejiskom augustového podujatia bude Bratislava, vedenie SZĽH potrebovalo v priebehu dňa doriešiť ešte niekoľko administratívnych záležitostí. Po ich skompletizovaní je isté, že záverečný turnaj olympijskej kvalifikácie sa v termíne 27. až 30. augusta 2020 uskutoční v Bratislave. 

„Boli sme už pod termínovým tlakom zo strany IIHF. Na začiatku sa zdalo, že dejiskom turnaja by mohli byť Košice, intenzívne sa o to snažil aj pán primátor, no nemohli sme už dlhšie čakať. Bratislava prišla do hry, promptne nám vyhovela, a preto sme sa rozhodli, že kvalifikácie sa odohrá tu,“ povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan.

 

Slovenský zväz ľadového hokeja chce aj touto cestou poďakovať mestu Košice, primátorovi Jaroslavovi Polačekovi, aj tým ľuďom zo Steel Arény, ktorí mali aktívny záujem o organizáciu tohto podujatia v Košiciach.

 

Keďže zápasy záverečnej fázy kvalifikácie sú na programe v závere augusta, slovenskú reprezentáciu by v boji o Peking mohli posilniť aj hráči z NHL. 

„Určite s nimi rátame. Budeme sa snažiť zabezpečiť všetko tak, aby mohli nastúpiť. Budeme musieť vybaviť povolenia od ich zamestnávateľov, poistky, ale verím, že hráči prídu bojovať o účasť na olympiáde, ktorá sa v roku 2022 uskutoční v Číne,“ ozrejmil prezident SZĽH Miroslav Šatan. 

Na zimných olympijských hrách v Pekingu sa predstaví 12 krajín. Okrem automatickej miestenky pre Čínu, ktorá organizuje ZOH 2022, si účasť zabezpečilo aj prvých osem tímov v rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie, platnému k 26. máju 2019. Zvyšné tri miestenky zostali pre víťazov záverečných kvalifikačných turnajov. Okrem bratislavského sú ďalšie dva na programe v Lotyšsku a Nórsku.