Antidopingovým vzdelávaním k správnym rozhodnutiam

BRATISLAVA (SZĽH) – Školenia trénerov pod hlavičkou Slovenského zväzu ľadového hokeja pokračujú aj napriek neutíchajúcim vlnám pandémie koronavírusu. Naďalej sa realizujú dištančnou formou prostredníctvom online komunikačných nástrojov a za účasti odborných prednášajúcich. V utorok sa dovedna 87 koučov v rámci školenia pre uchádzačov o trénerské licencie D, respektíve B zúčastnilo na prednáške Tomáša Pagáča, odborného pracovníka prevencie Slovenskej antidopingovej agentúry (SADA).

Povinnosť vzdelávať podporný personál národných športových zväzov spolu s profesionálnymi športovcami vyplynula z novely Zákona o športe. Novozavedené pravidlo hovorí, že príslušný zväz je povinný zabezpečiť vzdelávanie v boji proti dopingu na poli svojej pôsobnosti. V kooperácii Antidopingovou agentúrou je rovnako povinný vypracovať ročný plán prevenčnej edukácie.

„Týmto sa naša spolupráca ohľadom vzdelávania v oblasti antidopingu len začína. Táto téma je veľmi aktuálna aj z pohľadu požiadaviek Medzinárodnej hokejovej federácie, ktorá v spolupráci so Svetovou antidopingovou agentúrou aktívne vzdeláva mladých hráčov počas MS hráčov do 18 i 20 rokov, ale napríklad počas zimných olympijských hier. My plánujeme v týchto aktivitách pokračovať a rozšíriť ich o ďalšie sféry. Okrem trénerov ľadového hokeja a hráčov prostredníctvom online kurzov chceme, aby sa informácie o tejto problematike dostávali aj k rodičom. Všetko potrebné nájdu na našej webovej stránke v sekcii vzdelávania s podstránkou venovanou antidopingu,“ informoval šéf úseku vzdelávania SZĽH Igor Andrejkovič.

Aj tréneri môžu dostať zákaz činnosti v prípade, že by sa podieľali na dopingu športovca alebo nejakým spôsobom marili priebeh dopingovej kontroly. TOMÁŠ PAGÁČ

Utorňajšia prednáška odštartovala oboznámením takmer stovky koučov s antidopingovou reguláciou. Najskôr v súvislosti s právami a povinnosťami športovcov, následne sprievodného športového personálu, ktorého súčasťou sú aj tréneri. „Informácia, že antidopingová regulácia sa v dnešných časoch netýka len športovcov, ale aj podporného personálu, bola pre nich nová. Aj tréneri teda môžu dostať zákaz činnosti v prípade, že by sa podieľali na dopingu športovca alebo nejakým spôsobom marili priebeh dopingovej kontroly. Ďalej sme sa venovali predstaveniu zakázaných látok, ich účinkom i nežiadúcim efektom. Súčasťou prednášky bol aj priebeh dopingovej kontroly a v závere diskusia o výživových doplnkoch, keďže i v tejto oblasti číhajú na športovcov určité nástrahy,“ vysvetlil Tomáš Pagáč.

Dopingový komisár a odborný pracovník prevencie SADA obišiel v závere kalendárneho roka 2019 všetky kabíny extraligových mužstiev. S hráčmi absolvoval zaujímavé prednášky a diskusie nielen na tému antidopingu, ale aj výživových doplnkov a ich dopadu na zdravie, respektíve športovú výkonnosť hokejistov. Keďže pandémia koronavírusu dlhodobo zamedzuje možnosti osobného kontaktu vo väčších skupinách, SADA vzhľadom na nevyhnutné pokračovanie procesu vzdelávania prešla do online prostredia. V ňom efektívne, navyše s prihliadnutím na časový i priestorový komfort hráčov či trénerov, vykonáva prevenčné prednášky.

Pri ich modelovaní zároveň vychádza z ročného plánu, ktorý vypracoval SZĽH na základe novely Zákona o športe. „Takýto vzdelávací plán by si mal vypracovať každý slovenský športový zväz. Jeho súčasťou v súvislosti so SZĽH je rozdelenie hráčov do viacerých skupín, napríklad na reprezentačnú, klubovú či ligovú úroveň, mužský či ženský hokej a tiež možnosť e-learningovej platformy v slovenskom jazyku, ktorú pripravila SADA bez finančných nárokov. Ide o 12-mesačný plán, ktorý definuje koho budeme vzdelávať, kde, kedy a ako. Zväz si rovnako stanovil svoje ciele a vízie. Dôležité je ich vyhodnotenie na konci roka. Povieme si, čo sa podarilo, čo nie a čo budeme rozvíjať v nasledujúcom roku,“ doplnil Tomáš Pagáč.

Hoci je doping v oblasti športu z celosvetového hľadiska pomerne veľká hrozba, v slovenskom hokeji sa podľa štatistík SADA vyskytuje zriedkavo. Napriek tomu platí, že pravidelná prevencia v boji proti nepovoleným podporným látkam je mimoriadne dôležitá. „Veríme, že vzdelávanie je základným pilierom prevencie. Okrem vykonávania dopingových kontrol sa snažíme posilniť práve edukáciu, keďže touto formou dokážeme osloviť širokú škálu športovcov, čo pri kontrolách z finančných i praktických dôvodov nie je možné. Vďaka prevencii dostanú športovci aj ich podporné prostredie relevantné informácie. Verím, že vďaka nim sa dokážu rozhodovať správne,“ dodal Tomáš Pagáč.