Analýza hry - kontrola puku v útočnom pásme

V týchto odborných článkoch vám ponúkame anýlýzy a rozbory hry, ktoré sa pomerne často vyskytujú v modernom hokeji. Vzniknuté herné situácie sú riešené ako individuálnymi, tak aj kolektívnymi hernými činnosťami (game skills) ktoré nacvičejeme resp. zdokonaľujeme na základe cvičení, ktoré uvádzame v dolnej časti članku.

 

 

Kľúčové body:

  1. Predbehnite obráncu v súboji o puk s dobrou polohou tela.
  2. Zostaňte v nízkom posede s pokrčenými kolenami, hrudníkom hore a ramenom sa opierajte o obrancu. Umožňuje vám to, aby bola vaša hokejka ďalej od tela čím získavate viac priestoru na “kontrolu” puku.
  3. Mantinel je váš priateľ, pomocou neho si môžete sám sebe puk prihrať, aby ste sa dostali do lepšieho postavenia a odpútali sa od obrancu.

Na prvom obrázku vidíte, že modrý hráč č. 90 je prvý pri puku a telom si chráni puk pred obrancom.

Na tomto druhom obrázku môžete vidieť hráča č. 90, ktorý má puk pod kontrolou pri mantinely za bránou a pomocou svojho kolena a ramena drží vzdialenosť obrancu od puku.

 

Na poslednom obrázku môžete vidieť útočiaceho hráča s pukom, ktorý si naďalej chráni puk pomocou lakťa, chrbta a kolena. Vytvára si tiež priestor tým, že drží puk ďaleko od dosahu obrancu. Tým získava čas zdvihnúť hlavu a perfektne prihrať spoluhráčovi na modrú čiaru, ktorej výsledkom je gól!

Príklady cvičení na nácvik a zdokonaľovanie tejto hernej situácie v tréningu (portál TPM):

  1. Zdokonaľovanie kontroly (vedenia) puku a uvoľnovania sa s pukom v rohu ihriska
  2. Kontrola puku (stickhandling) 1-1 na jednu pneumatiku/malú bránku
  3. Kontrola puku (stickhandling) 1-1 na malé bránky/pneumatiky na šírku ihriska
  4. Kontrola puku (puckhandling) na malom priestore okolo bránky
  5. Útočné herné činnosti s pukom 1-1 so zakončením v ÚP