Analýza hry - bránenie v obrannom pásme (DZC)

V týchto odborných článkoch vám ponúkame anýlýzy a rozbory hry, ktoré sa pomerne často vyskytujú v modernom hokeji. Vzniknuté herné situácie sú riešené ako individuálnymi, tak aj kolektívnymi hernými činnosťami (game skills) ktoré nacvičejeme resp. zdokonaľujeme napr. prostredníctvom vybraných cvičení, ktoré uvádzame v dolnej časti članku.

 

 

Kľúčové body:

  1. Ak sa puk nachádza v blízkosti vlastnej brány, všetci hráči sa sťahujú do priestoru pred bránu s hokejkami na ľade.
  2. Pri bránení v obrannom pásme využívame kombinovanú obrannu, kde sú brániaci hráči zodpovedný nielen za priestor/zónu, ale aj hráča/ov, ktorí sa v priestore nachádzajú.
  3. Najbližší brániaci hrač pri súperovi s pukom, vytvára tlak na hráča s pukom. 
  4. Dôraz na postavenie brániacich hráčov, kde telo brániaceho hráča musí byť vždy medzi útočiacim hráčom a vlastným brankárom/bránou.
  5. Pri bránení je veľmi dôležitá práca s hokejkou, ktorá musí vytvárať tlak na puk.

 

Na  prvom obrázku vidíme obranné postavenie brániaceho družstva. Center vypomáha obráncom, útočníci sa stiahli nízko až na úroveň bodu na vhadzovanie.

Na  ďalšom obrázku vidíme ako dvaja brániaci útočníci v obrannom pásme vytvárajú tlak na útočiaceho hráča s pukom, pričom ho svojim pohybom nepustia do stredu ihriska odkiaľ by mohol vystreliť.

 

Na ďalšom obrázku vidieť postavnie brániacich hokejok na ľade, čím bránia súperovi prihrať puk na svojich obráncov na modrej čiare.

 

Na poslednom obrázku brániaci útočníci svojou aktivitou v obrannom pásme na útočiaceho hráča s pukom získavajú puk a prechádzajú do okamžitého protiútoku.

Tu je odkaz na TPM, kde nájdete prednašku o hre v obrannom pásme

Tu nájdete článok - Defenzívne úlohy hráčov pri hre v obrannom pásme