Američania získali bronz, Kanaďania idú domov bez medaily

KODAŇ 20. mája (SITA) - Americká hokejová reprezentácia získala na 82. majstrovstvách sveta v Dánsku bronzové medaily, hokejisti Kanady opúšťajú šampionát bez cenného kovu. V nedeľňajšom popoludňajšom súboji o konečné 3. miesto v kodanskej Royal Arene prehrali reprezentanti "krajiny javorového listu" 1:4.

Kanaďania nezískali štvrtú medailu z MS po sebe, predtým v Prahe 2015 a Moskve 2016 mali zlato, pred rokom v Kolíne nad Rýnom striebro. Američania prerušili sériu bez kovu, dosiaľ naposledy predtým v Prahe 2015 brali bronz, následne dvakrát zostali bez medaily. Duel o 3. miesto mal aj slovenskú stopu, viedol ho hlavný rozhodca Jozef Kubuš.

"Keď sa spätne pozriem na turnaj, dvakrát sme zdolali Kanadu a máme bronzovú medailu. Nezdar proti Švédom bol pre nás náročný, našťastie sme sa dokázali v záverečnom súboji vrátiť a znovu uspieť," zhodnotil podľa webu iihf.com kapitán USA Patrick Kane. "Myslím si, že skvelú robotu odviedli aj tréneri, skvelo nás na tento zápas pripravili, hoci sme boli sklamaní, že nie sme vo finále. Snažili sme sa získať medailu," dodal.

Brankár USA Keith Kinkaid venoval víťazstvo niekdajšiemu GM národného tímu Jima Johannsona, ktorý opustil tento svet v januári vo veku 53 rokov. "Museli sme zahodiť za hlavu neúspešný zápas proti Švédsku a to sa nám aj podarilo. Bol to veľký zápas. Medaila je pre Jima Johannsona," uviedol gólman New Jersey Devils.

Kanada skončila až na štvrtom mieste napriek hviezdnemu zloženiu na čele s kapitánom Connorom McDavidom, ktorý kraľuje štatistikám v NHL. "Je to pre nás veľké sklamanie. Strávili sme spolu takmer mesiac, aby sme zvíťazili. Namiesto toho nám zostali iba oči pre plač. V úvode sme hrali celkom dobre, ale potom to s nami išlo dole vodou, súperovi sme darovali veľa presilových hier," zhodnotil 21-ročný center McDavid.

Sklamané zámorské tímy z prehry v sobotňajšom semifinále nevložili do duelu o bronz všetky sily, ich nasadenie bolo o dosť menšie. Po opatrnom úvode síce obaja súperi predviedli niekoľko zaujímavých ofenzívnych akcií, ale ani jedna z nich v prvej tretine nepriniesla úvodný gól. Asi najväčšiu šancu mal v 13. min americký útočník Johnny Gaudreau, nedokázal však prekonať Curtisa McElhinneyho v kanadskej bránke.

Druhá tretina bola o niečo zaujímavejšia. Američania sa najprv ubránili presilovke súpera, no pri šanci Aarona Ekblada mali aj poriadnu dávku šťastia. Na opačnej strane najprv Charlie McAvoy trafil iba žŕdku kanadskej bránky, v 27. min však využil americký národný tím presilovku, keď zaváhanie brániaceho Connora McDavida využil Chris Kreider a úspešným blafákom otvoril skóre. Ešte pred druhou sirénou sa Kanaďanom podarilo vyrovnať, keď Marc-Édouard Vlasic zužitkoval prihrávku od Boa Horvata - 1:1.

Do tretej časti hry vstúpili aktívnejšie kanadskí hokejisti, ale Kinkaid si v 42. min poradil s delovkou Coltona Parayka. V polovici tretej časti prišla séria vylúčení na oboch stranách. V jednej z presiloviek sa Nick Bonino najlepšie zorientoval po odrazenej strele Patricka Kanea a blafákom poslal svoj tím do vedenia. Ďalší gól mal potom na hokejke Kreider, nepochodil však rovnako ako na opačnej strane Ryan O'Reilly. Tri minúty pred koncom III. tretiny siahli Kanaďania k hre bez gólmana a Anders Lee a Kreider zásahmi do opustenej bránky spečatili triumf Američanov.

USA - Kanada 4:1 (0:0, 1:1, 3:0)

Góly: 27. Kreider (Larkin, DeBrincat), 54. N. Bonino (P. Kane), 58. A. Lee (McAvoy), 59. Kreider - 39. Vlasic (Horvat, Turris)
Vylúčení: 2:7 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaukokari (Fín.), KUBUŠ (SR) - Lhotský (ČR), Suominen (Fín.), 12 111 divákov

Zostavy:

USA: Kinkaid - Martinez, McAvoy, Murphy, Butcher, Pionk, Jensen, Hughes - P. Kane, C. White, DeBrincat - J. Gaudreau, N. Bonino, Atkinson - A. Lee, Larkin, Kreider - Thompson, D. Ryan, Coleman - Milano

Kanada: McElhinney- Vlasic, Parayko, Edmundson, Ekblad, R. Murray, Nurse, Chabot - Nugent-Hopkins, McDavid, B. Schenn - Barzal, R. O'Reilly, Beauvillier - Horvat, Pageau, Turris, - Jost, Joshua Bailey, Dubois - Eberle