Američania cez Čechov do semifinále, hrdinom dvojgólový Patrick Kane

HERNING 17. mája (SITA) - Hokejisti Spojených štátov amerických postúpili do semifinále majstrovstiev sveta v Dánsku po víťazstve 3:2 (2:0, 0:2, 1:0) nad hráčmi Česka.

Vo vyrovnanom štvrťfinálovom súboji v Herningu bol rozdielovým hráčom kapitán amerického tímu Patrick Kane, autor dvoch gólov. Česi priebežne vyrovnali z 0:2 na 2:2, ale na tretí zásah Američanov v 47. min z hokejky elitného útočníka Chicaga Kana už nedokázali odpovedať.

Tím USA sa v semifinále stretne s víťazom štvrtkového večerného štvrťfinále Švédsko - Lotyšsko. Američania dosiaľ získali 18 medailí z majstrovstiev sveta v hokeji, ale na zlato čakajú od roku 1960. Doteraz naposledy získali cenný kov v Prahe 2015, kde boli bronzoví.

Úvodný tlak tímu USA priniesol iba žŕdku Cama Atkinsona v 3. min, ale v polovici prvej tretiny sa už menilo skóre. Kapitán a jedna z najväčších hviezd amerického výberu Patrick Kane dosiahol siedmy gól na šampionáte - strelou k žŕdke prekonal Pavla Francouza - 1:0. Neprešli ani dve minúty a Atkinson sám pred českým brankárom zakončil parádnu akciu amerického tímu druhým gólom.

V druhej tretine Česi zdvihli hlavy, ale Tomáš Plekanec v 23. min Keitha Kinkaida ešte neprekonal. O dve minúty neskôr však vrátil Čechov do hry Michal Řepík a znížil na 1:2. V polovici stretnutia Martin Nečas vyrovnal na 2:2 a Česi boli lepším tímom. Vzápätí mohli ísť zverenci Josefa Jandača aj do vedenia, ale kanonier Bostonu David Pastrňák trafil iba do bránkovej konštrukcie. Na druhej strane Francouz vychytal ďalšieho elitného amerického útočníka Johnnyho Gaudreaua.

V 47. min si Patrick Kane a Derek Ryan zopakovali gólovú spoluprácu z prvej tretine a Američania opäť viedli. V 57. min mohol americké vedenie poistiť Dylan Larkin, ktorý sa po chybe Pastrňáka dostal do veľkej šance. Francouz však zasiahol lapačkou. V záverečných dvoch minútach sa český tím odhodlal k hre bez brankára, ale vytúžený tretí gól už z toho nebol. Zatiaľ čo Američania postúpili do hry o medaily, Česi v Dánsku končia.

USA - Česko 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Góly: 11. P. Kane (D. Ryan), 13. Atkinson (Bonino, J. Gaudreau), 47. P. Kane (D. Ryan) - 25. Řepík (Faksa, Gudas), 31. Nečas (Pastrňák, Hronek)
Vylúčení: 5:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Kubuš (SR) - McCrank (Kan,), Suominen (Fín.), 4846 divákov

Zostavy:

USA: Kinkaid - Martinez, McAvoy, Butcher, Murphy, Pionk, Jensen, Hughes - P. Kane, White, DeBrincat - J. Gaudreau, Bonino, Atkinson - Lee, Larkin, Kreider - Thompson, D. Ryan, Coleman - Milano

Česko: Francouz - Gudas, Šulák, Hronek, Moravčík, Sklenička, Jordán, Polášek - Jaškin, Krejčí, Pastrňák - Červenka , Faksa, Řepík - Kubalík, Nečas, Hyka - Chytil, Plekanec, Horák - Kousal

Hlasy:

Alex DeBrincat (útočník USA, zdroj: web IIHF): "To, že máme Patricka Kana, robí veľký rozdiel. Vie to naštartovať a dostať zápas pod kontrolu. Jeho vodcovstvo a herný štýl nám naozaj pomáhajú. Máme tu tento rok mnohých kvalitných hráčov, viac než obvykle. Každý chce vyhrať, neprišli sme na výlet."

Anders Lee (útočník USA, zdroj: web IIHF): "Očakávali sme náročný súboj. Samozrejme, boli by sme radšej, ak by Česi nevyrovnali, no taký je hokej. Pokračovali sme v našej hre a na záver sa to vyplatilo."

David Krejčí (útočník Česka, zdroj: idnes.cz): "Veľa sa nedá hodnotiť. Ušiel nám začiatok, to sa niekedy stane. Vrátili sme sa do hry, tréneri spravili niekoľko zmien v systéme. Ukázali sme, že máme charakter, mali sme pár šancí na 3:2; žiaľ, nepadlo to tam. Prehrať vo štvrťfinále o gól, to bude mrzieť dosť dlho."

Radko Gudas (obranca Česka, zdroj: idnes.cz): "Je to hrozné. Myslím si, že sme na to mali. Žiaľ, trochu sme zaspali začiatok, asi sme mali zbytočný rešpekt. Potom sme začali viac korčuľovať a bojovať, prinieslo to ovocie. Žiaľ, v tretej tretine nám to nepadlo, gólman niečo chytil a stálo nás to zápas. Určite to je neúspech. Do zápasu sme išli s tým, že na to máme, že s nimi môžeme držať krok. Chlapci sa nemajú za čo hanbiť."