Slováci prehrali v prvom prípravnom zápase pred MS, Švédom nestrelili ani gól

TOPOĽČANY - Slovenskí hokejoví reprezentanti vo štvrtok podľahli Švédom 0:4 v úvodnom zápase záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta, ktoré sa uskutočnia od 10. do 26. mája v Bratislave a Košiciach. V jubilejnom štyridsiatom súboji s "troma korunkami" si pripísali už 27. prehru, okrem toho majú na konte desať víťazstiev a tri remízy. Národný tím SR na ľade v Topoľčanoch od začiatku ťahal za kratší koniec. Aktívnejší úradujúci svetoví šampióni sa ujali vedenia už po štyroch minútach zásluhou Daniela Zaara a v druhej tretine zvýšili svoj náskok vďaka Viktorovi Svedbergovi a Dennisovi Rasmussenovi. Severania v záverečnom dejstve kontrolovali hru a brankárovi Jhonasovi Enrothovi pomohli k čistému kontu. Navyše, tesne pred koncom duelu ešte využil presilovku Leon Bristedt.

Slováci si napravili chuť aspoň v dodatočných exhibičných samostatných nájazdoch, v ktorých rozhodol v siedmej sérii topoľčiansky odchovanec Matej Paulovič.

Slovenskí hokejisti odohrajú pred štartom domáceho svetového šampionátu ešte osem prípravných duelov. Počas nasledujúcich aprílových týždňov ich čakajú dvojzápasy proti Nemecku (11. 4. v Kaufbeurene a 13. 4. v Garmisch-Partenkirchene), Rakúsku (19. 4. v Salzburgu a 20. 4. v Innsbrucku) a Česku (26. 4. v Trenčíne, 27. 4. v Nitre). V máji si zmerajú sily v Poprade s tímom Veľkej Británie (4. 5.) a prípravu uzavrú súbojom s Nórskom v Michalovciach (7. 5.).

Medzištátny prípravný zápas v ľadovom hokeji - Topoľčany - štvrtok:

Slovensko - Švédsko 0:4 (0:1, 0:2, 0:1) - doplnkové sam. nájazdy: 2:1
Góly
: 4. Zaar (Brithén, Arnesson), 30. Svedberg (Kellman), 37. D. Rasmussen (Holm), 58. Bristedt (Brithén)
Vylúčení: 4:2 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Stano, Müllner - Gegáň, Rojík (všetci SR), 3400 divákov

Zostavy:
Slovensko: J. Hudáček - Grman, Sersen, Martin Chovan, Trška, Štajnoch, M. Rosandič, Jánošík - Tybor, M. Sukeľ, Puliš - M. Bakoš, Gríger, L. Nagy - Kudrna, Cingel, Liška - Paulovič, Buc, T. Mikúš
Švédsko: Enroth - Bengtsson, Holm, Bertilsson, Svedberg, Arnesson, J. Andersson - Strömwall, Lander, Boqvist - Zaar, Brithén, Bristedt - Sandin, D. Rasmussen, Elvenes - Brodecki, Kellman, Mastomäki

Švédski hokejisti vstúpili do zápasu aktívnejšie a už vo 4. min sa ujali vedenia. Strelu od pravého mantinelu Július Hudáček neudržal, Ted Brithén posunul puk pred odkrytú bránku Danielovi Zaarovi a ten nemal problém skórovať. Slováci v úvodnej desaťminútovke ohrozovali hosťujúceho gólmanaJhonasaEnrotha iba sporadicky, k najnebezpečnejším strelám sa dostal v protiútokoch Radoslav Tybor. V druhej polovici prvej tretiny zverenci trénera CraigaRamsayho zlepšili pohyb a najmä počas jedinej presilovky súpera dostali pod tlak. Vážnejšiu šancu na skórovanie si však nevypracovali.

V 22. min Švédi mohli zvýšiť svoj náskok. Brithén sa dobre zorientoval v predbránkovom priestore, našiel si odrazený puk a Hudáček musel pohotovo zasiahnuť proti jeho strele z tesnej blízkosti. O dve minúty neskôr nevyužil veľkú príležitosť na vyrovnanie Radovan Puliš, ktorý osamotený z ľavého kruhu trafil iba Enrotha. Skóre sa zmenilo až v polovici stretnutia. Nenápadné nahodenie švédskeho obrancu Viktora Svedberga prekvapilo Hudáčka, ktorý mal zakrytý výhľad. Slovenskí hokejisti mohli odpovedať v 33. min, ale v brejku troch proti jednému zaváhal v koncovke Adam Liška. Úspešnejší bol na opačnej strane DennisRasmussen, ktorý presným tečom pridal tretí švédsky gól.

Mužstvo vedené RikardomGrönborgom začalo lepšie aj záverečné dejstvo. V 45. min predviedol vydarenú krížnu prihrávku Zaar a LeonBristedt z prvej nebezpečne vystrelil. Hudáček najskôr nevedel, kde má puk, ale napokon ho udržal ešte pred bránkovou čiarou. Slováci sa neosmelili ani v presilovke, až po jej skončení v 52. min zostal zabudnutý pred bránkou Dávid Gríger, no ani na dvakrát nedostal puk za Enrothov chrbát. Početnú výhodu naopak zužitkovali hostia, keď sa v skrumáži presadil Bristedt a stanovil konečný rezultát.

Po záverečnom hvizde ešte nasledovali exhibičné samostatné nájazdy, v ktorých sa radovali slovenskí hokejisti. O ich víťazstve rozhodol v siedmej sérii topoľčiansky odchovanec Matej Paulovič. Okrem neho v nájazdoch uspel zo slovenského tímu ešte Martin Bakoš.

Hlasy:

Craig Ramsay (tréner SR): "Nezachytili sme úvod zápasu, nemali sme puk na svojich hokejkách. Po úvodnej desaťminútovke sme však hrali dobre, mali sme viaceré príležitosti, ktoré sme nepremenili. Odohrali sme aj jednu kvalitnú presilovku napriek tomu, že sme početné výhody zatiaľ príliš netrénovali. Rozhodujúcim faktorom švédskeho víťazstva bolo to, že sa súper dostával k častej streľbe a my sme mali viac pokusov zblokovať. Rovnako sme mali byť lepší v hre bez puku, ale Švédi hrali veľmi dobre a kvalitne korčuľovali. O zmenách v kádri sa ešte budeme rozprávať. Je možné, že sa do tímu pripoja hráči Popradu."

Matej Paulovič (útočník SR, autor rozhodujúceho samostatného nájazdu): "Mali sme slabší vstup do zápasu, v úvodných desiatich minútach sme prakticky nič neukázali. Švédi nás tam točili v našom pásme. Potom sme si na striedačke povedali, že to musíme zmeniť a bolo to o niečo lepšie. Mali sme aj nejaké príležitosti, ale nevyužili sme to. Súper bol lepší v pohybe, kvalitne kombinoval a my sme na to nedokázali reagovať. Po dlhom čase som hral doma. Som rád, že som dostal šancu zahrať si v Topoľčanoch práve v reprezentácii. Pri nájazde som cítil, že ma ľudia povzbudzujú. Skúsil som to, čo mám nacvičené a vyšlo to."

Dávid Gríger (útočník SR): "Je to škoda, mali sme niekoľko príležitostí na strelenie gólu, ale, bohužiaľ, nedali sme ho. Výsledok 0:4 pre nás nie je dobrý, ale hra nebola až taká zlá. V niektorých momentoch sme Švédov dokázali zatlačiť, ale chýbal nám aj kúsok šťastia. Síce sme prehrali, ale príprava sa iba začala a myslím si, že to bola na začiatok veľmi kvalitná skúška. Určite si tento zápas rozoberieme a v nasledujúcich dueloch budeme chcieť byť lepší."