Nemecký pohár 2017 vyhrali Rusi, Slováci skončili na 2. mieste

AUGSBURG - Slovenská hokejová reprezentácia neobhájila minuloročné prvenstvo na Nemeckom pohári. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v Augsburgu bojovali o prvenstvo, ale nedeľňajšia prehra s olympijským tímom Ruska 2:4 ich odsunula na druhú pozíciu.

Nedeľňajší zápas začali lepšie Rusi a viedli gólom Alexeja Makejeva, no Marcel Haščák a Marek Ďaloga v presilovkách o dvoch korčuliarov otočili na 2:1. Misky váh na stranu Rusov potom naklonil opäť Makejev, ktorý skompletizoval hetrik. V závere spečatil triumf Rusov v presilovke štvorgólový Makejev.

V 38. vzájomnom zápase oboch tímov sa zrodilo 22. víťazstvo Rusov, Slováci majú na svojom konte jedenásť úspechov a päť stretnutí sa skončili nerozhodne.

V nedeľu si 75. štart v národnom tíme SR pripísal Marcel Haščák, tridsiaty duel odohral Marek Hovorka. Haščák dosiahol deviaty presný zásah, Ďaloga štvrtý.

Nemecký pohár 2017 - Augsburg (Nem.) - nedeľa:
Slovensko - Rusko olympionici 2:4 (0:1, 2:2, 0:1)
Góly: 25. Marcel Haščák (Bakoš), 26. Marek Ďaloga (Paulovič, Krištof) - 4. Makejev (Naumenkov, Osnovin), 33. Makejev (Chochlačov, A. Fiodorov), 39. Makejev (A. Fiodorov, Osnovin), 58. Makejev (Naumenkov)
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kopitz, Schrader - Hinterdobler, Schwenk (všetci Nem.), 5190 divákov

Zostavy:
Slovensko: Čiliak - Čajkovský, Čerešňák, J. Mikuš, A. Jánošík, L. Romančík, Gernát, Valach, Marek Ďaloga - Marek Hovorka, Ölvecký, Marek Hecl - Marcel Haščák, Bubela, M. Bakoš - Cingeľ, T. Marcinko, Lamper - Paulovič, Krištof, Matúš Sukeľ
Rusko olympionici: Košečkin - Provolnev, Blažijevskij, Jarullin, Rafikov, Ožiganov, Naumenkov, Koledov - Okulov, Svetlakov, Kuzmenko - A. Fiodorov, Makejev, Chochlačov - Kagarlickij, Semionov, Michejev - Šumakov, Osnovin

Rýchlosť Rusov robila Slovákom problémy od úvodu duelu a "zborná" to využila už v 4. min - krížnu prihrávku Naumenkova usmernil za Čiliakov chrbát Makejev, ktorého si nepokryl Čerešňák. O niekoľko sekúnd neskôr po strele Semionova zazvonila za slovenským brankárom žŕdka, čo potvrdil aj videorozhodca. V ďalšom priebehu úvodnej časti pokračovali Rusi v tlaku, ktorý ustal až v 15. min vylúčením Provolneva.

Chvíle slovenského tímu prišli v druhej tretine. Rusi v priebehu siedmich sekúnd inkasovali dvakrát trest na štyri minúty a Slováci to využili - na 1:1 vyrovnal Marcel Haščák a druhý gól pridal o minútu neskôr obranca Marek Ďaloga. Ruský tím sa potom postupne otriasol z dvoch inkasovaných gólov a prevzal iniciatívu. Gólmana Čiliaka ešte pred druhou sirénou prekonal dvakrát Makejev, ktorý skompletizoval hetrik.

Slováci sa v tretej tretine snažili o vyrovnanie, no dve vylúčenia ich v tom pribrzdili. Ruský výber si udržiaval najtesnejší náskok. V 58. min však v presilovke zvýšil opäť Makejev na 4:2 a v power-play Slovákov sa už stav nezmenil.

Craig Ramsay (tréner SR): "Máme za sebou ďalší dobrý zápas. Náš brankár bol dnes opäť skvelý, aj keď dostal pár gólov z dorážok. V prvej tretine sme hrali trochu nervózne, no potom sme to zlepšili. Dôležité bolo, že sme ustáli presilovky súpera. V Augsburgu sme síce skončili na druhom mieste, no cieľ sme splnili, keďže sme dali šancu ďalším hráčom a videli ich v akcii v novom systéme. Určite nás nesklamali."