Slováci zdolali strieborných medailistov zo ZOH 2018 Nemcov

WEISSWASSER - Slovenská hokejová reprezentácia uspela až vo svojom treťom aprílovom prípravnom zápase pred májovými majstrovstvami sveta, v sobotu večer v nemeckom mestečku Weisswasser zdolala v stretnutí seriálu Euro Hockey Challenge 2018 domáci výber 2:1 po samostatných nájazdoch. Počas predchádzajúceho týždňa slovenský tím dvakrát prehral so Švédmi.

Slováci nad úradujúcimi striebornými medailistami z februárových ZOH v juhokórejskom Pjongčangu Nemcami zvíťazili druhýkrát za sebou, predtým ich zdolali aj v novembri v Augsburgu na Nemeckom pohári.

Domáci hokejisti v úvodnej časti nevyužili jednu presilovku, v slovenskom tíme mal najväčšiu šancu debutant Tomáš Mikúš. V úvode druhej časti nepremenil tím SR 54-sekundovú početnú výhodú. V druhej tretine slovenskí hokejisti nezužitkovali ani 84-sekundovú presilovku o dvoch korčuliarov. Skóre otvoril v 39. min v početnej výhode Nicolas Krämmer. V 44. min po peknej kombinačnej akcii troch popradských hráčov vyrovnal Dávid Buc. Ten si otvoril strelecký účet v reprezentácii v trinástom súboji v najcennejšom drese.

V predĺžení víťazný gól nepadol, v nájazdoch sa z desiatich exekútorov presadil iba Martin Bakoš.

V 55. vzájomnom zápase sa zrodil 30. triumf Slovákov Slovákov. Tím SR má na svojom konte aj 24 prehier a jeden duel sa skončil nerozhodne.

Odveta je na programe v nedeľu 15. apríla o 17.00 h v Drážďanoch.

Euro Hockey Challenge 2018 - Weisswasser (Nem.) - sobota:

Nemecko - Slovensko 1:2 po sam. nájazdoch (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 39. Krämmer (Marcel Müller, Ebner) - 44. Buc (D. Bondra, P. Svitana), rozhodujúci sam. nájazd M. Bakoš
Nájazdy: L. Nagy nedal, Pietta nedal, M. Bakoš 0:1, Loibl nedal, Miklík nedal, Höfflin nedal, Krištof nedal, Marcel Müller nedal, M. Hovorka nedal, Michaelis nedal
Vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bauer, Steinecke - Flad, Hofer (všetci Nem.), 2750 divákov

Zostavy:
Nemecko: Niederberger (32. Strahlmeier) - Zerressen, Ebner, Wagner, Nowak, Brückner, Bender, Sezemsky - Krämmer, Höfflin, Uvira - Michaelis, Pietta, Marcel Müller - Kammerer, Loibl, Hafenrichter - Holzmann, Danner, Schmölz
Slovensko: Godla - Fehérváry, Čajkovský, Grman, Marek Ďaloga, Stehlík, Gernát, Trška, J. Valach - M. Bakoš, M. Hovorka, Miklík - T. Mikúš, Krištof, Paulovič - P. Svitana, Buc, D. Bondra - A. Kudrna, Šimun, L. Nagy

Po opatrnejšom úvode z oboch strán sa do prvej vážnejšej šance dostali Slováci, no v 7. min debutant T. Mikúš trafil spomedzi kruhov len do brankára Niederbergera. Na opačnej strane vzápätí nemusel zasahovať Godla, keď Höfflin vystrelil tesne vedľa. D. Bondra sa potom neúspešne snažil dotlačiť puk za nemeckého gólmana, stav sa nezmenil. Nemci následne nezužitkovali presilovku, rovnakú výhodu nepremenili na prvý gól ani Slováci v závere prvej a na začiatku druhej tretiny.

Rovnako tím SR naložil s 84-sekundovom dvojnásobnou početnou výhodou, počas ktorej trafil obranca Čajkovský žŕdku. Neskôr prišlo ďalšie vylúčenie domáceho hokejistu, no rovnako bez gólovej odpovede. V závere druhej časti však prišiel trest pre obrancu J. Valacha, ktorý potrestal Krämmer gólom od žŕdky a masky brankára Godlu.

Vyrovnať sa slovenskému tímu podarilo v 44. min v rovnovážnom stave - trio Popradčanov sériou prihrávok prevýšilo domácu defenzívu a Buc v otočke z bekhendu upravil na 1:1. Na opačnej strane sa potom riadne zapotil Godla, no Marcelovi Müllerovi nedoprial gól. Obaja súperi sa snažili o strelenie víťazného zásahu, no nestalo sa. V 60. min mal veľkú šancu T. Mikúš, ale skóre sa nezmenilo.

V predĺžení putoval na trestnú lavicu Marek Ďaloga, no Slováci sa ubránili. V závere nadstaveného času mali Nemci výhodu trestného strieľania, ale Kammerer neprekonal Godlu. V nájazdoch z desiatich exekútorov uspel iba slovenský útočník Martin Bakoš a rozhodol o triumfe hokejistov spod Tatier.

Hlasy (zdroj: SZĽH):

Craig Ramsay (tréner SR): "Absolvovali sme veľmi dobrý duel. Víťazstvo poteší, ale omnoho viac si cením náš výkon. Hrali sme dostatočne agresívne, v ofenzíve sme držali puk a často strieľali. Z toho prichádzali aj dorážky. Boli sme dnes večer lepší. Brankár Godla chytal veľmi dobre, viackrát nás udržal v zápase. V predĺžení predviedol dobré zákroky a som naňho hrdý, aj keď dostal zábavný gól."

Denis Godla (brankár SR): "Je dobré, že sme v tomto súboji zvíťazili. Myslím si, že zápas sme mali pod kontrolou a boli sme lepší. Nám to tam nechcelo spadnúť a Nemci dali šťastnejší gól. Vyrovnali sme a zvíťazili, je to úspech. Všetci chlapci hrali výborne, obrancovia aj útočníci dobre blokovali strely."

Tomáš Mikúš (útočník SR, debut v reprezentácii): "Je super, že sme triumfovali, aj keď iba po nájazdoch. Aj takýto výsledok sa počíta. Som rád za takýto debut v reprezentácii. Ako mužstvo sme hrali výborne. Väčšinu času sa hralo v obrannom pásme Nemcov. Odohrali sme dobrý zápas."