Ako bájny Fénix. V Kežmarku rastie nový klub

BRATISLAVA (SZĽH) – Na viac ako osem rokov zmizol Kežmarok z hokejovej mapy Slovenska. Klub, ktorý v sezónach 2007/08 a 2008/09 pôsobil v extralige, doplatil na podvod v súvislosti s (ne)organizáciou Zimných deaflympijských hier vo Vysokých Tatrách. Kvôli tomuto podujatiu sa začal kežmarský hokejový stánok rekonštruovať, no k dokončeniu neprišlo. Štadión bol rozobratý a klub de facto zanikol. Vďaka finančnej dotácii od vlády a od mesta Kežmarok bola aréna po rokoch chátrania dokončená. A spolu s ňou sa postupne buduje aj znovuzrodený tím MHK Kežmarok. „Sme na začiatku dlhej cesty. Máme seniorov v II. lige a dva mládežnícke tímy. No hlavne sa môžeme spoľahnúť na podporu mesta Kežmarok,“ uviedol Loránt Paugsch, člen správnej rady MHK.

 

Temné obdobie

Posledný zápas na starom štadióne sa odohral 14. februára 2010. „Keď sme o stánok prišli, deti z mládežníckych tímov buď skončili, alebo prešli do Popradu alebo Spišskej Novej Vsi. Nebolo iné riešenie,“ spomína na smutné obdobie kežmarského hokeja Paugsch. Pred piatimi rokmi sa pokúsili prezident klubu Peter Hoffman a riaditeľ František Duda o čiastočný reštart. „Postavili sme mužstvo do II. ligy juniorov, ktorú riadil Východoslovenský zväz ľadového hokeja. Išlo o to, aby ľudia z Kežmarku na tento šport nezabudli a aby sme sa nestratili z dohľadu SZĽH,spomína si Paugsch, ktorý pri tíme pôsobil v tom čase ako vedúci mužstva. Bez domáceho stánku však nemal pokus dlhé trvanie. Myšlienku na návrat hokeja do mesta vrátila až spomínaný prísľub finančnej dotácie od vlády vo výške milión eur a reálny začiatok prác na novom štadióne, ktoré odštartovali 4. septembra 2017. „Pod hlavičkou MHK Kežmarok sme prvé mužstvo prihlásili už pred štartom minulej sezóny. Išlo o prípravku – chlapcov z 3. ročníka,hovorí funkcionár z Kežmarku. Mládežnícky tím trénoval na štadióne v Levoči a hokejové zápasy absolvoval len na klziskách súperov. Odhodlanie funkcionárov a nadšenie zhruba tridsiatky „prípravkárov“ mohli mať vplyv aj na podporu mesta pri dokončovaní štadióna. „Aj tí poslanci, ktorí schvaľovali dotáciu videli, že má zmysel podporovať mládež v tomto športe,“ skonštatoval Paugsch. Doterajšia investícia na znovuobnovenie športoviska spolu s navýšením na dobudovanie šatní pre hráčov a rozhodcov predstavuje vyše 4,2 milióna eur.

 

Pribudol A-tím a ďalšie deti

Keď už bolo zrejmé, že nový štadión v Kežmarku sa stane realitou, rozhodlo sa vedenie MHK pridať k mládežníckemu tímu 4. ročníka aj výber „tretiakov“. A najmä, po deviatich rokoch prišlo k zloženiu A-mužstva a jeho prihláseniu do 2. hokejovej ligy skupiny východ. MHK Kežmarok hneď v 1. kole zvíťazil na ľade B-tímu Liptovského Mikuláša 5:3. „Vedeli sme, že bez seniorského tímu by sme ťažko dostávali ľudí do hľadiska. Mesto a aj bývalý hráči či hokejisti z okolia boli tomuto nápadu naklonení,“ povedal Paugsch. Prvý domáci zápas na novom štadióne absolvoval MHK 13. októbra. Napriek prehre 4:7 s Rimavskou Sobotou to bol pre mesto a 500 fanúšikov na tribúnach veľký sviatok, ktorého sa zúčastnil aj riaditeľ oddelenia marketingu SZĽH Vladimír Janček. K oficiálnemu otvoreniu arény prišlo 22. októbra za účasti predsedu vlády Petra Pellegriniho, ministra financií Petra Kažimíra a prezidenta SZĽH Martina Kohúta. A kde vidí funkcionár MHK Kežmarok svoj klub o takých desať rokov?Najideálnejšie by bolo mať finančné zabezpečenie, vybudovanú mládežnícku základňu s vlastnými trénermi. V Kežmarku staviame na tom, aby tu vyrástol klub na zdravých a transparentných základoch,“ dodal Paugsch.


Fotogaléria