Aká rola čaká Zdena Cháru v 15. sezóne manželstva s Bruins?

BOSTON (SZĽH) – Zdeno Chára už pred časom vyjadril túžbu pokračovať v aktívnej hokejovej kariére, kým bude môcť. Možno ešte s oveľa väčším oddaním, odhodlaním a nasadením než pokračovať. Slovenská hokejová ikona chce pokračovať. Verí, že má čo ponúknuť. Myslí si to aj Cam Neely, prezident organizácie Bruins, s ktorou Chárove manželstvo trvá od roku 2006.  

Boli časy – a nie tak dávno minulé – keď Zdeno Chára v zápasoch neschádzal z ľadu. Či v presilovke, či v oslabení, či v rozhodujúcich chvíľach tretín tretín pri potrebe skórovať a zvrátiť nepriaznivý stav duelu vo svoj prospech, alebo naopak tesné vedenie udržať. Pobyt na ľade vyšší ako 25 minút na zápas nebol v jeho prípade raritou, ale pravidlom. A hoci vyťaženosť kľúčového obrancu Bruins s pribúdajúcim vekom logicky priamo úmerne klesá, stále je na profiligové pomery nadpriemerne vysoká, často atakujúca či presahujúca 20-minútovú hranicu. Mnohí pochybovali, že Zdeno Chára si tieto čísla udrží aj po reštarte sezóny 2019/20. Lenže 43-ročný kapitán Bruins si ich na prekvapenie neprajníkov udržal.

„Chcem pokračovať. Nie pre čísla a dosahovanie štatistík, ale pre vieru, že ešte mám čo ponúknuť,“ napísal Zdeno Chára pred časom na sociálne siete. Hoci jeho „ice-time“ v uplynulých dvoch sezónach kontinuálne klesal, postavenie v TOP4 najdôležitejších obrancov tímu – teda miesto v úvodných dvoch obranných dvojiciach – si udržal. Podľa Joa Haggertyho, autora článku o Slovákovi na portáli NBC Sports, sa možno od nasledujúcej sezóne bude musieť legendárny bek uspokojiť s pozíciou až v tretej obrannej dvojici. Možno dokonca s miestom na tribúne v pozícii takzvaného „zdravého náhradníka“, ak si to situácia vyžiada. A hoci by to pre oddaného bostonského bojovníka nebolo ľahké, dokázal by túto rolu prijať. Pretože je tímový hráč a tímovému záujmu bol vždy ochotne podriadil ten vlastný. „Zdeno je hrdý muž. Keď bol stiahnutý z prvej presilovkovej formácie, nebol šťastný. Ale rozhodnutiu porozumel, keďže to zrejme v tej chvíli bolo najlepšie pre tím. Keď sa nezmestil ani do druhého presilovkového zoskupenia, nemyslím si, že by bol rád, ale opäť rozumel,“ konštatuje prezident Bruins Cam Neely. „Viem však, že stále chce hrať a byť najlepší obranca v tíme. A napríklad v oslabeniach je naďalej neuveriteľný.“

A práve v početných nevýhodách či v momentoch s potrebou umne kontrolovať vedenie na strane Bruins môže byť Zdeno Chára naďalej veľmi platný. Boston navyše po štrnástich rokoch ešte nie je pripravený pokračovať a žiť bez neho. „Ešte nenastal čas dať si vzájomné dobrú noc,“ dodal Joe Haggerty, autor nedávnej dumky na portáli NBC Sports.