Aj SZĽH odsúdil aktívnu účasť Kotlebu na zápase v Detve

BRATISLAVA 9. októbra (SITA) - Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) sa pripojil k vedeniu Tipsport ligy kritikou nováčika najvyššej domácej súťaže HC 07 Orin Detva, ktorý na nedeľňajší duel s HC Košice (2:3) pozval šéfa politickej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko Mariána Kotlebu.

Ten vhodil čestné buly na tomto stretnutí. "Slovenský zväz ľadového hokeja zastáva názor, že politika do športu nepatrí. Odsudzujeme teda počínanie klubu HC 07 Detva v extraligovom zápase z nedele 8. októbra. Hokej patrí medzi najpopulárnejšie športy na Slovensku. Nie je to však dôvod na to, aby z tejto popularity istí jednotlivci či skupiny ťažili politický kapitál,“ uvádza sa v stanovisku SZĽH, ktoré sprostredkoval agentúre SITA media & PR manažér SZĽH Peter Jánošík.

V pondelok svoj negatívny postoj k celej záležitosti poskytol aj Richard Lintner, riaditeľ spoločnosti Pro-Hokej, ktorá riadi najvyššiu domácu hokejovú súťaž. "V prvom rade to vnímame ako etické zlyhanie vedenia HC 07 Detva. Oveľa citlivejšie však vnímame túto skutočnosť aj s ohľadom na blížiace sa voľby do orgánov samospráv, ktoré sa budú konať už o niekoľko týždňov. Je neprípustné, aby bol slovenský šport a hokej zneužívaný na politické ciele. Politika do športu nepatrí. Uvedomujeme si, že narastajúca popularita a výborné marketingové aktivity našej najvyššej hokejovej ligy, ktorá má stále viac a viac fanúšikov, sú silným lákadlom pre politických aktérov na jej zneužitie v ich prospech. Vedenie spoločnosti Pro-Hokej však bude dôsledne apelovať na vedenie jednotlivých klubov, aby rešpektovali interné smernice spoločnosti Pro-Hokej. Spájanie domácej hokejovej súťaže s politikou je v rozpore s týmito internými smernicami spoločnosti Pro-Hokej a závažným priestupkom,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Richard Lintner.

Vedenie ligy prinieslo aj reakciu šéfa detvianskeho klubu Róberta Ľuptáka. "Ospravedlňujeme sa všetkým fanúšikom slovenského hokeja a zvlášť našej domácej Tipsport ligy za neúmyselné spojenie hokeja s politikou v rámci 10. kola súťaže. Neuvedomili sme si dôsledky takéhoto konania, ktoré mohlo určitým spôsobom poškodiť pozitívny imidž Tipsport ligy a dôveru fanúšikov," povedal Ľupták.

Detva v nedeľu prehrala doma s Košicami 2:3, v Tipsport lige má na svojom konte len jeden bod a je beznádejne posledná.