Aj negatívna skúsenosť nás môže posunúť vpred, hovorí Feneš po náročnom lete dvadsiatky

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov má za sebou netradične nabitý letný program. V prvej polovici augusta absolvovala, ešte aj s hráčmi ročníka 2002, preložené majstrovstvá sveta juniorov v kanadskom Edmontone a v závere mesiaca zamieril úplne iný tím, zložený z chlapcov s ročníkmi narodenia 2003 až 2005, na Turnaj štyroch krajín do fínskeho Rovaniemi. 

Na severe Európy si zverenci Ivana Feneša zmerali sily s európskou elitou. Fínom podľahli 0:6, Švédom 1:11, ale záverečné víťazstvo 4:3 po predĺžení nad Čechmi zabezpečilo mladým Slovákom konečnú tretiu pozíciu. 

Švédi a Fíni poskladajú aj štyri silné tímy

„Teším sa z toho, že sme vôbec mali možnosť nastúpiť na takom kvalitne obsadenom podujatí a chalani si mohli na vlastnej koži vyskúšať, čo je to svetová konfrontácia. Podobné turnaje sú pre nás cenné, keďže so Švédmi alebo Fínmi sa naprieč mládežníckymi kategóriami stretávame takmer výlučne iba na svetových šampionátoch a Hlinka Gretzky Cupe,“ povedal hlavný tréner dvadsiatky Ivan Feneš.

Realizačný tím juniorskej reprezentácie nominoval do Fínska len hokejistov, ktorí nezasiahli do zápasov ostatného šampionátu v Kanade. Duely v Rovaniemi však naplno ukázali, že slovenská hráčska základňa je v porovnaní so severskými súpermi oveľa užšia. 

„So Švédmi a Fínmi to boli kruté prehry, ale tieto krajiny dokážu poskladať aj tri alebo štyri silné tímy z daných ročníkov. My pracujeme so skupinou približne 25 až 30 hráčov, ktorí dokážu byť konkurencieschopní na medzinárodnej úrovni. Príležitosť dostali viacerí hráči ročníka 2003, ktorým pandémia koronavírusu v predchádzajúcich sezónach výrazne obmedzila počet medzištátnych konfrontácií. Bolo to na nich viditeľné, ale v treťom zápase sa už dokázali adaptovať na vyššie tempo a odohrali kvalitný zápas,“ pokračoval. 

Cenné medzinárodné konfrontácie

Slovenskí hokejisti si nechali najlepšie vystúpenie na záver podujatia. V poslednom zápase boli strelecky aktívnejší ako súper, zmazali dvojgólové manko a zdolali Čechov 4:3 po predĺžení. „Mali sme dobrý pohyb, vytvárali sme si šance, chlapci kvalitne forčekovali, robili protivníkovi problémy a presadzovali sa v útočnom pásme. Navyše využili aj tri presilovky. V tomto zápase zároveň vyskočilo viacero hráčov, ktorí nás zaujali a budeme ich podrobne sledovať,“ prezradil Feneš. 

V súboji s Českom sa v pozitívnom svetle predviedli aj najmladší hokejisti v nominácii z ročníka 2005. Útočník Ondrej Molnár strelil dva góly a na jeden prihral, obranca Jakub Chromiak rozhodol zápas v predĺžení. „Bol to pre nich prvý kontakt s dvadsiatkou a videli, že medzi osemnástkou a touto kategóriou je obrovský skok. Museli sa adaptovať na vyššiu rýchlosť aj väčší počet osobných súbojov. Potrebujú sa na to pripraviť. Obaja však budú nastupovať v domácej extralige, čo by im malo pomôcť. Spomeniem aj tretieho hráča z ročníka 2005, obrancu Lea Eperješiho. Ten zamieri do zámorskej juniorky. Verím, že v nej dostane veľa priestoru na ľade a bude hokejovo rásť,“ hovoril 45-ročný kouč, ktorý strávil s dvadsiatkou nepretržite takmer mesiac a pol.

Od polovice júla pripravoval mužstva na augustový šampionát v Kanade a po MSJ, na rozdiel od českého, švédskeho a fínskeho kolegu, odcestoval ako hlavný tréner aj do Rovaniemi. „Som vďačný za túto skúsenosť. Radi sme využili pozvánku a verím, že aj v budúcnosti si zahráme s týmito súpermi, pretože takéto konfrontácie nás posúvajú vpred. Stráviť mesiac a pol bez rodiny bolo náročné. Veľa sme cestovali, trénovali a hrali zápasy. Riadim sa tým, že každá skúsenosť je dobrá. Aj tá negatívna nás môže posunúť vpred. Mňa posledné týždne nakopli k ešte tvrdšej a detailnejšej práci.“

Najskôr analýza, potom sledovanie hráčov

Slovenskú reprezentáciu do 20 rokov čaká najbližší vrchol v tradičnom termíne na prelome decembra a januára. V kanadskom Monctone nastúpi na svetovom šampionáte v základnej B-skupine proti Američanom, Fínom, Švajčiarom a Lotyšom s cieľom vylepšiť deviatu pozíciu z predchádzajúceho vrcholného podujatia. Dovtedy odohrá dvadsiatka už iba jeden medzinárodný turnaj v novembri a prípravné súboje pred štartom MSJ. Aké sú plány hlavného trénera na nasledujúce týždne a mesiace?

„Najskôr si urobím veľkú analýzu zápasov, ktoré sme odohrali. Potrebujem si ešte detailne pozrieť zápasy zo šampionátu. Samozrejme, mám v hlave myšlienky o tom, čo nefungovalo, ale ešte sa tomu chcem hlbšie venovať. Rovnako si zanalyzujem aj zápasy z turnaja vo Fínsku. Neskôr vycestujem na veľa duelov po Slovensku a Česku, ale chystám sa aj na cestu do iných krajín. Jedna vec je vidieť štatistiky, videá a počúvať referencie, ale druhá vec je vidieť hráčov priamo v akcii. Mojou úlohou bude vybrať čo najväčšiu skupinu hráčov, aby sme vytvorili potrebnú konkurenciu v tíme a na šampionát nominovali tých najlepších,“ uzavrel Feneš.