Aby na štadióne panovala radosť – také je hlavné motto projektu Deti na hokej

BRATISLAVA (SZĽH) – Tretí ročník projektu Deti na hokej, ktorý sa zameriava predovšetkým na približovanie ľadového hokeja u detí na Slovensku, je už v plnom prúde. Po minulotýždňovej ouvertúre v Novom Meste nad Váhom a v Levoči, zavítal projekt uplynulú nedeľu na bratislavské zimné štadióny v Ružinove a Lamači, no tým sa to ani zďaleka nekončí, pretože do konca sezóny sú naplánované ešte desiatky zastávok naprieč celým Slovenskom.

Dvanásť percent detí pokračovalo ďalej

Projekt deti na hokej odštartoval v sezóne 2015/2016, v ktorej zamieril na dvadsaťtri zimných štadiónov, a prakticky okamžite nabral na popularite. Výsledkom bol takmer dvojnásobný počet (43) zaineteresovaných klubov v druhom ročníku, pričom v podobnom rozsahu prebehne aj práve aktuálny ročník projektu. „Viac mládežníckych klubov už prakticky nemáme. Momentálne máme dohodnutých štyridsať klubov, no v priebehu sezóny sa spravidla pridá ešte jeden, dva, či tri kluby,“ vymenúva manažérka projektu Diana Kosová. „Počtom klubov tak projekt by mal byť zhruba rovnako veľký ako vlani. Veríme však, že počtom zúčastnených detí minulý rok prekonáme,“ pokračuje.

Prvé dva ročníky navyše možno ohodnotiť ako úspešné. Zhruba každé ôsme dieťa, ktoré navštívilo zimný štadión počas projektu, sa zapojilo aj do organizovaného tréningového procesu klubu. To, koľko z nich aj pri hokeji reálne ostalo, ukážu až najbližšie roky. „Takéto komplexné vyhodnotenie bude možné až po čase, keď začnú tieto deti hrávať organizované zápasy. Podľa toho si dokážeme porovnať ‚prezenčky‘ z podujatí s menoslovom hráčov. Primárnou ambíciou je, samozrejme, prilákať deti na hokej, na druhej strane spokojní budeme, aj ak si po návšteve tohto podujatia dieťa vytvorí vzťah k akémukoľvek športu. Napokon, v takomto veku by nemali byť deti profilované len na jeden šport, “ konštatuje Kosová, ktorá súčasne na Slovenskom zväze ľadového hokeja pôsobí aj ako riaditeľka projektového a rozvojového oddelenia.

detinahokej1V Novom Meste nad Váhom sa na zimnom štadióne počas podujatia Deti na hokej objavil aj Ján Lašák. Foto Jana Janjela Krištofovičová

Sústrediť sa chcú na malé kluby

Za celé doterajšie fungovanie projektu jeho manažérka vyzdvihuje veľmi ústretový prístup klubov. „My predovšetkým poskytujeme klubom podporu. Preto nás veľmi teší, že kluby sú poväčšine aktívne a vyvíjajú ďalšiu aktivitu. Ako dobrý príklad slúži Nové Mesto nad Váhom, kde si na toto podujatie napísali aj samosprávny projekt, takže na organizáciu použili aj prostriedky z mesta či župy. Súčasne sa snažia obísť všetky školy v okrese a nalákať deti na návštevu, čo sa im darí, pretože už druhý rok po sebe tam prišlo okolo 150 detí, teda zhruba o polovicu viac než je celoslovenský priemer na jedno podujatie.“

Diana Kosová súčasne pripomína, že podujatie Deti na hokej by nemalo byť jedinou akciou, ktorú bude klub robiť za účelom náboru detí k hokeju alebo akejkoľvek inej pohybovej aktivite. „Celý projekt sa snažíme poňať tak, aby sme dali klubom vzor toho, ako by si mohli rozšíriť svoju mládežnícku základňu. Veľmi radi by sme boli, keby takéto aktivity kluby v priebehu sezóny zorganizovali až tri či štyri,“ vysvetľuje.

Aj z tohto dôvodu v budúcnosti plánuje manažérka projektu odklon od etablovaných klubov k tým malým, ktoré ani nedisponujú veľkou hokejovou základňou či tradíciou. „Už na najbližší január máme naplánované akcie na východnom Slovensku, kde pôjdeme vyslovene po otvorených zimných štadiónoch, napríklad v Stropkove, Svidníku či Novej Ľubovni. Našou snahou teda je pomôcť hlavne malým, novo vznikajúcim klubom, či – ako je to v prípade Stropkova – dokonca klubom, ktoré si len teraz podajú prihlášku k členstvu v SZĽH,“ naznačuje Kosová ambiciózny plán.

 

Prilákať nielen deti, ale aj rodičov

Program každého z podujatí je vo väčšine prípadov rovnaký. „Na ľadovej ploche vytvárame spravidla štyri stanovišťa, kde si deti skúšajú streľbu na rôzne predmety, terče, na brankára, vždy podľa toho, aké sú k dispozícii podmienky. Na ďalšom stanovišti deti zbierajú rôzne predmety z ľadu, aby mali zábavu, ‚vyváľali‘ sa na ľade. Potom si deti taktiež môžu vyskúšať prechádzať cez rôzne prekážky. Napríklad teraz na Ružinove sme mali toto stanovište veľmi pekne vybavené. No a na poslednom stanovišti si môžu deti, samozrejme, vyskúšať aj hokej,“ približuje Kosová program a súčasne s úsmevom dodáva, „spoločným menovateľom je však snaha o pozitívne emócie. Preto chceme, aby podujatie bolo farebné, hrala na ňom hudba, aby mali deti rôzne pokriky, skrátka, aby mali radosť z pohybu. Samozrejme, nezabúdame ani na malý darček, ktorý na každé dieťa čaká. Ide teda o útok na všetky zmysly.“

Projekt Deti na hokej je určený primárne pre chlapcov a dievčatá vo veku od päť do desať rokov. Pravidelne sa ho na jednom zimnom štadióne zúčastňuje zhruba 80 až 90 detí, z toho jedna tretina dievčat. Dôležitá je však aj účasť rodičov. „Chceme totiž aj im ukázať, že hokej je v prvom rade zábava. Preto sa snažíme aj o to, aby na týchto podujatiach mali rodičia možnosť stretnúť rôzne osobnosti slovenského hokeja. Napríklad v Novom Meste nad Váhom prišiel Ján Lašák. Pre rodičov to môže byť zaujímavé, že ich dieťa bude mať fotku s takouto osobnosťou. Samozrejme, deti viac láka vĺčik Goooly, ktorého vieme klubom poskytnúť na týždeň vopred, aby ním nalákali čo najväčší počet účastníkov,“ vysvetľuje Kosová.

Či však ide o deti, alebo rodičov, ambícia prebudiť pozitívne emócie sa týka všetkých. „Najdôležitejšie je, aby počas tohto podujatia bola všade radosť. Nielen v detských očiach, ale aby radosť mali aj tréneri a všetci ľudia zainteresovaní na tomto podujatí. A práve toto by mal byť odkaz celého podujatia,“ dodala na záver riaditeľka rozvojového a projektového oddelenia SZĽH.


Fotogaléria