9 spôsobov ako zistiť, či je vaše dieťa pohybovo gramotné

Definícia pohybovej gramotnosti zahŕňa komplexný celok pohybových zručností, uvedomenia si pohybu, kognitívneho chápania a dokonca aj všeobecných postojov k fyzickej aktivite a športu. Pri hodnotení jednotlivých subjektov, sa vytvorili rôzne sofistikované testy, kontrolné cvičenia a merania na diagnostiku toho, kto je pohybovo gramotný a kto nie.

 

Ale čo má robiť bežný rodič? Existuje rýchly spôsob ako určiť, či je vaše dieťa na dobrej ceste k rozvoju pohybovej gramotnosti? Portál „Active for Life“ vytvoril krátky zoznam jednoduchých pohybových testov a otázok, a to aj s rizikom priveľkého zjednodušenia, ktoré majú posúdiť stav pohybovej gramotnosti vášho dieťaťa. Tieto otázky popisujú niekoľko jednoduchých schopností a postojov, ktoré sa bežne spájajú s pohybovou gramotnosťou detí vo veku na začiatku školskej dochádzky. Jednoducho povedané, ak na tieto otázky odpoviete áno, je vaše dieťa pravdepodobne na dobrej ceste rozvíjania základnej pohybovej gramotnosti. Ak na niektoré otázky odpoviete nie, v tejto oblasti pravdepodobne potrebuje vaše dieťa pomoc a pozornosť. V prípade, že sa vaše dieťa už vekom blíži veku stredoškolákov, a má problém s týmito testami, potom je naozaj potrebné zamerať sa na konkrétne dôležité zručnosti a schopnosti.

Tento článok neposkytuje úplný zoznam atribútov pohybovej gramotnosti alebo diagnostky pohybových schopností. Nasledovný zoznam je určený výlučne pre rodičov ( matky a otcov) a má im ponúknuť rýchly prehľad niektorých vlastností, ktoré vytvárajú pohybovú gramotnosť vo veku do 10 rokov.

1. Kotúľ vpred

Dokáže vaše dieťa urobiť na zemi jednoduchý kotúľ vpred? Kotúľ vpred je základný gymnastický prvok, ktorý demonštruje, že u vášho dieťaťa je dostatočne rozvinutá flexibilita a koordinácia, a to hlavne kinesteticko-diferenciačná schopnosť (uvedomenie si svojho tela pri pohybe v priestore).  Už aj samotná skutočnosť, že pri kotúli treba pritlačiť hlavu k hrudi, je pre ich základné chápanie pohybu dôležitá.   

 

2. Drep s pätami na zemi

Dokáže vaše dieťa urobiť drep s oboma pätami na zemi zo stoja a potom opäť vstať? Lekári používajú tento drep ako bežný test pohybovej gramotnosti. Tento pohyb svedčí o množstve dôležitých vlastností ako sú flexibilita, koordinácia a rovnováha, nehovoriac o sile. Ak vaše dieťa nevie udržať päty na zemi počas celého klesania do drepu a následne pri vstávaní z drepu, alebo, ak stratí rovnováhu a pri drepe spadne, znamená to, že potrebuje pracovať na rovnováhe rovnako ako na flexibilite, koordinácii a sile v kľúčových svaloch v nohách a tzv. „core“ (strednej časti tela).  

 

3. Plávanie

Vie vaše dieťa plávať? Voda je jeden zo štyroch kľúčových elementov pre šport a fyzickú aktivitu, ďalšie elementy sú zem, vzduch a sneh/ľad. Plávanie je základom pre mnohé vodné športy, od súťažného pretekania a potápania po vodné pólo a surfovanie, rovnako, je to základná zručnosť pre zdravý životný štýl v blízkosti vody. Najmä ak berieme do úvahy, že 75 % povrchu zeme pokrýva voda, ide o veľmi dôležitú zručnosť.

 

4. Hádzanie lopty

Schopnosť hádzať loptu sa môže na prvý pohľad zdať banálna alebo priveľmi jednoduchá, predstavuje však dobrý všeobecný indikátor toho, akú má konkrétna osoba fyzickú koordináciu a ako má rozvinuté pohybové schopnosti. Vedieť hádzať bolo základnou zručnosťou aj pre našich predkov, ktorí lovili oštepmi či zhadzovali kokosové orechy kameňmi, a teda, hádzanie bolo odjakživa súčasťou nášho pohybového repertoáru. Tento pohyb zahŕňa komplikovanú zmes rovnováhy a koordinácie medzi desiatkami, ak nie stovkami svalov, a teda, je dobrým indikátorom toho, ako má dieťa rozvinutú pohybovú gramotnosť.

 

5. Triafanie predmetov

Vie vaše dieťa trafiť loptu napr. baseballovou pákou, či puk hokejkou, alebo košík badmintonovou raketou? Viď „Hádzanie lopty“ vyššie, v tomto prípade platí to isté zdôvodnenie. Ľudia sa od zvierat odlišujú tým, ako ovládajú nástroje, a veľká väčšina našich pôvodných nástrojov sa používala na triafanie rôznych objektov. Jediným rozdielom je, že dnes už triafame puky a lopty, namiesto iných jaskynných mužov (pardon – jaskynných ľudí).

 

6. Dopad zo skoku

Sledujte vaše dieťa ako skáče z nižšej výšky a dopadá na nohy, napr. pri skoku z konára stromu alebo lavičky v parku. Dopadne kolenami priamo nad nohami a ľahko prejde do drepu, alebo mu kolená padnú dovnútra a nohy sa rozletia do všetkých strán? Ak vie vaše dieťa dobre dopadnúť zo skoku, potom budú pre neho skákanie a iné základné pohybové zručnosti jednoduché.

 

7. Udržanie rovnováhy pri stoji na jednej nohe

Povedzte vášmu dieťaťu, aby 30 sekúnd stálo na jednej nohe bez toho, aby stratilo rovnováhu. Nech si dajú ruky v bok a zdvihnú koleno druhej nohy, ktorá je vo vzduchu, čo najvyššie. Deti zvyčajne začnú skákať po celej miestnosti a smiať sa, lebo je to oveľa ťažšie, ako sa zdá. Pozitívne je, že toto ich povzbudí v tom, aby trénovali a zlepšovali sa, a tak podporujeme ich rozvoj rovnováhy bez toho, aby si to sami uvedomovali.   

 

8. Dôvera pri skúšaní športov

Tie deti, ktoré majú primeraný stupeň pohybovej gramotnosti, si dostatočne veria pri skúšaní novej športovej alebo fyzickej aktivity. Keď začínajú so športom, dôverujú si, lebo vedia, že majú základné zručnosti potrebné na beh, skákanie či hádzanie. Postupom času si prehlbujú sebadôveru, ktorá prichádza s úspechmi pri skúšaní nových športov a aktivít.

 

9. Popíš pohybové zručnosti alebo aktivity slovami

Verbálna gramotnosť je v skutočnosti súčasťou pohybovej gramotnosti. Deti, ktoré sú plne fyzicky gramotné, by mali byť schopné presne popísať svoje aktivity a pohyby základnými a správnymi slovami. Prečo? Lebo slová a pomenovania, používané na popísanie pohybov, reflektujú formálne myslenie a chápanie samotných pohybov. Môže to znieť trochu ezotericky, ale v skutočnosti, je to len jeden z dobrých indikátorov.

 

Odborný preklad a korektúra: V. Kušnierová a I. Andrejkovič

Tu nájdete pôvodný článok v ENG