24 hodín pred úvodným buly: „Osemnástka“ chce Rusov prekvapiť

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Do prvého vystúpenia slovenskej hokejovej reprezentácie do osemnásť rokov na svetovom šampionáte vo švédskom Örnsköldsviku už ostávajú len jediný deň. Zverenci Viliama Čacha deň pred šampionátom absolvovali tradičné potrétové i tímové fotenie, ako aj zhruba 60-minútový tréning na ľade. Do samotných zápasových bojov vkročia už vo štvrtok od 15.30 hod., keď budú protagonistami otváracieho zápasu celého šampionátu proti Rusku.

Tešia sa na prvý zápas

„Som aj napätý, ale predovšetkým veľmi natešený na zápas,“ hovorí jeden z najmladších hráčov v kádri, útočník Ján Lašák mladší. „Bude to veľká výzva aj pre mňa, keďže pôjde o prvý veľký zápas za reprezentáciu do osemnásť rokov. Hrali sme síce už prípravné zápasy, ale toto je predsa len niečo iné,“ pokračoval 16-ročný forvard pôsobiaci na juhofloridskej hokejovej akadémii.

S pribúdajúcim časom si aj samotní hráči uvedomujú, aký veľký a prestížny turnaj sa zajtra začne. Šampionát do osemnásť rokov je spravidla prvým turnajom organizovaným priamo Medzinárodnou hokejovou federáciou v kariére hráča. Nevraviac o jeho význame pre hráčovu budúcnosť... „Samozrejme, uvedomujeme si to, že už zajtra sa začne šampionát. Ladíme posledné detaily a už veľmi sa tešíme na to, keď to celé vypukne,“ dodal útočník Michal Mrázik pôsobiaci práve v organizujúcej krajine šampionátu.

Michal MrázikMichal Mrázik (foto jh/SZĽH)

Chce pomôcť (aj) skúsenosťami

Ján Lašák, syn brankárskeho hrdinu zo svetového šampionátu 2002 v Göteborgu, je nielen jedným z najmladších hráčov v kádri, ale súčasne aj reprezentačne najmenej skúseným. Vyplýva to hlavne z toho, že ostatné dve sezóny pôsobil v zámorí v dôsledku čoho nebol reprezentačným trénerom k dispozícii uprostred sezóny.

„Je pravda, že som v slovenskej reprezentácii toho veľa neodohral. Bol som ale už na nejakých väčších turnajoch, či už so ‚sedemnástkou‘ v Detroite, či na iných turnajoch, keď som bol menší,“ hovorí Lašák. Na druhej strane, majstrovstvá sveta sú majstrovstvá sveta a tie so sebou vždy prinášajú určitú špecifickú atmosféru. „Úprimne, atmosféru si ešte v tejto chvíli predstaviť, no veľmi sa už na to teším.“

Naproti tomu Michal Mrázik, útočník švédskeho Rögle BK sídliaceho v meste Ängelholm, patrí do poltucta hráčov v kádri trénera Viliama Čacha, ktorí na šampionáte do osemnásť rokov už hrali. Skúsenosti z vlaňajška a šampionátu v ruskom Čeľabinsku chce tento rok využiť a pomôcť tým tímu k lepšiemu umiestneniu. 

„Z minulého roka som si vzal hlavne to, že každý súper sa dá poraziť. Nemôžeme sa žiadneho súpera a báť a do každého zápasu musíme ísť s cieľom vyhrať,“ hovorí Mrázik o azda najdôležitejšej skúsenosti. Lanský výber pred šampionátom nebol v ideálnej forme. S Rakúskom v príprave prehral 2:5, vybojoval dve utrápené výhry nad Maďarskom v pomere 3:1 a v generálke pred šampionátom podľahol Kanade jasne 0:5. Od samotného začiatku šampionátu sa však Slováci vypli k veľmi dobrým výkonom. 

Ján LašákJán Lašák (foto jh/SZĽH)

Zmiešané spomienky z vlaňajška

Už úvodný zápas vlaňajšieho šampionátu proti Fínsku napriek prehre 2:5 naznačil, že Slováci vyladili na šampionát formu. Následne prišli dve víťazstvá nad Českom (5:2) a Francúzskom (7:2) a v posledný deň základnej skupiny azda najlepší výkon na turnaji – a to práve proti Rusku. Domácej reprezentácii vtedy boli zverenci Viliama Čacha viac než vyrovnaným súperom, o to trpkejšia bola prehra 5:6 po samostatných nájazdoch. 

Veľkou zbraňou Slovákov, a to nielen v zápase proti Rusku, boli vtedy presilové hry. Z piatich gólov v nich dali hneď tri, jeden z nich aj práve Michal Mrázik. Zhodou okolnosti práve špeciálne tímy, a teda aj presilovky, boli náplňou dnešného stredajšieho tréningu „osemnástky“. „Myslím si, že aj tento rok máme presilovky dobré. Nastavené je to výborne, už si musíme len s chalanmi zvyknúť na niektoré veci, aby sme presne do bodky vedeli, čo má kto na presilovke hrať,“ vysvetľuje.

Rusko síce ide do zápasu v pozícii favorita, no vôbec nebýva zvykom, že práve v úvodné zápasy dochádza na ich úkor k prekvapeniam. Na šampionáte v roku 2014 napríklad tak Švajčiari šokovali dominantné Spojené štáty v prvom zápase na turnaji, rok nato sa zas postarali o prekvapenie aj slovenskí reprezentanti, ktorí porazili Švédsko. 

„Tým, že je to prvý zápas, tak to tak pokojne môže byť,“ myslí si Lašák. „Aj pre Rusov to bude jeden z prvých zápasov v tomto zložení. Pokojne na ich strane môže pôsobiť aj tréma, keďže sú v pozícii favorita a každý od nich čaká veľa. To taktiež môže nám hrať do kariet,“ uzavrel.