23 hráčov a viacerí nováčikovia. Majú príležitosť nás presvedčiť, hovorí Sýkora

BRATISLAVA (SZĽH) – Na reprezentačné družstvo sedemnásťročných čakajú vo februári dve turnajové previerky. Okrem prestížneho Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v bosnianskom Sarajeve sa „sedemnástka“ predstavía aj na tradičnom Turnaji štyroch krajín v juhonemeckom Füssene v konkurencii Dánska, Švajčiarska a Nemecka. A práve káder nominovaný na tento turnaj sa už v pondelok zišiel na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave pod vedením trénerského tandemu Roman Sýkora – Marcel Šimurda. S prvým menovaným sme sa pred turnaji rozprávali o očakávaniach družstva.

Reprezentácia do 17 rokov absolvuje počas februárovej asociačnej prestávky dva turnaje. Mohli by ste priblížiť filozofiu skladania tohto družstva, ktoré cestuje na turnaj do Füssenu?
Tým že absolvujeme dve akcie, tak tomu prispôsobujeme aj celý program. Ešte pred týmto zrazom sme mali možnosť trojdňového sústredenia v Detve, kde sme absolvovali okrem iného aj testovanie. Do Detvy sme pozvali hráčov, ktorí teoreticky pripadali do nominácie na tento turnaj do Füssenu. Chceli sme ich vidieť už v Detve, pretože sme nemali niektorých z nich možnosť vidieť počas celej sezóny. Sme radi, že vo februári cestuje na dve akcie dohromady až štyridsať hráčov. Do ďalšej sezóny tak bude mať tréner prehľad o viacerých hráčov.

Roman SýkoraRoman Sýkora

Spomínate, že sústredenie v Detve do značnej miery prehovorilo do tejto nominácie. V ktorých činnostiach ste teda hráčov na sústredení v Detve sledovali?
Primárnou náplňou sústredenia bolo testovanie. V spolupráci s Národným športovým centrom a spoločnosťou HDC sme s hráčmi absolvovali fyzické testy. Využili sme však aj ďalšie dva dni sústredenia na to, aby sme videli chalanov v akcii. Tréningový proces bol prispôsobený tomu, aby hráči čo najviac hrali. Odohrali teda medzi sebou dva zápasy, v ktorých sme mali možnosť vidieť chalanov v jednotlivých situáciách. A práve tieto nadobudnuté vedomosti o hráčoch sme zohľadňovali pri nominácii.

Zrejme je však niečo iné odohrať zápas medzi sebou na Slovensku a nastúpiť na medzištátny reprezentačný zápas v zahraničí. V tejto nominácii pritom sú aj niektorí hráči, ktorí doposiaľ nemajú medzištátne reprezentačné skúsenosti. Je to podľa vás nejaký problém?
Súhlasím s tým, že zápasy sú úplne iné. Chalani vedia, že na turnaj do Füssenu cestujeme s tým, že ideme hrať ťažké zápasy proti Dánsku, Nemecku a Švajčiarsku. Budú to úplne odlišné zápasy ako tie, ktoré hrávajú v dorasteneckej, alebo juniorskej lige. V tejto kategórii je však dôležité, aby chalani dostali priestor a aby si vyskúšali medzinárodný ľad, keďže je to niečo iné ako hrať v domácej súťaži. Sme len radi, že vďaka týmto dvom akciám vyskúšame na medzinárodnej scéne štyridsať hráčov.

Máte len jednodňový výcvikový tábor v Bratislave. Hneď nad druhý deň sa presúvate do Nemecka. Čo všetko chcete stihnúť za tento jeden deň?
Je to veľmi krátka doba. Chalani majú v nohách zápasy zo soboty a nedele. Tréning sme preto prispôsobili tomu, aby trochu vykorčuľovali únavu. Samozrejme, zároveň chceme vyskúšať aj presilovky, alebo systém napádania, či založenia útoku po vhadzovaniach. Dnes (v pondelok – pozn. aut.) teda absolvujeme jeden tréning, zajtra celý deň cestujeme, večer prídeme do Nemecka, kde si zatrénujeme druhýkrát a v stredu už hráme prvý zápas. Času je tak naozaj málo, ale pokúsime sa ho využiť čo najefektívnejšie.

Roman SýkoraRoman Sýkora

Je to pre trénerov o to náročnejšie, že niektorí hráči sa musia v takomto krátkom čase naučiť systém, ktorým sa chcete prezentovať?
Určite je ťažšie pracovať s chalanmi, ktorí idú na svoju prvú reprezentačnú akciu. Určité veci zo systému sme implementovali v reprezentácii postupne, teraz na to máme dva dni času. Za ne rozhodne nestihneme všetko, ale budeme sa snažiť využiť s hráčmi aj cestu autobusom do Füssenu. S kolegom Marcelom Šimurdom teda budeme s hráčmi pracovať aj po taktickej stránke s tabuľou, aby čo najrýchlejšie pochopili herný systém. 

V kádri máte však aj hráčov s bohatšími reprezentačnými skúsenosťami. Očakávate od nich niečo viac?
V prvom rade nechcem družstvá, ktoré absolvujú februárové akcie, charakterizovať ako A alebo B tím. Sú tu skrátka niektorí hráči, ktorí už majú nejaké medzinárodné skúsenosti a o nich sa chceme opierať. Verím však, že nás prekvapia aj iní chlapci, ktorí sa dobre ukazujú vo svojich materských kluboch v ligových súťažiach. dúfam, že títo hráči využijú tri zápasy vo Füssene na to, aby nám dokázali, že sme ich možno neprávom prehliadali pri tvorbe predchádzajúcich nominácií. Súčasne tiež majú šancu zabojovať aj o „flek“ pre budúcu sezónu a trebárs aj augustový Hlinka Gretzky Cup.

S čím by ste vyjadrili spokojnosť po skončení turnaja?
Výsledky nie sú primárne. Keď nás však chalani potešia dobrou hrou, tak budeme spokojní. Výsledok je už len pridanou hodnotu. Samozrejme, budeme v každom zápase budeme bojovať o to, aby sme ho vyhrali, no veľmi dôležitý pre nás bude hlavne výkon celého družstva.

Roman SýkoraRoman Sýkora

Ako máte nastavenú spoluprácu s hlavným trénerom „sedemnástky“ Jánom Lipianskym, ktorý necestuje do Füssenu, ale zrejme sa bude zaujímať o to, ako ste hrali. Máte medzi sebou nejakú dohodu, že si napríklad budete spolu každý deň telefonovať?
Žiadna takáto dohoda nie je. Na našom zraze však nechýbal ani Ján Lipiansky, za čo som veľmi rád. Preto by som to necharakterizoval tak, že ja idem do Füssenu ako hlavný tréner. Náš realizačný tím funguje výborne, ľudsky si medzi sebou veľmi dobre rozumieme. Ján Lipiansky je stále hlavný tréner, ja a Marcel Šimurda ideme aj do Füssenu hlavne ako asistenti trénera. Samozrejme, s Jánom Lipianskym budeme počas turnaja spolu komunikovať. Po návrate z Nemecka v piatok noci sa pripojím k druhému mužstvu, ktoré letí do Sarajeva, takže hlavný tréner dostane presné informácie o každom zápase a o každom hráčovi, ktorý vo Füssene hral.

Predsa len, keďže nejde do Nemecka hlavný tréner Ján Lipiansky, tak bude nadchádzajúci Turnaj štyroch krajín pre vás, trénerov, o niečo iný. V čom najviac?
Doposiaľ sme fungovali tak, že sme mali medzi sebou rozdelené funkcie. Ja som pôsobil skôr pri obrancoch, Marcel Šimurda pri útočníkoch a Janko Lipiansky to celé zastrešoval ako hlavný tréner. Teraz si však tieto kompetencie rozdelíme trochu inak, ale – ako som už povedal – necítim sa v roli hlavného trénera. S Marcelom budeme rovnocenná trénerská dvojica.

Ako jediný z celého realizačného či hráčskeho tímu absolvujete oba turnaja – aj Turnaj štyroch krajín vo Füssene, aj EYOF v Sarajeve. Bude to výzva pripojiť sa bezprostredne po dlhej ceste z Nemecka k tímu, ktorý v rovnaký deň, ako prídete, letí do Bosny a Hercegoviny?
Mám rád výzvy (úsmev). Bude to ťažká úloha, už aj preto, že dva týždne budem mimo klubu. Určite však aj ja odovzdám všetko preto, aby sme boli úspešní či na jednej, či na druhej akcii.

Zloženie formácií SR 17 na VT v Bratislave (04. 02. 2019)

Brankári: Oliver Nemec, Šimon Opatovský, Pavol Maťovćík

Modrí: Rayen Petrovický, Oliver Ketner – Ferdinand Tóth, Adam Stránský, Juraj Wachal.
Modrí: Marián Haborák, Matúš Vongrej – Mojmír Petras, Marek Šramaty, Kevin Jendroľ.
Bieli: Marco Ejem, Marek Raniak – Lukáš Vaculik, Jakub Šimko, Štefan Dlugoš.
Bieli: Patrik Baláži, Lukáš Belica – Markus Michalík, Alex Géci, Michal Stanček.

Nominácia SR 17 na výcvikový tábor v Bratislave a Turnaj štyroch krajín vo Füssene (04. – 09. 02. 2019)

Meno Ľ/P Dátum nar. Klub
BRANKÁRI
Pavol Maťovčík Ľ 14. 03. 2002 MHA Martin
Oliver Nemec Ľ 14. 02. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Šimon Opatovský Ľ 05. 04. 2002 HK Trnava/MŠK Púchov
OBRANCOVIA
Patrik Baláži Ľ 06. 03. 2002 HK ŠKP Poprad
Lukáš Belica Ľ 29. 01. 2002 MHA Martin
Marco Ejem Ľ 02. 06. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Marián Haborák Ľ 19. 09. 2002 Skien IHK (Nór.)
Oliver Ketner Ľ 13. 01. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Rayen Petrovický Ľ 27. 02. 2002 HK DUKLA Trenčín
Marek Raniak P 24. 06. 2002 HC '05 Banská Bystrica
Matúš Vongrej Ľ 06. 12. 2002 HC '05 Banská Bystrica
ÚTOČNÍCI
Štefan Dlugoš Ľ 06. 03. 2002 HK ŠKP Poprad
Alex Géci Ľ 23. 08. 2003 HC SLOVAN Bratislava
Kevin Jendroľ P 06. 08. 2002 HC '05 Banská Bystrica
Markus Michalík Ľ 09. 05. 2002 MHk 32 Liptovský Mikuláš
Mojmir Petras Ľ 22. 01. 2002 HOBA Bratislava/HC SLOVAN Bratislava
Michal Stanček Ľ 20. 12. 2002 HK ŠKP Poprad
Adam Stránský P 05. 11. 2002 HK DUKLA Trenčín
Jakub Šimko Ľ 17. 01. 2002 HC '05 Banská Bystrica
Marek Šramaty Ľ 09. 02. 2003 MMHK Nitra
Ferdinand Tóth Ľ 05. 02. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Lukáš Vaculik P 21. 05. 2002 HC Košice
Juraj Wachal Ľ 16. 01. 2002 HK DUKLA Trenčín
NÁHRADNÍCI (na telefonické zavolanie)
Meno Post Ľ/P Dátum nar. Klub
Tomáš Boľo B Ľ 03. 07. 2002 Young Lions Hokcey Thürgau (Švajč.)
Jozef Michal Bukas B Ľ 05. 05. 2002 MHk 32 Liptovský Mikuláš
Denis Bakala O Ľ 10. 10. 2002 MHA Martin
Dominik Hajas O Ľ 29. 07. 2002 MŠK Púchov
Ján Lukáč O Ľ 23. 08. 2002 HK ŠKP Poprad
Filip Patzelt O Ľ 08. 07. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Adam Stripai O Ľ 22. 07. 2002 HK Mládež Michalovce
Dominik Verčík O P 06. 12. 2002 HC '05 Banská Bystrica
Jakub Legiň Ú Ľ 21. 02. 2002 HC '05 Banská Bystrica
Lukáš Lipiansky Ú Ľ 02. 01. 2002 HC SLOVAN Bratislava
Patrik Litavec Ú Ľ 20. 01. 2002 HK Trnava/MHKM Skalica
Gabriel Olejník Ú Ľ 12. 01. 2002 HK Spišská Nová Ves
Miroslav Tvrdoň Ú Ľ 27. 07. 2002 HC Košice
Viktor Vavruška Ú Ľ 24. 04. 2002 HC SLOVAN Bratislava
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Richard Turaz
Hlavný tréner Roman Sýkora
Asistent trénera Marcel Šimurda
Tréner brankár Jozef Urdák
Kondičný tréner Matúš Dzian
Lekár Matúš Lukáč
Masér Patrik Molota

Rozpis zápasov SR 17 na Turnaji štyroch krajín vo Füssene

06. 02. 2019 Bundesleistungzentrum Füssen 16.00 hod. Slovensko Dánsko
07. 02. 2019 Bundesleistungzentrum Füssen 18.30 hod. Nemecko Slovensko
08. 02. 2019 Bundesleistungzentrum Füssen 12.00 hod. Švajčiarsko Slovensko