100 rokov svetového hokeja, 4. diel: Prvá olympijská medaila pre hokejistov ČSR

Kľúčovým faktorom prvého česko-slovenského úspechu boli brankári. Prirodzenou jednotkou tímu bol Karel Wälzera. Dva z troch zápasov však odchytal náhradník Jan Peka.

BRATISLAVA - Medzinárodná federácia IIHF si v druhej polovici apríla pripomenula symbolické 100. výročie hokeja na svetovej úrovni. V rámci nášho seriálu mapujúceho prvé najvýznamnejšie svetové hokejové podujatie pokračujeme ďalším dielom, v ktorom si pripomenieme zisk prvého cenného kovu pre výber ČSR. Hokejový turnaj v roku 1920 za účasti siedmich krajín z dvoch kontinentov bol vôbec prvý svojho druhu. A práve tam získali naši hokejisti historický bronz.

Špecifikum prvého svetového turnaja

Kým sa dostaneme k podrobnostiam, treba športovo priznať, že k prvej medaile dopomohlo našim hráčom predovšetkým šťastie. K zisku bronzových medailí im totiž stačil jediný gól a jediné víťazstvo. Naši hráči totiž v roku 1920 dokázali poraziť presne takého súpera, akého potrebovali. Ak by vtedy porazili kohokoľvek iného, medailu by zrejme nezískali.

Dôvodom bol veľmi atypický systém turnaja, ktorý umožnil určiť konečné poradie pri zachovaní minimálneho počtu odohraných zápasov. Turnaj sa od začiatku hral formou vyraďovačky, ktorá mala niekoľko pilierov. Vyžrebovanie v ďalších fázach záviselo na tom, akých súperov ste porazili, prípadne s ktorými konkrétne ste prehrali.

A tak sa stalo, že suverénnym víťazom turnaja sa stala Kanada. Každý, kto v priamom súboji podľahol, mohol bojovať v druhej fáze turnaja o striebro. Kto prehral aj v druhom zápase, mohol stále pomýšľať na bronz. Vďaka tomu boli česko-slovenskí hráči až do posledného vystúpenia v hre o cenný kov, hoci v prvých dvoch zápasoch vysoko prehrali a nestrelili ani jeden gól.

Kľúčovým faktorom prvého česko-slovenského úspechu boli napriek tomu práve brankári. Prirodzenou jednotkou tímu bol vtedy Karel Wälzera, ktorý mal pôvodne nastúpiť aj na prvý zápas s Kanadou. Tesne pred začiatkom turnaja si však zlomil palec a do bránky pustil svojho náhradníka, ktorým bol Jan Peka.

Krst ohňom proti Kanade

Prvým súperom česko-slovenského výberu na premiérových MS v hokeji, boli práve kanadskí hokejisti, resp. hráči vtedy najsilnejšieho amatérskeho výberu Winnipeg Falcons. A už vtedy ukázali svoju silu, keď náš tím rozstrieľali v pomere 15:0. Zároveň dokázali vo veľmi vyrovnanom zápase poraziť aj hráčov Spojených štátov výsledkom 2:0. Nasledovala teda druhá fáza turnaja, v ktorej sa stretli tímy zdolané Kanadou.

Vďaka tomu sa v druhom zápase stretli hráči Česko-Slovenska práve s hokejistami USA. Lenže ani táto konfrontácia vtedy nedopadla pre našich reprezentantov práve najlepšie. Inkasovali ešte o jeden gól viac ako v prvom zápase a so silným výberom USA prehrali 0:15. Zaujímavé je, že víťaz tohto zápasu priamo získal strieborné medaily. Výber ČSR však čakal ešte súboj o bronz.

Bronzové medaily boli na dosah vďaka tomu, že súperom našich hráčov malo byť Švédsko. Práve Švédi však mali výbornú formu, keď na turnaji zvíťazili dovtedy až v troch zápasoch, a podľahli len neskorším víťazom Kanade a strieborným medailistom z USA. Lenže napriek vysokým výhram 8:0 nad Belgickom a 4:0 proti Francúzsku a 4:0 so Švajčiarskom nemali pred týmto zápasom nič isté.

Bronzové medaily zariadil... kapitán i brankár

Hráči ČSR si pred záverečným vystúpením na turnaji boli veľmi dobre vedomí toho, že akékoľvek víťazstvo im bude stačiť na zisk medaily. Z istého pohľadu sa mohlo zdať nespravodlivé, že ich súper mal na konte tri víťazstvá a 17 gólov, kým bilancia nášho tímu bola opačná. Svetový hokej však nie je primárne o športovej spravodlivosti, ale najmä o schopnosti zabrať v pravý čas. A tou sa vyznačovali práve česko-slovenskí hokejisti, ktorí dokázali poraziť svojho súpera v priamom medailovom súboji. A stačil im k tomu najtesnejší možný výsledok.

S istým zveličením by sa dalo povedať, že bronzové medaily zariadil kapitán nášho družstva, ktorým bol vtedy Josef Šroubek. Práve jeho gól rozhodol o konečnom výsledku a víťazstve 1:0. Víťazstvo však bolo dielom kolektívu, ktorý bol v rozhodujúcej miere podporený fantastickým výkonom brankára Karla Wälzera. Ten, hoci nastúpil len na svoj prvý a jediný zápas na turnaji, dokázal v ňom ubrániť  historicky prvé víťazstvo na turnaji formátu OH/MS, a zároveň aj zisk historicky prvej medaily.

Výsledky česko-slovenského výberu na OH/MS 1920 v Antwerpách

Kanada – ČSR 15:0
USA – ČSR 16:0
ČSR – Švédsko 1:0 (gól zaznamenal kapitán Jozef Šroubek

Zostava ČSR:
Peka / Wälzer; Vindyš, Palouš; Hartmann; Pešek, Šroubek (C), Loos

Prvý diel: Úvodné kroky na Olympiáde 1920 v Antwerpách
Druhý diel: Budovanie tímov na prvý šampionát
Tretí diel: Prvý máj býval veľkým hokejovým dňom