„Šestnástka“ s prehrou aj v druhom zápase proti českým rovesníkom

HODONÍN (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do šestnásť rokov uzavrela prvú medzištátnu akciu v kalendárnom roku 2019 prehrou. Zverenci Radoslava Hecla nestačili v Hodoníne na českých rovesníkov ani v druhom vzájomnom meraní síl. Po včerajšej prehre 0:5 dnes na česko-slovenskom pohraničí podľahli domácemu výberu po výsledku 1:5.

Na úvodný gól stretnutia sa dlho nečakalo. Už po 65 sekundách hry totiž Fajmonovu strelu od modrej čiary pred Andrisíkom tečoval Pavlačka a slovenský gólman ostal bezmocný. Ubehlo len pár sekúnd a Česi mali ďalšiu veľkú šancu. Z dorážky v bezprostrednej blízkosti slovenskej bránky strieľal Altrichter, Slovákom ale pomohla konštrukcia bránky. Prevaha Čechov v prvej tretine však bola zrejmá. Dokumentovala to aj piata minúta, v ktorej po strele Tomáša Machů dorazil úspešne za slovenského gólmana puk Slavík. Miesto Andrisíka v slovenskej bránke po tomto góle zaujal Ďuris, no ani on si čisté konto dlho neudržal. Na konci 10. minúty totiž Půček naservíroval puk pred prázdnu bránku Ryšavému, ktorý poľahky zasunul – 3:0.

V druhej dvadsaťminútovke Slováci skonsolidovali svoju hru, vďaka čomu sa silnému súperovi dokázali vyrovnať. Prvú šancu v tretine si však napriek tomu vypracovali Česi. V 24. minúte pred Ďurisom dobiedzali Altrichter s Korčákom, no ani jeden z nich puk za slovenského brankára nepretlačil. Na opačnej strane zas dal o sebe vedieť Slafkovský, ktorý v 36. minúte pri oslabení ušiel, no bol českou defenzívnou stíhaný, a tak jeho jednoručné zakončenie veľa šancí na úspech nemalo. V samom závere tretiny však Slováci mali zrejme najväčšiu šancu v dovtedajšom priebehu zápasu. Géciho strela Krbečkovi vypadla, čo sa snažil zužitkovať dorážajúci Štefančík, no Česi aj tomuto útoku odolali.

Do tretej tretiny vstúpili Slováci aktívne, v jej úvode mali viac z hry, no gólu sa nedočkali, hoci najmä Štefančíkova šanca volala po góle. Strela legionára z Chomutova z dobrej pozície však šla len tesne českej bránky… Na opačnej strane dali o sebe vedieť aj Česi, no pri ich šanci sa vyznamenal brankár Ďuris, ktorý betónom zlikvidoval tvrdú strelu Frömela z osi klziska. Gól nakoniec padol v 51. minúte, keď na 4:0 z pohľadu Česka zvýšil po Půčkovej strele Ramik. Ubehlo však iba osem sekúnd a Slováci odpovedali. Aktívny Štefančík sa za svoj výkon dočkal odmeny v podobe gólu, keď z ľavej strany prudkou strelou prekonal Krbečka. Posledné slovo v zápase ale nakoniec mali Česi, ktorí ku koncu zápasu znovu zvýšili ofenzívnu aktivitu. Na konečných 5:1 upravil pri hre štyroch proti štyrom Pavlačka.

Hlas po zápase

Radoslav Hecl (hlavný tréner SR „16“): „Prvá tretina bola úplne rovnaká ako vo včerajšom zápase, priam ako cez ‚kopirák’. České družstvo sa efektívnou hrou od nás výsledkovo odtrhlo zásluhou strelených troch gólov. To nás, rovnako ako včera, veľmi zaskočilo, a prvú tretinu sme mali problém vôbec dohrať. V kabíne sme si ale povedali, že je to náš posledný zápas na tomto výcvikovom tábore a chceme v ňom ukázať aj našu kvalitu. Som preto rád, že zvyšné dve tretiny spĺňali ako-taký štandard pre túto vekovú kategóriu, ak sa teda chceme rovnať českému družstvu.“

Česko „16“ – Slovensko „16“ 5:1 (3:0, 0:0, 2:1)
Góly: 2. Pavlačka (Fajmon, Šindelek), 5. M. Slavík (Machů, Frömel), 10. M. Ryšavý (Půček, Machů), 51. Ramik (Půček), 54. Pavlačka (Szturc) – 51. Štefančík (M. Šramaty).
Vylúčenia na 2 min.: 2:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0. Strely na bránu: 42:18 (20:5, 7:6, 15:7). Najlepší hráči zápasu: Tomáš Machů – Marcel Štefančík. Rozhodcovia: Kika – Hanzlík, Otáhal (všetci ČR). 158 divákov.

Česko: Krbeček – Böhm, Machů, Šindelek, Fajmon, Kubíček, Pelda – Ramik, Půček, M. Ryšavý – Kos, Szturc, Pavlačka – Kotásek, Slavík, Frömel – Korčák, Altrichter, Budina.
Slovensko: P. Andrisík (5. D. Ďuris) – Š. Nemec, Š. Miklovič, Groch, J. Kocúr ml., S. Socha, A. Volko, Kliment, Krnáč – Slafkovský, F. Mešár, Bačo – Štefančík, M. Šramaty, Géci – Maximilián Bubica, Ulbricht, Živický – Migila, Štetka, D. Malík.