„Sedemnástka“ s prehrou aj v druhom zápase na turnaji v Ostrave

OSTRAVA (SZĽH) – Hokejová reprezentácia neuspela ani v druhom zápase na Turnaji piatich krajín v Ostrave. Zverenci Jána Lipiansky po stredajšej prehre so Švajčiarskom nestačili ani na domácu reprezentáciu Česka, ktorej podľahli 0:8.

Slováci v úvodnej tretine síce nehrali zle, no navrch mali predsa len domáci hokejisti. Dokumentovali to aj situácie zo štvrtej a desiatej minúty, keď zhodne po Teplého strele zvonila žŕdka Hlavajovej bránky. Útočník Česka sa gólu dočkal napokon v 16. minúte pri avizovanom vylúčení. Do prestávky napokon šli Česi s dvojgólovým vedením. 41,6 sekundy pred prvou sirénou vystihol Beňovu rozohrávku Raška, ktorý sa zoči-voči Hlavjovi nemýlil.

V prostrednej časti hry Česi jasne dominovali, a to predovšetkým v presilovkách, v ktorých dosiahli všetky tri góly. Najprv v 24. minúte Eliašovo vylúčenie využil Pšenička tečom Kubíčkovej strely. Ten istý hráč sa presadil aj o štyri minúty neskôr, tentoraz už po desiatich sekundách hry v početnej prevahe. Bodku za druhou dvadsaťminútovkou dal 28 sekúnd pred jej koncom druhým gólom Raška.

Tretia tretina sa za prakticky rozhodnutého stavu už iba dohrávala. Čestný úspech Slovákov mohol dosiahnuť v 47. minúte Škultéty, no miesto skorigovania stavu, o dve minúty neskôr Česi znovu udreli. A ako inak, aj tentoraz v presilovke, keď presne mieril Mužík. To však zo strany Čechov nebolo všetko. V 53. minúte pridal siedmy gól Morong a už o dvadsaťjeden sekúnd zavŕšil svoj hetrik a súčasne pečatil na konečných 8:0 Pšenička, a to ešte Hlavaj dve minúty pred koncom výborným zákrokom nedovolil Čechom tešiť sa po deviatykrát. 

Hlavný tréner SR 17 Ján Lipiansky na striedačkeStriedačka slovenskej hokejovej reprezentácie do 17 rokov.

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Súčasná česká ‚sedemnástka‘ je mužstvo porovnateľné so svetovou špičkou. Každú jednu našu chybu potrestali, dali štyri presilovkové góly, dva góly sme dostali po našich kardinálnych chybách... Porazili sme sa sami, čo je veľká škoda, pretože systémovo sme odohrali dobrý zápas, ale horíme na disciplíne, kde niektorí hráči si chcú hrať svoj vlastný hokej, čo takéto družstvá zakaždým potrestajú.“

Česko „17“ – Slovensko „17“ 8:0 (2:0, 2:0, 3:0)

Góly: 16. M. Teplý (Klikorka), 20. Raška, 24. Pšenička (Kubíček, Morong), 28. Pšenička (Vitouch, Kubíček), 40. Raška (Morong, Kubíček), 49. Mužík (M. Teplý, Kučeřík), 53. Morong (Mužík, Mlčák), 54. Pšenička (Raška).

Vylúčení 5:6 na 2 min., presilovky 4:0, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 48:10 (13:5, 16:0, 19:5). Najlepší hráči zápasu: Matěj Toman – Dominik Jendek. Rozhodovali: Pražák – Tošenovjan, Ganger (všetci ČR). 200 divákov.

Česko: Pařík – Mlčák, Kubíček, Rašín, Klikorka, Kučeřík, D. Homola, Klodner – M. Teplý, Vitouch, M. Toman – Morong, Přikryl, Koffer – Pšenička, Mužík, Raška – Prokop, A. Najman, Jouza.

Slovensko: Hlavaj – O. Turan, F. Gajdoš, Mudrák, Matej Ilenčík, M. Beňo, Lavička, A. Golian – D. Ďuriš, Jellúš, Melcher – Michal Mrázik, J. Haščák, Lobodowski – A. Turanský, J. Eliaš, Škultéty – D. Jendek, D. Sojka, Tobiáš Marguš.