„Sedemnástka“ na zápas s Českom nenadviazala, Švajčiarsku podľahla po predĺžení

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do sedemnásť rokov neuspela vo svojom treťom vystúpení na Turnaji piatich krajín v Piešťanoch. Zverenci Jána Lipianskeho síce tri razy dotiahli v zápase náskok Švajčiarska, napokon však tradičnému súperovi podľahli v predĺžení, hoci sami v ňom dostali možnosť trestného strieľania.

Na úvodný gól sa dlho čakať nemuselo. Už po 64 sekundách hry ostal za slovenskou obranou Bärtschi, ktorý vymiešal Sihelského a poslal svoj tím do vedenia. Následne navyše dostali Švajčiari aj výhodu presilovej hry, lenže v nej unikol domáci Ragan, ktorého nedovolene zastavil von Allmen a razom bolo po švajčiarskej presilovke. Pár minút nato navyše šli Švajčiari znovu do štvorice a tentoraz už Slováci výhodu hry v početnej prevahe aj zužitkovali, keď sa z ľavej strany presadil Rehák. Vyrovnaný stav však vydržal len dve a pol minúty, pretože presilovku využili aj Švajčiari, keď v 10. minúte sa z niekoľkej dorážky presadil Reichle.

Druhú dvadsaťminútovku začali Slováci presilovou hrou. Tú však nevyužili, a hneď vzápätí mohli inkasovať, z trestnej lavice navrátivší Moreno však v nájazde na Sihelského neupsel. To však bola len ojedinelá šanca Švajčiarov v tejto časti hry. Hru mali totiž Slováci pevne v rukách, no v koncovke presní neboli. V 25. minúte z dobrej pozície mieril vedľa Nemec, o sedem minút neskôr zas Krajč v úniku pálil privysoko. V 33. minúte zas hrala so Švajčiarmi aj konštrukcia Petanaudeovej bránky, na ktorej skončila Ketnerova tečovaná strela. Vyrovnanie nakoniec priniesla až 37. minúta, keď puk za bránkovú čiaru pretlačil Kašlík, čo následne potvrdil aj videorozhodca. Do prestávky však mohli Švajčiari znova získať vedenie späť, lenže Bärtschi v brejku stroskotal na Sihelskom.

Všetko si to však Švajčiari vynahradili v úvode tretej tretiny. Už po 53 sekundách hry prešla nenápadná Reichleho strela za Sihelského a Slováci museli znova doťahovať. Na odpoveď ale potrebovali iba 122 sekúnd, keď Krajč vymietol pavučinu Patenaudeho bránky. O šesť minút neskôr Bougno adresoval nebezpečnú krížnu prihrávku Bärtschimu, Sihelský bol na druhej žrdi včas. Ešte väčšiu šancu však mali v 51. minúte domáci, ale najprv Putalu v prečíslení vychytal  Patenaude a dorážajúci Nemec minul z obrovskej šance prázdnu švajčiarsku bránku.

Zápas tak dospel do predĺženia. V jeho samom úvode sa z pravej strany natlačil do šance Kašlík, ale mieril mimo. Na opačnej strane si však musel dať pozor aj Sihelský, ale strela Reichleho skončila na ňom. V 63. minúte ušiel švajčiarskej obrane Jamrich, Bieri ho nedovolene zastavil, z nariadeného trestného strieľania však Kašlík neuspel. Platilo tak okrídlené nedáš – dostaneš. O polminúty neskôr totiž po zlom prebratí hráčov Fahrni rozhodol o zisku dvoch bodov pre svoj tím.

Hlas po zápase

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Už od prvej tretiny som nemal dobrý pocit zo zápasu. Zase sme dostali v prvej minúte gól, hoci vieme o našich úvodoch zápasov, hovoríme o tom s hráčmi, meníme otváracie päťky, aby sme začali zápasy lepšie. Zatiaľ však s tým máme veľké problémy. Keď dostanete v prvej minúte gól, tak sa zápas ťažko obracia. Mužstvá ako Švajčiari dobre bránia, sú koncentrované, a tak sa musíme prebíjať cez stredné pásmo, čo nás stojí veľmi veľa síl. Je pravdou, že nám dnes nefungovali nohy ako v zápase proti Česku, ale musím povedať, že zápas sme mali stále vo svojich rukách. Nezvládli sme však rozhodujúce detaily, a tak súper zaslúžene uchmatol jeden bod navyše v predĺžení.“

Slovensko „17“ – Švajčiarsko „17“ 3:4 po predĺžení (1:2, 1:0, 1:1 – 0:1)
Góly: 8. S. Rehák (Bakala), 37. Kašlík (Kolenič), 43. S. Krajč (S. Rehák) – 2. Bärtschi (Bougro), 10. Reichle (Bougro), 41. Reichle (Bärtschi, Moreno),63. Fahrni (Derungs). 
Vylúčenia na 2 min.: 3:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 31:26 (8:9, 12:7, 10:8 – 1:2). Rozhodovali: T. Orolin, Goga – Stanzel, Rojík. 298 divákov. 

Záznam zápasu

Slovensko: Sihelský – Stacha, Putala, Hajas, Ketner, Fatul, Bakala, Marián Haborák, Ejem – Kašlík, R. Nemec, Kolenič – Samuel Krajč, Jamrich, Maxim Mastič – S. Rehák, J. Ragan, Lukošik – Litavec, J. Šimko, M. Tvrdoň.
Švajčiarsko: Patenaude – A. Nussbaumer, Von Allmen, Moreno, Zengaffinen, Maurer, Chanton, Frankhauser, Derungs - Zaugg, Lindemann, Hofer – Bärtschi, Bougro, Reichle – Wenger, Bieri, Näf – B. Nussbaumer, Fahrni, Campagna.