„Osemnástka“ znovu s kvalitným výkonom, na výhru proti Rusku to však nestačilo

ČEĽABINSK (SZĽH) – Reprezentácia do osemnásť rokov uzavrela svoje vystúpenie v základnej skupine na majstrovstvách sveta v ruskom Čeľabinsku prehrou s domácou reprezentáciou. Zverenci Viliama Čacha sa však za výkon hanbiť nemusia. Rusi totiž ani raz v zápase nevyhrávali, naopak museli doťahovať stav 0:3 i 1:4, napokon svoj obrat zavŕšili v samostatných nájazdoch. Slováci tak obsadili v základnej skupine konečné tretie miesto a vo štvrťfinále sa stretnú so Švédskom, vo štvrtok 26. apríla od 15.30 hod. v Magnitogorsku.

Úvodné minúty zápasu patrili Rusom, ktorí držali Slovákov v pásme, no až na šancu Michailova, po ktorej bol puk pod slovenským brankárom Vyletelkom, kompaktne brániaci Slováci nedovolili Rusom žiadnu veľkú šancu. V 14. minúte sa začala zázračná pasáž 115 sekúnd. Rusi šli po faule Žiľakova a Michailova do trojice, čo po dvadsiatich sekundách presilovky využil z „ovečkinovskej“ pozície príklepom Čajkovič. Slováci navyše ostali v presilovke piatich proti štyrom, ktorú taktiež štyri sekundy pred jej koncom využil po neúspešnej Sojkovej dorážke Dlugoš. A aby toho nebolo málo, o dvadsaťdva sekúnd neskôr poslal tretí gólový pozdrav od modrej čiary Bučko. Rusi po treťom góle a striedaní brankára znovu pritlačili. Výsledkom bola najprv šanca Zavgorodného a o pár sekúnd neskôr už aj gól po teči Marčenka. Kontaktný gól mohli streliť v 19. minúte pri presilovke, keď Morozov hľadal pred bránkou Podkolzina, no ten jeho prudkú prihrávku nezachytil.

V druhej tretine Rusi navýšili svoju aktivitu a v 24. minúte sa mohli dostať na rozdiel jediného gólu, no Kizimovovu kľučku do protipohybu Vyletelka zázračne zlikvidoval. V 29. minúte tak z ojedinelej šance udrelo na opačnej strane. Paulíny využil chybu ruskej obrany, v prečíslení nabil Tkáčovi a ten nekompromisne zavesil. Slováci však trojgólové vedenie stratili, najmä vinou nedisciplinovanosti. Síce pri prvom treste v druhej tretine ešte len zvonila žrď po Morozovovej strele, pár sekúnd nato už Misiul dorážkou odrazeného puku znížil – 4:2. O poldruha minúty sa tešili Rusi znovu, keď Kizimov prehodil puk Romanovovi, a ten poľahky prekonal Vyletelku. A aby to nebolo málo, tak o 28 sekúnd Podkolzin našiel medzierku medzi Vyletekovými betónmi a Rusi za 119 sekúnd tromi gólmi vyrovnali. Slováci si vzali oddychový čas, po ktorom sa tlak Rusov zbrzdil, no i tak Spiridonov ostal osamotený pred Vyletelkom, ten však napokon nepripustil dokonalý zvrat.

Napriek trom gólom v rýchlom slede sa Slováci v tretej tretine prezentovali veľmi dobrým výkonom, ktorý mohli v 47. minúte korunovať gólom. Ferenyi v brejku dvoch na jedného sa však nedostal k strele, keďže bol faulovaný. To Slovákov mrzieť nemuselo. Následnú presilovku totiž 12 sekúnd pred jej koncom využil dorážkou Mrázik a Slovensko znova viedlo. A mohlo aj o dva góly, lenže Okuliar v 50. minúte z osi mieril tesne mimo. Nasledujúce minúty však patrili Rusom. Najprv v 51. minúte sa Morozov zbavil Ilenčíka, natlačil sa na Vyletelku, ten ale odolal. To však už neplatilo o dve minúty neskôr, keď Rusi zavreli súpera v pásme a Ischakov z osi prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste – 5:5.

V päťminútovom predĺžení mali prevahu Slováci, ktorí mali tri veľmi dobré šance na rozhodnutie. Najprv tečovanú strelu Ilenčíka Isajev so šťastím zlikvidoval a krátko nato Čajkovič v dvoch výborných šanciach najprv pálil mimo a následne stroskotal na ruskom brankárovi. Zápas tak dospel do samostatných nájazdov, v ktorých sa presadili len Rusi, keď Kizimov a Dorofejev dvomi gólmi v štvrtej a piatej sérii rozhodli o víťazstve svojho tímu.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Opäť náročný zápas, ktorý nás stál kopec síl. Podali sme jeden vynikajúci výkon a nemáme sa za čo hanbiť. Streliť päť gólov Rusom a ešte k tomu doma, je niečo naozaj úžasné. Chlapcom môžem napriek prehre pogratulovať a pochváliť ich za dnešný výkon.“

Rusko „18“ – Slovensko „18“ 6:5 po samostatných nájazdoch (3:1, 1:3, 1:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 17. Marčenko (Romanov, Ochoťuk), 33. Misiul (Malyšev, Dorofejev), 34. Romanov (Kizimov, Sorkin), 35. Podkolzin (Morozov), 53. R. Ischakov (Sorkin, Spiridonov), rozhodujúci nájazd Kizimov – 14. Čajkovič (Matej Ilenčík, O. Okuliar), 15. Dlugoš (Sojka, Michal Mrázik), 16. M. Bučko (D. V. Tkáč), 29. D. V. Tkáč (Paulíny), 48. Michal Mrázik (Dlugoš, Džugan).
Samostatné nájazdy: Marčenko nedal, Čajkovič nedal; Zavgorodnyj nedal, O. Okuliar nedal; Morozov nedal, Ferenyi nedal; Kizimov dal – 1:0, K. Kováčik nedal; Dorofejev dal – 2:0.
Vylúčenia 2 min.: 5:6, presilovky 1:3, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 45:27 (17:11, 16:5, 10:7 – 1:4, 1:0). Najlepší hráči zápasu: Vasilij Podkolzin – Maxim Čajkovič. Rozhodovali: Nikolic (Rak.), Pražák (ČR) – Hynek (ČR), Paradatscher (Tal.). 7367 divákov.

Rusko: Miftachov (16. Isajev) – Galňuk, Žuravľov, Malyšev, Misiul, Žiľakov, Zamula, A. Romanov, Ochoťuk – I. Morozov, Marčenko, Podkolzin – Žabrejev, Dorofejev, Zavogorodnij – Spiridonov, Rotenberg, V. Michailov – Kizimov, Ischakov, Sorkin.
Slovensko: Vyletelka – Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, A. Zekucia, M. Bučko, Česánek, S. Hudec – D. Sojka, Džugan, Michal Mrázik – O. Okuliar, K. Kováčik, Čajkovič – D. Zubek, Ferenyi, D. V. Tkáč – Sarvaš, Paulíny, S. Čederle.