„Osemnástka“ zintenzívňuje prípravu na MS, do polovice februára na troch sústredeniach

PIEŠŤANY (SZĽH) – Výber reprezentácie do osemnásť rokov sa ešte v nedeľu večer zišiel v Piešťanoch na prvej akcii v novom kalendárnom roku 2018. Mimo riadnej medzinárodnej asociačnej prestávky bude v kúpeľnom meste na výcvikovom tábore do štvrtka zaberať dvadsaťtri nominovaných hokejistov. Všetko za jasným účelom – čo najlepšej prípravy na aprílové majstrovstvá sveta v ruských mestách Čeľabinsk a Magnitogorsk.

Prvé z troch sústredení

Tohtotýždňové sústredenie v Piešťanoch nie je posledné, ktoré do februárovej asociačnej prestávky reprezentanti do osemnásť rokov absolvujú. „Máme v pláne tri štvordňové bloky prípravy od pondelka do štvrtka, zakaždým zakončené zápasom proti tímu z Extraligy juniorov. V takomto režime budeme fungovať až do Turnaja Vlada Dzurillu s výnimkou jedného týždňa, keď v stredu a vo štvrtok je vložené kolo juniorských súťaží. Preto nasledujúci týždeň tento zraz nebude, aby si chalani mohli plniť svoje klubové povinnosti,“ vysvetľuje hlavný tréner Viliam Čacho.

„Osemnástka“ v Piešťanoch za jedno sústredenie absolvuje dohromady šesť tréningových jednotiek na ľade. K tomu ešte treba prirátať ranné suché tréningy či preberanie teórie herného systému a v neposlednom rade tiež už spomínaný zápas, ktorým sa výcvikové tábory budú končiť. Hoci harmonogram všetkých troch sústredení je rovnaký, úplne totožná náplň v nich nebude. „Dva z týchto troch blokov budú zamerané trochu viac kondične,“ približuje Čacho. „Venovať sa však budeme, samozrejme, aj systémovým veciam, dôležitým do zápasov, ktoré chceme potom preniesť do Turnaja Vlada Dzurillu a, samozrejme, aj smerom k majstrovstvám sveta.“

Viliam ČachoViliam Čacho

40-ročný hlavný kormidelník organizáciu troch výcvikových táborov víta. Obzvlášť z toho dôvodu, že tento rok reprezentácia do osemnásť rokov nemá možnosť centralizovanej prípravy, ako tomu bolo v ostatných štyroch sezónach. „Práve preto sme sa rozhodli spraviť sústredenia v tejto podobe. Budeme prakticky mesiac pokope, vďaka čomu budeme mať priestor na to, aby sme si prešli veci, ktoré potrebujeme aby fungovali na majstrovstvách sveta. Pred turnajmi máme totiž dva, maximálne dva a pol dňa spoločnej prípravy, kde sa toho nedá veľa stihnúť. Preto sme zvolili takúto formu, aby sme na všetko mali dostatok času.“

Ako v „dvadsiatke“

Okrem trénerského tandemu Viliam Čacho – Richard Kapuš, trávia s „osemnástkou“ na výcvikových táboroch čas aj štyria členovia realizačného tímu reprezentácie do dvadsať rokov – manažér Roman Ulehla a tréneri Ernest Bokroš, Ivan Feneš a Peter Kosa. Dôvod je jednoduchý. „Na prelome septembra a októbra sa menil realizačný tím ‚osemnástky‘, pričom nový realizačný tím má okrem reprezentácie aj klubové povinnosti. Potrebovali sme teda vyriešiť problém, aby tréneri, ktorí pôsobia na kluboch, boli v tomto čase aj so svojimi klubovými družstvami. Padlo nám vhod, že ‚dvadsiatka‘ už sa vrátila zo zámoria a tréneri z nej nám môžu takto vypomôcť,“ približuje Čacho.

Spolupráca s realizačným tímom reprezentácie do dvadsať rokov sa navyše s najväčšou pravdepodobnosťou nebude týkať iba tých troch výcvikových táborov v Piešťanoch, ale mala by byť hlbšia. „S kolegami s ‚dvadsiatky‘ by sme mali fungovať do Turnaja Vlada Dzurillu a pravdepodobne aj počas prípravy pred majstrovstvami sveta,“ načrtol Čacho jednú z alternatív. „V tom čase budú totiž prebiehať zápasy play-off dorasteneckej ligy, a tak možno budeme potrebovať výpomoc aj v tomto období, pokým teda tréneri ‚osemnástky‘ nebudú už k dispozícii.“

Viliam ČachoViliam Čacho

Zloženie realizačného tímu však nie je jediná paralela s reprezentáciou do dvadsať rokov. Po „dvadsiatke“ totiž o dva roky mladšia reprezentácia aj prebrala zázemie na zimnom štadióne v Piešťanoch. K dispozícii tak „osemnástka“ počas výcvikových táborov bude mať najlepšiu šatňu na štadióne, regeneračnú miestnosť, posilňovňu, ale aj penzión umiestnený neďaleko štadióna.

Podmienky, o ktorých hráči či realizačný tím „dvadsiatky“ hovorili v superlatívoch, tak okúsia aj o dva roky mladší reprezentanti. A už prvý dojem bol súdiac podľa Čachových slov výborný. „Naozaj podmienky sú tu tie najlepšie,“ veľavravne povedal 40-ročný tréner. „Či už šatňa, blízkosť hotela… Podmienky sú skutočne stopercentné a sme tu veľmi spokojní.“ 

Súčasne by reprezentácia do osemnásť rokov počas dohromady tucta dní, ktoré spolu strávi do najbližšej asociačnej prestávky, rada nabehla na režim, aký mala v Piešťanoch aj „dvadsiatka“. Samozrejme, úplne do bodky napodobniť program v HK Orange 20 z prirodzených dôvodov nepôjde. „Sú to štvordňové akcie, hráči budú navyše na piatky a víkendy uvoľnení do klubov, kde budú hrať zápasy, takže nie je to centralizovaná príprava v tom zmysle, ako to mala ‚dvadsiatka‘. Určite však na týchto sústredeniach nabehneme na podobný tréningový režim, ako mala ‚dvadsiatka‘.“

Viliam ČachoViliam Čacho

Stabilizácia kádra

Súčasný výcvikový tábor je už tretím vloženým v tejto sezóne pre reprezentačnú „osemnástku“. Kým na sklonku októbra v Detve reprezentanti forsírovali jednotný herný systém reprezentácií, mesiac nato sa sústredenie v Bratislave nieslo v znamení testov v Národnom športovom centre a hľadania ďalších adeptov na reprezentačný dres, keďže na túto akciu tréneri povolali dohromady až tridsaťštyri hráčov.

S pribúdajúcim časom sa však už pyramída adeptov zužuje, z toho dôvodu tak v Piešťanoch bude „osemnástka“ disponovať zakaždým základným kádrom so štyrmi päťkami a tromi brankármi, pričom veľké zmeny v zostavách na tieto tri výcvikové tábory Čacho neočakáva. „Chceli by sme káder už stabilizovať a zamerať sa na zhruba dvadsať až dvadsaťpäť hráčov, s ktorými by sme počítali do záverečnej prípravy pred majstrovstvami sveta.“

„Nechcem, samozrejme, už uzatvárať nomináciu, no situácia je taká, že v zahraničí máme zhruba piatich-šiestich hráčov, s ktorými ešte môžeme počítať. Ostatní hráči však s najväčšou pravdepodobnosťou budú zo Slovenska. Kostra tímu je teda viac-menej daná a meniť sa bude už zrejme len v závislosti od zdravotného stavu a poklesu alebo nárastu výkonnosti,“ dodal Čacho.

Viliam ČachoViliam Čacho

Proti slovenskej juniorskej špičke

Ako už bolo spomenuté, špecifikom všetkých troch výcvikových táborov budú prípravné zápasy, ktorými vo štvrtky „osemnástka“ zakaždým sústredenie ukončí. Hneď na úvod si „osemnástka“ vybrala za súpera obhajcu titulu a aktuálneho lídra slovenskej Extraligy juniorov, hokejistov MMHK Nitra, s ktorými v Piešťanoch odohrajú zápas už tento štvrtok od 16.30 hod. A aj ďalší súperi, s ktorými sa reprezentanti stretnú, patria do najužšej slovenskej juniorskej špičky.

„Áno, vybrali sme si slovenskú juniorskú špičku. Prvý zápas hráme s Nitrou, potom máme na programe zápas proti Banskej Bystrici a Trenčínu. Zhodou okolností to vyšlo tak, že je to prvý, druhý a tretí tím Extraligy juniorov. Som veľmi rád, že nám kluboví tréneri v tomto vyšli v ústrety a zahrajú si s nami zápas,“ prezrádza Čacho, ktorý tak bude mať možnosť otestovať si hráčov v zápasovom nasadení aj mimo medzištátnych turnajov počas asociačných prestávok.

„Každý jeden zápas je pre trénera účelný. Môže si hráčov pozrieť, a aj sami chlapci sa chcú prezentovať najlepším možným výkonom, aby nás presvedčili o tom, že si miesto v reprezentácii zastanú. Môžeme si súčasne otestovať nacvičené veci z tréningu, herný systém a takisto budeme môcť vidieť aj to, ako dokážu hráči po trojdňovom tréningovom programe pracovať v zápasoch v únave,“ dodal na záver Viliam Čacho.

Zloženie formácií tímu SR „18“ na VT v Piešťanoch (14. – 18. 01. 2018):

Modrí: Alexander Zekucia, Marcel Dlugoš – Róbert Džugan, Kristián Kováčik, Sebastián Čederle.
Bieli: Samuel Kňažko, Jakub Martiška – Adam Paulíny, Alexander Hvizdoš, Jakub Nespala.
Modrí: Jozef Vlk, Martin Semaňák – Karol Vrbka, Ivan Hryzák, Michal Mrázik.
Bieli: Igor Kotala, Martin Vitaloš – Oliver Minko, Filip Čenka, Ján Sarvaš.

Brankári: Matej Bátory, Samuel Hlavaj, Michal Vojvoda