„Osemnástka“ počas sobotňajšieho dňa voľna nabrala nové sily

ČEĽABINSK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do osemnásť rokov mala počas soboty po prvýkrát počas svetového šampionátu deň voľna. Ten zverenci Viliama Čacha strávili predovšetkým regeneračne, na programe však nechýbala ani tréningová jednotka, ktorú „osemnástka“ absolvovala okolo obeda čeľabinského času. 75 minút času však nestrávili na ľade hlavnej Ľadovej arény Traktora, ale na menšej Hale športu Junosť.

Slováci po dvoch zápasoch základnej skupiny majú na svojom konte tri body. Po prehre v ouvertúre celého šampionátu proti Fínsku 2:5, uspeli na druhý deň v tradičnom derby proti Česku, čím si pootvorili štvrťfinálovú bránu. Niet tak divu, že s bodovým ziskom z úvodných dvoch zápasov vyslovujú spokojnosť. „Sme spokojní s tromi bodmi, no hlavne sme spokojní s tým, že sme v zápase s Českom dokázali, že vieme hrať s každým,“ prezradil útočník slovenského výberu Kristián Kováčik.

Na splnenie cieľa, ktorým je spečatenie postupu medzi najlepšiu osmičku na svete, však potrebujú ešte aspoň raz bodovať. Najschodnejšia cesta vedie cez nováčika v najvyššej divízii majstrovstiev Francúzsko, pričom víťazstvo nad Českom výrazne vylepšilo štartovaciu pozíciu Slovákov do zápasu proti krajine galského kohúta.

Kristián Kováčik a vpravo lekár SR 18 Štefan EperješiKristián Kováčik a vpravo lekár SR 18 Štefan Eperješi

„Mentálne nám víťazstvo nad Českom môže pomôcť, no my do každého zápasu ideme naplno, bez ohľadu na to, či už máme nejaké body na svojom konte, alebo nie. Proti Francúzom sa budeme snažiť získať ďalšie body,“ vysvetľuje Kováčik, s ktorým súhlasí aj obranca Oliver Turan. „Nepozeráme na to, ako sme doteraz hrali. Podstatný je náš najbližší zápas, do ktorého dáme všetko. Proti Francúzom potrebujeme tri body.“

S francúzskym hokejom má výber trénera Viliama Čacha skúsenosti predovšetkým zo „sedemnástky“. V sezóne 2016/2017 sa najprv počas novembrovej akcie stretli s vtedajším francúzskym výberom do osemnásť rokov, počas februárového Európskeho olympijského festivalu mládeže aj s francúzskou „sedemnástkou“, ktorá bola v tom čase z veľkej časti tvorená hráčmi súčasnej francúzskej „osemnástky“. Hoci od oboch zápasov ubehlo už vyše roka, poznatky z nich môžu byť v zajtrajšom meraní síl nápomocné.  „Francúzi budú pravdepodobne vychádzať hlavne z defenzívy a príliš sa nebudú hrnúť dopredu. Pre nás bude dôležité streliť čo najrýchlejšie gól, aby otvorili obranu a tým sa nám presadzovalo proti nim ľahšie,“ povedal Turan.

Oliver TuranOliver Turan

Oproti predchádzajúcim dvom zápasom bude tiež aj odlišná pozícia Slovákov. Kým proti Fínom a Čechom bol favoritom súperom, proti Francúzom papierové predpoklady očakávajú plný bodový zisk od slovenských hokejistov. Prípravu na zápas to však podľa Turana nijako neovplyvňuje. „Jediný rozdiel môže byť v tom, že sa možno viac zameriame na ofenzívu ako v predošlých zápasoch, keďže Francúzi budú pravdepodobnej menej hrýzť smerom dopredu ako Fíni alebo Česi. Systém však máme ten istý.“

Oba tímy na vzájomný zápas nastupujú po dni voľna, ktoré mali na programe po dvoch ťažkých zápasov v priebehu dvoch dní. Nastal tak priestor na doliečenie si menších šrámov a pozbieranie nových síl. „Máme dnes deň voľna, takže si trochu oddýchneme, načerpáme nové sily a zregenerujeme. Boľačky sú, ale sú to majstrovstvá sveta, nemôžeme na to hľadieť a musíme ísť aj cez bolesť,“ povedal Kováčik. „Oddýchli sme si a proti Francúzom sme pripravení podať náš najlepší výkon,“ doplnil Turan.