NHL Draft 2020: Známe sú pravidlá lotérie, Slovák možno už v 1. kole

NEW YORK (SZĽH) – Keby nebolo pandémie koronavírusu, v NHL by sa dnes bola bývala dohrávala finálová séria o Stanleyho pohár. Vyše mesiaca by bol známy víťaz draftovej lotérie a v Montreale by sa všetko chystalo na slávnostný draftový víkend. Tipovali by sme, ktorých 31 mien spomedzi talentov, prioritne narodených od 1. januára 2000 do 15. septembra 2002, zaujme miesto v prvom kole. Kto bude celková jednotka, kto európska, kto slovenská. A hoci predpovedať môžeme aj teraz, vedomosť o tom, kedy sa očakávaná ceremónia uskutoční, nemáme.

Pôvodne ju v kolosálnych priestoroch montrealského Bell Centra mali zorganizovať 26. a 27. júna. Avšak dôsledkom pandémie, ktorá ochromila hokejové dianie v celom svete, tento termín vedenie NHL 25. marca zrušilo. V stanovisku uviedlo, že v súvislosti s vývojom situácie stanoví nový dátum. Podľa indícií viacerých zámorských médií by mal byť známy v prvých júnových dňoch. 

O lotérii 

Pred oznámením nového termínu draftu 2020 potrebovala NHL vyriešiť viacero skutočností. Azda najpodstatnejšou bolo dohratie ročníka 2019/20 v prispôsobenom formáte. Od neho sa odvíja aj nasadenie tímov do draftovej lotérie, ktorá určuje, v akom poradí si najslabšie kluby ročníka vyberajú hráčov na prvom, druhom a treťom mieste. Po oznámení plánov na dohratie sezóny mohlo vedenie profiligy predstaviť aj prvé dohody týkajúce sa tohtoročného draftu.

Draftová lotéria je akousi zárukou, že najslabšie tímy NHL v danom ročníku nebudú chcieť zámerne obsadiť poslednú priečku v celkovej tabuľke za účelom automatického získania prvej voľby v drafte. Súčasťou lotérie je podľa aktuálne platných dohôd tých pätnásť tímov, ktoré nepostúpia do play-off. Ich šance v draftovej lotérii sú rozložené percentuálne na základe úspešnosti v základnej časti, čo znamená, že tabuľkovo najslabší dostane najvyššie percentá. Ani tie však nie sú zárukou, že práve posledný v celej NHL si bude vyberať ako prvý. Tohtoročná draftová lotéria bude mať pozmenený formát, keďže v súčasnosti poznáme len mená siedmich klubov, ktoré nebudú hrať o Stanleyho pohár – podľa najväčšej šance vyhrať lotériu v poradí ide o Detroit, Ottawu, San Jose, Los Angeles, Anaheim a New Jersey. Zvyšných osem tímov vzíde z letných kvalifikačných sérii, ktoré sa v oboch konferenciách odohrajú v prípade reštartu súťaže. Momentálne sú označené písmenami abecedy ako tím A až H.

Ako prebieha draftová lotéria? Najskôr sa žrebuje, ktorý z pätnástich tímov v nej zapojených bude mať právo prvej voľby, potom druhej a napokon tretej. Ak by všetky tri pozície obsadili tímy vyradené z hry o play-off, lotéria by bola ukončená. Ak by však náhodou vyhral ktorúkoľvek z volieb tím, ktorý ešte len vypadne z kvalifikačného boja o play-off po reštarte ligy, potom nastane druhá fáza. Každý jeden z osmičky vypadnutých v nej bude mať rovnakú šancu získať voľbu vo svoj prospech. 

Kedy sa uskutoční draftová lotéria? Oficiálne v piatok 26. júna, teda v deň, keď sa malo pôvodne konať prvé kolo.

O slovenských šanciach 

Či už vyhrá lotériu Detroit ako najslabší tím základnej časti 2019/20 alebo ktorýkoľvek iný z ďalších štrnástich, je vysoko pravdepodobne, že draftovú jednotku urobí z Alexisa Lafreniera. Šikovného ľavého krídelníka, ktorý sa na prelome rokov predstavil aj na majstrovstvách sveta juniorov a pomohol Kanade najskôr k vyradeniu Slovenska vo štvrťfinále a následne aj k zisku titulu svetových šampiónov. Dvojkou by mohol byť Quinton Byfield, trojkou Jamie Drysdale.

Najvyššie draftovaným Európanom by sa mal stať 18-ročný nemecký útočník Tim Stützle, ktorý má za sebou premiérovú sezónu v mužskom hokeji. V nemeckej DEL nazbieral v 41 dueloch za Adler Mannheim 34 bodov. O pozíciu najvyššieho draftovaného Európana bude, zdá sa, bojovať so švédskym rovesníkom Alexandrom Holtzom či veľkým talentom rakúskeho hokeja Marcom Rossim, ktorý nazbieral v 56 dueloch juniorskej zámorskej súťaže za Ottawu 67´s 120 bodov!

Najvyššie draftovaným českým hokejistom by sa mohol stať ešte len 17-ročný krídelník Jan Myšák. V sezóne 2019/20 si vyskúšal mužský hokej doma v Litvínove i kanadskú juniorku po majstrovstvách sveta v Hamiltone. Odborníci zo špecializovaného portálu The Hockey Writers mu v najnovšom simulovanom drafte prisudzujú 22. pozíciu. Oveľa priaznivejšie však je, že k hráčom k draftovaným v 1. kole radia aj slovenského útočníka Martina Chromiaka. Sedemnásťročný talent, ktorý prvú polsezónu strávil v Dukle Trenčín, po novom roku nabral kanadský kurz. V Kingstone Frontenacs sa zapísal výborne. V 28 dueloch strelil 11 gólov a na 22 prihral. The Hockey Writers zaradili Chromiaka na 27. pozíciu, pričom predpokladajú, že by si ho mohol vybrať Washington. „Chromiak je veľmi dobrý hráč. Ako jeden zo zubov v dobre fungujúcom motore by mohol byť oveľa cennejší pre Washington než pre kohokoľvek iného,“ píše sa v odhade špecializovaného portálu. Vo väčšine papierových predpokladov však patrí Martinovi Chromiakovi pozícia v polovici druhého kola. 

Čo ďalší Slováci? Veľkú šancu na draft má 19-ročný brankár Samuel Hlavaj, dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta juniorov. Rodený Martinčan má za sebou skvelú sezónu v kanadskej juniorskej súťaži QMJHL v tíme Sherbrooke Phoenix. Na jej konci sa stal najlepším v ukazovateli priemerného počtu inkasovaných gólov (2,25 na zápas), za čo si vyslúžil Trofej Jacquesa Planteho. Hlavaja favorizujú aj zámorskí skauti, ktorí ho zaradili na tretie miesto zoznamu potenciálne draftovaných brankárov pôsobiacich v Severnej Amerike. Vzhľadom na Hlavajove minulosezónne výkony a odhady odborníkov možno konštatovať, že Slovákovi by nemalo ujsť miesto prinajhoršom v piatom kole. 

Podľa predpovedí zámorských skautov má šancu dostať sa na zoznam draftovaných aj útočník Oliver Okuliar či obrancovia Samuel Kňažko a Marko Stacha. Okuliar si vypýtal pozornosť výbornými výkonmi vo WHL v tíme Letrhbridge, kde v 55 dueloch nazbieral 68 bodov. Na základe odhadov by mohol dostať šancu buď v šiestom, alebo siedmom kole. Samuel Kňažko pôsobí od roku 2018 vo Fínsku. V minulej sezóne už bol pravidelným defenzívnym pilierom juniorského tímu TPS Turku. Marko Stacha odohral celý ročník za tipsportligovú Duklu Trenčín, kde nabral mnoho skúseností a vyslúžil si pozvánku na majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov. V Ostrave a Třinci, kde sa šampionát konal, naskočil do diania až od tretieho duelu. Napriek tomu bol vyhlásený za jedného z troch najlepších Slovákov na MSJ.