Kedy videl Zdeno Chára prvýkrát Stanleyho pohár?

BOSTON (SZĽH) - V roku 2011 ho v drese Bostonu Bruins premiérovo dvíhal nad hlavu. Vlani mohol pridať druhý zápis. V siedmom finálovom stretnutí však nestačil v žltočiernej „medvedej“ kombinéze na St. Louis. So smutným pohľadom v tvári odchádzal z ľadu do šatne. Kedy však videl Zdeno Chára Stanley pohár vôbec prvýkrát? Dočítate sa v našom minipríbehu. 

Keď mal štrnásť. Koncom mája 1991. Vrcholila finálová séria play-off medzi Pittsburghom a Minnesotou, vtedy známou pod prívlastkom North Stars. „Už som to vravel veľa krát, ale do začiatku deväťdesiatych rokov minulého storočia nebolo na našom území možné sledovať zápasy NHL,“ citoval portál nesn.com slová Zdena Cháru.

25. mája 1991 sedel pred televízorom. V tom čase už bola zámorská profiliga občasne dostupná, najmä vďaka procesom, ktoré spustili demonštrácie v novembri 1989. NHL nepatrila k bežne vysielaným programom. Ibaže koncom mája 1991 bol vo finále Pittsburgh aj s českou hviezdnou dvojicou Jaromír Jágr, Jiří Hrdina. „Tučniaci“ mali hviezdy z Minnesoty na lopate. Pred šiestym zápasom na domácom ľade viedli v sérii 3:2, hoci po troch dueloch v nej prehrávali 1:2. Šiesty zápas sledoval aj Zdeno Chára. „Pamätám si, ako som sledoval svoj prvý zápas v NHL. Celá krajina fandila Jaromírovi Jágrovi... a samozrejme aj Jiřímu Hrdinovi. Po zápase som prvýkrát uvidel tú obrovskú trofej. Uvedomil som si, že to je ten slávny Stanleyho pohár. To bola moja prvá skúsenosť s ním,“ pripojil slovenský obranca. 

Pittsburgh vyhral doma 8:0, hoci na strely podľahol súperovi 28:39. Jaromír Jágr si pripísal jednu asistenciu, Jiří Hrdina nehral. Obaja Česi sa však tešili zo zisku Stanleyho pohára. A Zdeno Chára pred televízorom s nimi!