ZOHM v Lillehammeri: Slovenky zdolali Nórky 2:1

LILLEHAMMER / BRATISLAVA (SZĽH) - Ešte pred večerným slávnostným otvorením II. Zimných olympijských hier mládeže v Lillehameri odohrali slovenské reprezentantky prvý zápas v rámci olympijského hokejového turnaja. V ňom úspešne otočili priebeh proti domácim Nórkam a zvíťazili 2:1. Víťazný gól zaznamenala Sylvia Maťašová. V ďalšom priebehu turnaja si naše hráčky v základnej skupine zmerajú sily v sobotu s Češkami, v pondelok so Švédkami a v utorok na záver bojov v základnej skupine so Švajčiarkami. V piatok 19. februára sú na programe semifinálové zápasy, o deň  neskôr duel o bronz a v nedeľu 21.  februára  finále.

Radosť Sloveniek na II. ZOHM  v Lillehammeri po góle na 1:1 s Nórkami, foto olympic.sk - Mojmír GaškoRadosť Sloveniek na II. ZOHM  v Lillehammeri po góle na 1:1 s Nórkami, foto olympic.sk - Mojmír Gaško

SLOVENSKO - NÓRSKO 2:1

Slovenky vstúpili do zápasu aktívnejšie. Už v prvej tretine prestrieľali súperky v pomere 6-3 a mali k dispozícii aj jednu 90-sekundovú presilovku, no gólovo sa nepresadili. V 13. minúte preto prišiel trest, keď Millie Rose Sirumová krátko pred koncom prvej tretiny /hralo sa 3x15 minút/ otvorila skóre. Naše hráčky však dokázali odpovedať už 51 sekúnd po návrate zo šatne, keď v čase 15:51 skórovala Patrícia Agoštonová. V ďalšom priebehu druhej tretiny prišli dve vylúčenia na nórskej strane a jedno na slovenskej, no skóre sa nemenilo. Slovenky pritom mali v druhej tretine jednoznačnú streleckú prevahu 7-1. Nerozhodný stav napriek tomu vydržal až do polovice tretej tretiny. Misky váh na slovenskú stranu naklonila v 39. minúte Sylvia Maťašová. Nórky sa v závere zápasu pokúšali o vyrovnanie, v poslednej minúte hrali aj bez brankárky, no ich šance ukončilo vylúčenie v posledných sekundách, keď Emilie Olsenová dostala 5 minút + do konca zápasu za vrazenie súperky na mantinel.

Slovenské reprezentantky si pripísali tesné, ale zaslúžené víťazstvo, o čom svedčí aj jednoznačná strelecká aktivita 19-8. Už v sobotu o 17:00 nastúpia proti favorizovaným Švédkam, ktoré majú v ženskom hokeji veľmi vysokú úroveň. Zápasy v základnej skupine uzavrú v utorok 16. februára proti Švajčiarkam.

Povedal po zápase:
Andrej Schöber (tréner SR): "Bol to otvárací zápas celého turnaja, dievčatá boli, samozrejme, na začiatku trochu nervózne, ale po prvom vhadzovaní to opadlo. Bolo to v podstate o tom, či dokážeme využiť šance, ktorých sme si počas zápasu vypracovali dosť. Bohužiaľ, naše súperky dokázali z jednej šance streliť gól. To nás, samozrejme, zaskočilo. Pokračovali sme ale v našej hre ďalej a ovocie sa dostavilo."

Zimné olympijské hry mládeže - hokejový turnaj, ženy - Lillehammer, Nórsko:
Slovensko - Nórsko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Góly SR:
16. Agoštonová, 39. Maťašová
Pomer striel: 19:8, vylúčenia: 1:4, presilovky a oslabenia: 0:0.

Ďalší program ženského tímu SR na ZOHM v Lillehammeri:
sobota 13.2. - 17:00: Slovensko -  Česko

pondelok 15. 2. - 17:00: Slovensko - Švédsko

utorok 16.2. - 17:00: Slovensko - Švajčiarsko


Ďalšie články