V Levoči po viacročnej rekonštrukcii otvorili zimný štadión

 

Zrekonštruovaný zimný štadión v Levoči, foto SITA - Radoslav MaťašZrekonštruovaný zimný štadión v Levoči, foto SITA - Radoslav Maťaš

LEVOČA – Po niekoľkoročnej rekonštrukcii za 1,8 milióna eur v  stredu 30. septembra 2015 v Levoči otvorili zimný štadión. „Je to dobrá správa, Levočania majú po šiestich dlhých zimách možnosť opäť korčuľovať,“ povedal počas otvorenia levočský primátor Milan Majerský.  Radosť z nového "prírastku" do hokejovej rodiny vyjadrili aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček i generálny sekretár zväzu Róbert Pukalovič, prítomní na otváracom akte. Ľadovú plochu, ktorá bude prístupná verejnosti od štvrtka 1. októbra, si Levočania mohli obzrieť aj počas dnešného Dňa otvorených dverí. Využívaná bude nielen na korčuľovanie, ale aj hokejové tréningy. Podľa premiéra SR Roberta Fica, ktorý sa na slávnostnom otvorení štadióna zúčastnil, by mali podobné športové stánky vzniknúť aj v Michalovciach a v jednom z miest na západe Slovenska.

 

Slávnostné otvorenie zrekonštruovaného zimného štadióna v Levoči - zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, predseda vlády SR Robert Fico a primátor Levoče Milan Majerský, foto SITA - Radoslav MaťašSlávnostné otvorenie zrekonštruovaného zimného štadióna v Levoči - zľava: prezident SZĽH Igor Nemeček, predseda vlády SR Robert Fico a primátor Levoče Milan Majerský, foto SITA - Radoslav Maťaš

„Po tom, čo sme zafinancovali výstavbu takmer 800 multifunkčných ihrísk v obciach a mestách na Slovensku, prišiel nápad podporovať aj výstavbu malých zimných štadiónov, teda niečo podobné tomu, čo je možné vidieť v Levoči. Najskôr to bol Veľký Krtíš, teraz sme svedkami nádherného športového stánku v Levoči,“ povedal premiér. Tréningovú halu sa podarilo dokončiť vďaka dotácii z Úradu vlády Slovenskej republiky vo výške jedného milióna eur. „Treba oceniť prístup mesta, pretože aj mesto zainvestovalo 800-tisíc eur, teda dohromady náklady predstavovali 1,8 milióna eur,“ dodal Fico. Dostavba areálu zahŕňala i vytvorenie parkovacích miest, vchodov a východov i s prístupovými chodníkmi.

Od októbra poslúži zimný štadión ako tréningová hala s ľadovou plochou, mantinelmi a plexisklom. O tréningy v novej hale už prejavilo záujem niekoľko miestnych klubov. S hokejovým klubom Spiš Indians, ktorý sa venuje deťom, sa mesto dohodlo, že si jednu šatňu a sociálne zariadenie zrekonštruujú na vlastné náklady. Časť priestorov bude využívať aj domáci futbalový klub FK 05 Levoča. Mesto sa v zmluve so Slovenským zväzom ľadového hokeja zaviazalo prevádzkovať ľadovú plochu deväť mesiacov v roku. Postupne plánuje vedenie mesta využívať štadión i počas zvyšných troch mesiacov na tréningy a zápasy v inline hokeji, prípadne na spoločenské podujatia. Do budúcna chce samospráva vyriešiť dostavbu menšieho hľadiska pre divákov, takisto svetelnú informačnú tabuľu. Tréningová hala je vybavená dvoma šatňami a dvoma sociálnymi zariadeniami, takisto sa plánuje dostavba ďalších. 

 

Po šiestich rokoch otvorili v Levoči zimný štadión, foto SITA - Radoslav MaťašPo šiestich rokoch otvorili v Levoči zimný štadión, foto SITA - Radoslav Maťaš

„Levoča je mesto, ktoré má dlhoročnú tradíciu ľadového hokeja, je škoda, že v roku 2011 sa pre zbabranú olympiádu tento štadión neopravil,“ povedal premiér Robert Fico. Rekonštrukcia zimného štadióna v Levoči prešla totiž v posledných rokoch viacerými ťažkosťami. V roku 2009 tam mal vyrásť jeden z krytých zimných štadiónov, v ktorých sa mali konať 17. zimné deaflympijské hry. Z moderného zimného štadiónavšak zostalo iba stavenisko a šéfa deaflympionikov Jaromíra Rudu v roku 2010 odsúdili za obzvlášť závažný zločinu podvodu so škodou veľkého rozsahu, ktorá dosiahla viac ako 12 miliónov eur. Nakoniec sa tréningovú halu podarilo dokončiť vďaka spomínanej dotácii z Úradu vlády Slovenskej republiky. 

Podobne v minulosti dopadol ak Kežmarok, ktorý v súčasnosti zbiera na dokončenie štadióna peniaze aj prostredníctvom verejnej zbierky. Či rovnakú pomoc, akú úrad vlády poskytol Levoči, poskytne aj Kežmarku, premiér nepotvrdil. „Pokúšame sa tieto zdroje získavať predovšetkým v boji proti daňovým únikom, máme iné priority, a som vôbec rád, že sme zafinancovali 800 multifunkčných ihrísk, robíme na 21 futbalových štadiónoch, ktoré totálne rekonštruujeme, plus poskytujeme pomoc mestám, kde sa dá, na výstavbu takýchto malých štadiónov. Možno príde aj na Kežmarok, je to milión eur a je to veľký peniaz, a som rád, že ten projekt začína žiť,“ povedal premiér.