Zimný štadión Stana Mikitu slávnostne otvoria po rekonštrukcii turnajom

BRATISLAVA (SZĽH) –  K súčasnej športovej radosti v Ružomberku z výsledkov futbalistov vo Fortuna lige  prispel aj hokej. Aj keď výsledkovo nemôže konkurovať, ale obyvateľmi mesta pod Čebraťom zarezonovalo, že 1. augusta otvoril svoje brány, zatiaľ len pre hokejistov,  zrekonštruovaný  Zimný štadión Stana Mikitu.  

Zimný štadión Stana Mikitu v RužomberkuZimný štadión Stana Mikitu v Ružomberku

Objekt pomenovaný po slávnom rodákovi zo Sokolčia, ktorý sa už v roku 1961 tešil v drese Chicaga Blackhawks zo Stanley Cupu, postavili v sedemdesiatych rokoch, ale nebol krytý. Po niekoľkých sezónach sa dočkal strechy a doteraz je významným sídlom mestského športu.  Zub čas poznačil stav objektu a rekonštrukcia bola nevyhnutná. Mesto Ružomberok na ňu vyčlenilo zo svojho rozpočtu dokopy 800 tisíc eur, pričom stotisíc získalo od Úradu vlády SR. Ide o investíciu, ktorá by mala slúžiť svojmu účelu najmenej 30 rokov. Radnica dotuje prevádzku štadióna ročne sumou viac ako 90 tisíc eur. Štadión začal dostávať novú tvár už v roku 2013, keď ho pod správu prevzala spoločnosť Elit Centrum. Kompletnou obnovou prešiel exteriér aj interiér so šatňami, sprchami a sociálnymi zariadeniami vrátane baru a športového obchodu. Spoločnosť sa tiež finančne podieľala na kúpe novej elektrickej rolby. Prvá etapa rekonštrukcie sa začala v roku 2015. Počas nej získal štadión úplne novú strojovňu. Počas druhej etapy prišla na rad výmena celého podkladu ľadovej plochy, inštalácia nových rúr chladenia a montáž mantinelov s ochranným sklom podľa noriem IIHF. Nové mantinely budú oproti pôvodným o 15 centimetrov nižšie a ochranné sklo bude ohybnejšie. Nižšie mantinely by mali predchádzať najmä úrazom hlavy. Moderné plexisklo by zas malo lepšie odolávať nárazom a rozbíjať sa ťažšie ako pôvodné. Mantinely budú odoberateľné, vďaka tomu bude štadión vhodný napríklad aj na veľké kultúrne podujatia.

 

O Pohár mesta Ružomberok 2016 na ZŠ Stana MikituO Pohár mesta Ružomberok 2016 na ZŠ Stana Mikitu

Prepojenie názvu štadióna a legendárneho hráča NHL, ktorého za more poslali rodičia ako Stanka Guotha k strýkovi a tete,  kde  prijal ich priezvisko, výrazne vystúpi do popredia po slovách Ľuboša Uhliara, synovca Stana Mikitu: "V septembri oslávi 79 rokov Stankov brat pán Juraj Guoth, ktorý sa ešte stále venuje na ružomberskom ľade malým prípravkárom. Vo futbale to síce potiahol podstatne vyššie, ale hokej zostal jeho srdcovou záležitosťou až doposiaľ.  Jeho vnuk 20-ročný Michal  Guoth, narodený v Bratislave, v posledných dvoch sezónach obliekal dres Nitry a bol aj v majstrovskom kádri.  Stanova rodina, s ktorou som v kontakte, samozrejme vie o pocte Ružomberčanov."

 

„Všetky naše družstvá – druholigoví seniori, starší a mladší žiaci vedno s prípravkármi – už trénujú. Hráči i rodičia malých hokejistov si nevedia vynachváliť, že ešte nikdy v histórii ružomberského hokeja nebolo tak skoro na ľade ako teraz,“ hovorí Peter Matejka, manažér Mestského hokejové klubu Ružomberok. „Odohrali sme už aj prvý zápas, muži prehrali s Breznom 3:6. Slávnostné otvorenie zrekonštrovaného zimného štadióna pre verejnosť plánujeme na piatok 26. augusta  v rámci hokejového turnaja mužov o Pohár mesta Ružomberok. Odštartuje už o deň skôr a potrvá až do nedele 28. augusta. Privítame na ňom hokejistov z českého Kroměříža, nášho družobného mesta a štyroch našich druholigových súperov, vrátane maďarského KMH Budapešť, ktoré bude štartovať už v tejto sezóne v tretej najvyššej klubovej súťaži na Slovensku. Radi by sme udržali podujatie v predsezónnom období aj v budúcnosti,“ dodal Peter Matejka.

Program 1. ročníka turnaja o Pohár mesta Ružomberok na ZŠ Stana Mikitu:

Štvrtok 25. augusta 2016:

16.00 MHK 32 L. Mikuláš B - KMH Budapešť

18.30 MHK Ružomberok - HC Rebellion Gelnica

Piatok 26. augusta 2016: 

14.00 HK Iskra Partizánske  - KMH Budapešť

16.15 Slávnostné otvorenie turnaja

17.00 MHK Ružomberok - HK Kroměříž 

Sobota 27. augusta 2016:

14.00 HC Rebellion  Gelnica - HK Kroměříž

17.00 MHK 32 L. Mikuláš B - HK Iskra Partizánske

Nedeľa 28. augusta 2016:

10.00 zápas o 5. miesto

12.30 zápas o 3. miesto 

15.00 zápas o 1. miesto

17.15 slávnostné vyhodnotenie turnaja