Na úvod v Budapešti prehra Sloveniek s Maďarkami

Miriam Mikesková pred rakúskou brankárkou Ekrtovou bránená Korotajovou, foto IIHF/ Andy MuellerKapitánka Mikesková (ilustr. foto) v Budapešti i Čulíková proti Maďarsku 1+1

BUDAPEŠŤ (SZĽH) - Významnou previerkou našich hokejových reprezentantiek pred aprílovým svetovým šampionátom  divízie I skupiny B v čínskom Pekingu je Turnaj štyroch krajín v Budapešti, ktorý odštartovali Slovenky v piatok prehrou 2:4 s Maďarkami. Domáce hokejistky sú našimi priamymi súperkami, ďalšie dve reprezentácie - Francúzsko a Dánsko sú o divíziu vyššie. V sobotu zverenky trénera Andreja Schöbera nastúpia už o 14.40 proti Dánkam a v nedeľu na duel s Francúzkami o 10.40. Hrá sa v peštianskej Jégpalote, vstup voľný.

Turnaj žien štyroch krajín v Budapešti:

Maďarsko - Slovensko 4:2 (3:2, 0:0, 1:0)

Slovenky nezachytili úvod a v 8. minúte prehrávali už 0:2, v 13. min Čulíková skorigovala na 1:2 a 20 sekúnd pred prvou sirénou kapitánka Mikesková v presilovke na 2:3. Viac gólov už slovenský ženský tím nestrelil a prehral 2:4.  Darila sa mu hra v oslabenia, nedovolil domcám hráčkam využiť ani jednu zo šiestich presiloviek. V našej bránke dostala príležitosť Lettrichová.

Andrej Schöber (tréner družstva žien SR): "Podujatie v Budapešti je pre nás pri kvalitnej konkurencii, ktorá sa zišla, výbornou príležitosťou preveriť si viacero kandidátok v súvislosti so záverečnou prípravou na MS. Aj preto sme zvolili  od úvodu hru na štyri kompletné formácie. Jedna z nich nezvládla svoje úlohy a po indiviuálnycha chýbách inkasovala všetky tri góly. V prvej prestávke sme urobili korektúry v zostave, zredukovali ju a obraz hry bol už úplne vyrovnaný s jedným, ale dôležitým roydielom:  vypracované šance najmä v prvej polovici druhej tretiny, keď naše družstvo bolo lepšie, iniciatívnejšie, sme nedokázali využiť. V ďalšom priebehu nás pribrzdili vylúčenia, na druhej strane dievčatá odvádzali dobrú robotu v oslabeniach. Ustáli aj presilovku 5 ku 3. My sme zo štyroch jednu využili Mikeskovou gólom na 2:3. Škoda, že v záverečnej tretine nám nevyšla presilovka o dve hráčky. mohli sme duel poriadne zdramatizovať, namiesto toho sme inkasovali ´typický´ gól - po dorážke. Víťazstvo  domácich bolo zaslúžené, viac túžili po góle, boli dôraznejšie a usilovnejšie. Veľmi slušnú kvalitu malo aj stretnutie Dánska s Francúzskom. Obe družstvá sa prezentovali výborným korčuľovaním, dobrou organizácou hry a Severanky aj patričným dôrazom na oboch póloch klziska. Čakajú nás naozaj ešte dve náročné previerky."

Góly: 2. Horváthová, 8. Pintérová, 13. Kissová, 47. Gasparicsová - 13.  Čulíková (Mikesková, Herichová), 20. Mikesková (Čulíková, Paľová)

Vylúčenia 4:6, presilovky 0:1, oslabenia 0:0, 

Francúzsko - Dánsko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1), vylúčenia 4:5, presilovky 1:0, oslabenia 0:0

Nominácia reprezentačného družstvaSR ženy na Turnaj štyroch krajív Budapešti  (Maď.) v dňoch 6. - 8. februára 2015:

Hráčky: Mária Herichová (HC ŠKP Bratislava /HK Poprad), Angelika Zálešáková  (HK Senica/HK Trnava), Zuzana Moravčíková, Edita Raková, (HC ŠKP Bratislava/ HC Petržalka 2010), Andrea Lettrichová, Lucia Záborská (HC ŠKP Bratislava/MHK Martin),  Lucia Drábeková (HC ŠKP Bratislava/ HOBA Bratislava), Natália Paľová, Lenka Čurmová (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov/HC ŠKP Bratislava), Tatiana Ištocyová (HC ŠKP Bratislava/ŽHK Poprad), Miriam Mikesková  (HC Spišská Nová Ves/HC ŠKP Bratislava),  Gabriela Žitňanská (ŠHK 37 Piešťany/HC ŠKP Bratislava),  Radka Trebulová (HKm Zvolen/HC ŠKP Bratislava), Iveta Klimašová (HK Spišská Nová Ves/HC ŠKP Bratislava), Monika Kvaková , Andrea Fortunová (ŽHK 2000 Šarišanka Prešov), Janka Čulíková, Kristína Obercianová, Patrícia Gorecká (HK Poprad), Veronika Čerňanová (HC Petržalka 2010 Bratislava), Lenka Sroková, Lívia Lešňáková (HC Spišská Nová Ves ), Nikola Gápová (SK Karviná/ČR)

Náhradníčky (na telefonické zavolanie):  Oľga Jablonovská (HC ŠKP Bratislava/HC Petržalka 2010), Lucia Ištocyová (HC ŠKP Bratislava/ ŽHK Poprad), Tatiana Korenková (HC ŠKP Bratislava/ HK Poprad), Viktória Maskaľová (HC Spišská Nová Ves/ HC ŠKP Bratislava),  Soňa Fedoročková (HC 46 Bardejov/ HC ŠKP Bratislava), Petronela Novotná, Martina Staroňová (ŽHK Poprad),  Slavomíra Štofaníková, Miroslava Stašová (ŽHK Šarišanka Prešov), Alexandra Turcsányiová, Petra Jurčová (HC Spišská Nová Ves)

Realizačný tím: manažér Ľubomíra Kožanová, tréner Andrej Schöber, asistent trénera Stanislav Kubuš, lekár MUDr. Andrej Papp, masér Vladimír Nemček

Ďalší program turnaja žien štyroch krajín v Budapešti:

Sobota 7. februára

14.40 Dánsko - Slovensko

17.40 Francúzsko - Maďarsko 

Nedeľa 8. februára

10.40 Francuzsko - Slovensko

13.40 Dánsko - Maďarsko