Zaujímavý príbeh slovenskej trénerky Barbory Kežmarskej

Barbora Kežmarská na slovenskej lavičke.

BUDAPEŠŤ – Zaujímavý príbeh píše na majstrovstvách sveta hráčok do 18 rokov I. divízie v maďarskej Budapešti asistentka trénera slovenského tímu Barbora Kežmarská. Nielenže je pravou rukou kouča Petra Kúdelku, sama je stále aktívnou hráčkou Spišskej Novej Vsi v ženskej extralige.

V slovenských hokejových šírkach je veľkou raritou, že na lavičke stojí aj žena. „Okrem práce pri reprezentačnom tíme Slovenska sa venujem aj práci s deťmi. Mám na starosti chlapcov do 10 rokov a napĺňa ma to. Na reprezentačnej lavičke som trénerka obrankýň, ktoré usmerňujem a rovnako riadim sa aj zameriavam na komunikáciu na striedačke,“ povedala 28-ročná trénerka.

Jej cesta k trénerstvu bola šťastím v nešťastí. „Odišla som na univerzitu do Bratislavy, kde som pôsobila v tíme Slovana Bratislava. Boli sme tam sústredené hlavne slovenské reprezentantky. Počas jednej sezóny som sa zranila a počas rekonvalescencie som začala pracovať s deťmi a od SZĽH som dostala ponuku vylepšiť si svoje znalosti na trénerskom kempe vo fínskom Vierumäki, ktorý mi dal veľmi veľa. Stále sa však cítim na to, aby som bola užitočná pre tím ako hráčka. Na druhej strane ma práca trénerky napĺňa a chcem v nej pokračovať. Myslím si, že pozícia ženy-trénerku je po skončení kariéry veľkou výzvou. Hlavne keď aj IIHF podporuje cez svoj program takéto trénerky. Som na správnej ceste, ale musím kráčať krok za krokom,“ pokračovala Kežmarská.

Slovenky aj s Barborou Kežmarskou na lavičke odštartovali na šampionáte v Budapešti dobre, keď dva zápasy vyhrali. Po prehre s Nemeckom už ale nemajú všetko vo svojich rukách, ale nádej na postup umiera vždy posledná.