Desať najväčších zväzov vyjadrilo podporu Zákonu o športe

BRATISLAVA (SITA/TASR) - Nový zákon o športe by mohol vstúpiť do platnosti už 1. januára 2016. Desať najväčších slovenských športových zväzov podporuje pripravovaný zákon o športe, ktorého hrubé neparagrafované znenie nefinančnej časti je už pripravené a v najbližších týždňoch sa bude pracovať na paragrafovanom znení a zároveň aj ekonomickej časti tejto právnej normy. Šéfovia športových zväzov - Slovenského zväzu ľadového hokeja, Slovenského futbalového zväzu, Slovenského atletického zväzu, Slovenského tenisového zväzu, Slovenského zväzu cyklistiky, Slovenskej plaveckej federácie, Slovenskej volejbalovej federácie, Slovenskej basketbalovej asociácie, Slovenskej lyžiarskej asociácie a Slovenského zväzu hádzanej - diskutovali so zástupcami pracovnej skupiny, ktorá zákon pripravuje, a podporili ich prácu a filozofiu nového zákona. Nová právna norma o športe by mala ísť už v máji do medzirezortného pripomienkového konania a koncom júna na rokovanie vlády, aby sa v auguste dostal na pôdu Národnej rady Slovenskej republiky a podstúpil štandardné legislatívne konanie. Účinnosť zákona by mala byť od 1. januára 2016, ráta sa však aj s niektorými prechodnými obdobiami.

 

Z tlačovej konferencie po prezentácii navrhovaného Zákona o športe. Tretí zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, po jeho pravici prezident SFZ Ján KováčikZ tlačovej konferencie po prezentácii navrhovaného Zákona o športe. Tretí zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, po jeho pravici prezident SFZ Ján Kováčik

"Zákon vzniká na slovenské pomery netradične - zdola od samotných športovcov. V rámci nefinančnej časti obsahuje návrh transparentnosť, otvorenosť, kontrolovateľnosť a spoluúčasť. Filozofia zákona má podporu desiatich najväčších zväzov, ktoré registrujú 90 percent slovenských športovcov," uviedol prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik. Z pohľadu športových zväzov bude dôležitá ekonomická časť zákona, preto vyzývajú vládu SR na vytvorenie motivačného prostredia a vyčlenenie dostatku finančných prostriedkov. "Slovenský šport je podvýživený, pri porovnaní s Maďarskom a Českom sme na konci vlaku, ktorý ide po Európe. Ak sa nebude dať naplniť finančná časť, zákon nebude mať zmysel," doplnil Ján Kováčik.

Najväčšie športové zväzy prezentovali na stredajšom stretnutí svoju jednotnosť pri podpore prác na zákone, ktorý začal pripravovať už bývalý minister školstva a dnešný predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Cesta je ďaleká, nechceme nič uponáhľať. Verím, že s podporou politikov sa nám podarí dosiahnuť, aby bol zákon úspešný, vniesol poriadok do športu a bol pre všetkých funkčný," uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček.

Tenistov zastupoval generálny sekretár STZ Igor Moška. "Začína sa nová éra v slovenskom športe, dnes najväčšie zväzy deklarovali podporu novému zákonu. Všetci vieme, že šport sa pohybuje vo vysoko konkurenčnom prostredí, doterajšie pravidlá neboli dostatočné. Hlavnou tézou je väčšia autonómia zväzov, výmena za transparentnosť a informovanosť je správna a verím, že sa to celé podarí," dodal Moška.

Doterajšie právne normy bránili ďalšiemu rozvoju slovenského športu. Nový návrh by mal slúžiť pre všetky zväzy. Autori návrhu sa snažia pripraviť modernú a efektívnu regulu, slúžia im k tomu aj debaty so športovými funkcionármi. V zákone sa upraví aj postavenie Slovenského olympijského výboru a Slovenského paralympijského výboru. Po prijatí zákona by v športovej obci mali nastať viaceré zmeny. "Návrh novej právnej úpravy počíta s tým, že ministerstvo bude uznávať národné zväzy na základe stanovených kritérií, napríklad členstva v medzinárodnej federácii," tvrdí za odbornú pracovnú skupinu Miroslav Hlivák.

Pripravovaný zákon o športe by mal dať zväzom a spolkom väčšiu autonómiu, ale zároveň aj posilniť prvky kontroly zo strany verejnosti. Cieľom je vytvoriť štandardné prostredie. Novinkou v zákone je informačný systém športu, v ktorom budú nielen údaje o zväzoch a športovcoch, ale aj o podujatiach. Týmto krokom by sa mala zvýšiť najmä transparentnosť používania finančných prostriedkov, zväzy by mali v presne stanovených lehotách deklarovať ich použitie. Posilní sa tým aj prístup k informáciám pre verejnosť. Súčasťou návrhu zákona je aj Stály súd pre šport, zavádza sa pozícia kontrolóra zväzov, definuje sa postavenie subjektov v športe, otázky vzdelávania a riešia sa aj negatívne športové javy. Zákon stanoví štandardy, čo by mal športovec vedieť, aby sa mohol podieľať na činnosti svojho zväzu.

"Dnes sme vyslovili podporu filozofii tohto zákona, ktorá je dobrá. Čo sa týka financií, máme množstvo návrhov, ale uvedomujeme si aj špecifiká tejto doby. Máme pripravené návrhy pre politické špičky a verím, že budeme vo finále oveľa spokojnejší ako dnes," dodal šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Záznam z tlačovej besedy