Vladimír Vůjtek s Vladimírom Országhom prednášali na seminári slovenským trénerom

BRATISLAVA – V stredu sa v Bratislave konal doškoľovací seminár hokejových trénerov, ktorý organizovalo Metodické oddelenie SZĽH. Okrem trénerov mládežníckych reprezentácií Antona Bartánusa, Ivana Feneša či Norberta Javorčíka, pred plénom viac ako 200 koučov, prednášali aj kondičný tréner Róbert Béreš či mentálny kouč Peter Bielik. Poznatky z majstrovstiev sveta v Minsku a ZOH v Soči zase prezentovala trojica Vladimír Vůjtek, Vladimír Országh a Igor Andrejkovič. „Seminár bol zameraný na súčasné trendy vo svetovom seniorskom a juniorskom hokeji. Veľmi cennými poznatkami obohatili trénerov tréneri seniorského výberu Vladimír Vůjtek a Vladimír Országh. Práve kouč Vůjtek sa na takomto seminári zúčastňuje od roku 2012 pravidelne každý rok a podelí sa so skúsenosťami aj so svojimi kolegami. Informuje ich nielen o príprave na šampionát, ale aj o samotnom turnaji. Na seminári sme mali jeho poznatky podložené aj prezentáciou o nových zmenách v pravidlách, či rozbor hry svetových hokejových veľmocí ako Švédsko, Kanada i Česko,“ povedal Igor Andrejkovič, ktorý okrem pôsobenia pri seniorskej reprezentácii zastáva na SZĽH aj funkciu metodika.

Výstupy z majstrovstiev sveta juniorov prezentoval asistent trénera SR 20 Norbert Javorčík a o projekte hráčov do 18 rokov informovali svojich kolegov Anton Bartánus s Ivanom Fenešom, ktorí pôsobia pri reprezentačnom celku tejto vekovej kategórie. „Hokej sa každoročne posúva dopredu a tieto poznatky by sme chceli aplikovať aj do nášho hokeja. Ide o to, aby sme zakomponovali tieto moderné prvky hokeja už na klubovú úroveň. Tento seminár mal široký záber, ale splnil svoj účel. Zaujímavými bola určite aj prednáška kondičného trénera Róberta Béreša na tému rozvoja silových schopností u hokejistov, či mentálna príprava talentovaných hráčov v projekte SR 20 od športového psychológa Petra Bielika, pridal Igor Andrejkovič.

Tréner Vladimír Vůjtek mal so svojimi kolegami od seniorskej reprezentácie viac ako hodinovú prednášku. „Nemám problém sa podeliť so svojimi poznatkami s ostatnými trénermi. Hokej je veľmi dynamický a rýchlo sa vyvíjajúci šport. Uvidíme, čo prinesú opäť do tejto hry nové pravidlá, keď sa zväčšia útočné tretiny a zmenší sa stredné pásmo. Práve prvé mesiace od zavedenia tohto pravidla budeme musieť pozorne analyzovať hru, akým smerom sa hokej ubral,“ povedal na margo prednášky 67-ročný tréner, ktorý dostal minulý týždeň ponuku na predĺženie spolupráce so SZĽH o ďalší rok. „Všetko si dobre premyslím. Teraz pôjdem oddychovať do kúpeľov v Luhačoviciach,“ pousmial sa Vůjtek.