Vďaka 16 000 odovzdaným starým mobilom dostali „deti“ Zdena Cígera viac ako 8-tisíc eur

Deti v pozadí a Zdeno Cíger (vľavo) drží šek spolu s Mariánom Vavrovičom z Orangeu, ktorým táto spoločnosť venoval viac ako 8-tisíc eur. Foto Orange

BRATISLAVA – Počas letného obdobia priniesli zákazníci do predajní Orangeu vyše 16 000 nepotrebných telefónov. Za každý z nich venoval operátor 50 centov Hokejovej akadémii Zdena Cígera, čím podporí ďalšie nádejné mladé talenty slovenského hokeja sumou 8 412 eur.

Nový moderný mobil s krajším dizajnom a lepšími funkciami vždy poteší. Potom však nastáva otázka, čo urobiť s tým starým a už nepotrebným. Jednou z možností je priniesť ho do predajne Orangeu a navyše tak aj prispieť na dobrú vec. Dlhodobá ekologická iniciatíva spoločnosti Orange takto pomáha už od roku 2013. Je dôkazom toho, že aj nepotrebné telefóny nie sú vždy úplne na zahodenie.

Jedenáste pokračovanie projektu sa nieslo pod heslom „Z môjho starého mobilu chcem dostať to najlepšie“. Od 1. júna 2016 až do 30. septembra 2016 sa do zberu starých mobilov zapojilo 5 580 zákazníkov a spolu odovzdali 16 171 nepotrebných mobilných zariadení. Každé z nich čaká rovnaký osud, pričom pomôže hneď dvakrát. Zozbierané množstvo predstavuje približne 1,617 tony elektroodpadu, ktorý by v skládke komunálneho odpadu iba viac znečistil životné prostredie. Ekologické zlikvidovanie mobilov tak chráni samotnú prírodu. Suma 50 centov za jeden mobil zároveň podporí hokejové talenty zo sociálnej slabších rodín. Do zbierania sa zapojili aj zamestnanci spoločnosti Orange a cez internú zbierku navýšili počet nepotrebných mobilov o 653 kusov, ktoré predstavujú sumu 326,50 eur. Hokejová akadémia Zdena Cígera tak pre svojich zverencov získala 8 412 eur. „Som vďačný za každú podporu myšlienky našej akadémie a výťažok si vážim o to viac, že bol podporený aj prospechom pre životné prostredie. Súťažou v zbere mobilov dokáže Orange z nepotrebných vecí podporiť tie potrebné, a takýto model pomoci sa mi veľmi páči,“ vyjadril sa zakladateľ akadémie Zdeno Cíger. Prezradil aj, na čo vyzbierané peniaze v akadémii použijú: „Plánujeme dokúpiť nový profesionálny výstroj, aby sme mohli do školy zapojiť ešte viac detí. Časť peňazí chceme použiť na letný kemp pre čo najviac detí, na ktorom za účasti odborných trénerov absolvujú až trojfázové tréningy a rehabilitácie.“

Tradícia zberu starých mobilov pokračuje aj v ďalších mesiacoch. Finančný výťažok nasledujúcej kampane, ktorá potrvá od 1. októbra 2016 do 31. januára 2017, poputuje neziskovej organizácií Dobrý anjel. Tentokrát 50 centov z každého odovzdaného a ekologicky zrecyklovaného telefónu finančne pomôže rodinám s deťmi, v ktorých jeden z rodičov alebo deti trpia rakovinou alebo inou zákernou chorobu. Zákazníci, ktorí do konca januára 2017 odovzdajú svoj starý mobil môžu navyše každý mesiac hrať o 10 smartfónov Samsung Galaxy S7 Edge.

Nepotrebné mobily takto nachádzajú vďaka Orangeu a jeho zákazníkom i zamestnancom svoje zmysluplné využitie. Spoločne prispejú k ich ekologickej likvidácii a odchádzajú pritom s dobrým pocitom, že pomohli vybraným neziskovým organizáciám. „Veľmi sa tešíme, že naša iniciatíva má medzi zákazníkmi i našimi zamestnancami pozitívny ohlas. Pri tejto zbierke sa nám navyše podarilo prepojiť ekologickú stránku s ďalšou podstatnou oblasťou, v ktorej sa naša spoločnosť snaží angažovať, a tou je podpora detských hokejových talentov. Je to pre nás zadosťučinenie, že naši zákazníci i zamestnanci vnímajú prospešnosť tohto projektu rovnako,“ povedala Natália Kunická, Brand Activation Manager spoločnosti Orange.