V Trnave druhý raz tréneri v roli záchranárov

TRNAVA (SZĽH) - Nová sezóna sa začala aj vo sfére „hokej a zdravie“. Pod záštitou Zdravotnej komisie SZĽH sa na trnavskom zimnom štadióne opäť po roku stretli tréneri HK Trnava, aby zlepšili svoje vedomosti v oblasti poskytnutia prvej pomoci. Sú to práve tréneri, ktorí s hráčmi prichádzajú dennodenne do kontaktu, či už na ľadovej ploche, alebo pri tréningu na suchu. Neraz sú svedkami rôznych úrazov, od rezných rán korčuľou, vyrazeného dychu, krvácania z nosa, podvrtnutých členkov až po otras mozgu.  A sú to práve oni, ktorí sa pod drobnohľadom rodičov musia vedieť správne rozhodnúť, ako hráčovi čo najlepšie a najrýchlejšie pomôcť.

„Som po absolvovaní kurzu pokojnejší a už verím, že by som vedel zasiahnuť a pomôcť v prípade akejkoľvek život ohrozujúcej situácie pri tréningu detí, ale aj dospelých,“ povedal po absolvovaní workshopu manažér trnavského hokejového klubu Tibor Martinčič. „Radi budeme v týchto aktivitách pokračovať a v spolupráci s inštruktormi a  Zdravotnou komisiou SZĽH pripravíme podobný teambuildingový program aj pre našich hráčov,“ dodal súhlasne aj prezident klubu Štefan Hlinka.

Na kurzoch prvej pomoci so zameraním na hokejové zranenia, ktoré organizuje Zdravotná komisia SZĽH v spolupráci s lektormi Falck academy sa účastníci naučia, ako postupovať v rôznych život ohrozujúcich situáciách, ako používať pomôcky špecifické pre zranenia v hokeji a nadobudnú potrebný pokoj a nadhľad, ktorý sa pri práci trénera vyžaduje. Kurzy odporúčame aj rozhodcom, lekárom, sestrám ale aj samotným hráčom. Je vhodné absolvovať ich minimálne  jeden raz za rok pod odborným vedením, a pravidelne si prácu s pomôckami opakovať samostatne v rámci klubu aspoň  raz za dva mesiace napríklad aj ako spestrenie hokejového tréningu. Takéto precvičenia nielenže zlepšujú schopnosť podávať prvú pomoc, ale zvyšujú aj dôveru medzi členmi tímu. Na transport zraneného hráča z ľadovej plochy sú potrebné minimálne štyri osoby, a tak sa v prípade zápasov či tréningov mládežníckych kategórií automaticky členmi záchranného tímu stávajú práve tréneri a hráči.

V prípade záujmu o zabezpečenie kurzu pre Vašich členov klubu môžete kontaktovať:

dedinska@szlh.sk alebo svrckova@szlh.sk