V Martine odhalili Národný pamätník olympionikov

´

MARTIN (SOV, SZĽH)Na Národnom cintoríne v Martine, teda na mieste, kde je pochovaných mnoho osobností slovenského verejného života a predovšetkým kultúry, vo štvrtok 16. októbra slávnostne odhalili Národný pamätník olympionikov. Od položenia základného kameňa Národného pamätníka olympionikov (vlani 6. novembra) sa všetko stihlo spraviť za necelý rok.

Na tomto pietnom mieste slovenského národa si návštevníci odteraz môžu pripomenúť významných slovenských olympionikov zo Slovenska a vyjadriť im svoju úctu. Výstavba Národného pamätníka olympionikov sa realizovala z iniciatívy Slovenského olympijského výboru (SOV) v spolupráci s mestom Martin. Pamätník navrhol architekt Mojmír Vychodil.
Prítomným sa na slávnostnom zhromaždení najprv prihovoril primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar, ktorý ich privítal na najvýznamnejšom pietnom mieste slovenského národa. Zdôraznil, že si nevie predstaviť vhodnejšie miesto na tento pamätník ako práve Národný cintorín v Martine, na ktorom spočívajú mnohé z najvýznamnejších osobností spoločenského, kultúrneho a politického života slovenského národa. Jeho zriadenie považuje za významnú vec pre mesto aj pre celé Slovensko. „Pri kladení základného kameňa som si želal, aby to bolo ako v rozprávkach – do roka a do dňa. Podarilo sa. Zastupiteľstvo mesta Martin v novembri schválilo na pamätník príspevok vo výške 20-tisíc EUR, a to bol spúšťač, po ktorom sa rozbehla verejná zbierka. V nej sa zatiaľ vyzbieralo zhruba ďalších 15-tisíc EUR,“ uviedol v prejave primátor.

Jozef Gönci zapaľuje oheň na Národnom pamätníku olympionikov v Martine. Foto Ján SúkupOheň na Národnom pamätníku olympionikov zapálil Jozef Gönci.

Prezident SOV František Chmelár sa v hlavnom príhovore zmienil o pôsobení slovenských olympionikov v rámci Uhorska, Československa a od roku 1994 samostatného Slovenska. Pripomenul, že Slovensko za svojich, alebo aj za svojich považuje stovky olympionikov a spolu 79 olympijských medailistov – 6 z čias Uhorska, 53 z čias Československa a 20 zo súčasnej éry samostatného Slovenska. Prezident SOV objasnil genézu pamätníka, jeho peripetie, spôsob realizácie aj význam pre Slovensko.

„Ďakujem predstaviteľom mesta Martin, mestskému zastupiteľstvu, realizátorom výstavby, ,motoru´ celého projektu Ivanovi Čiernemu aj architektovi,“ povedal okrem iného prezident SOV a zdôraznil: „Je to symbolický pamätník, nikto tu nebude pochovaný. Dnes je na ňom 24 vizitiek ľudí spätých so Slovenskom, ktorí vystúpili na olympijský stupeň víťazov a dnes už nie sú medzi nami. Patrí však všetkým slovenským olympionikom.“

Po slávnostnom odhalení pamätníka František Chmelár pre médiá uviedol: "Tento projekt je dôležitý z dvoch dôvodov. Po prvé – je to poďakovanie všetkým olympionikom za to, čo urobili pre Slovensko. A po druhé – je to inšpirácia súčasným a budúcim generáciám, že človek má rozvíjať svoj talent a potenciál a snažiť sa v športe alebo v čomkoľvek inom dosiahnuť maximum. Pretože bez toho sa spoločnosť rozvíjať nemôže."

Medzi inštitúciami a organizáciami, ktoré prispeli na vyhotovenie pamätníka bol aj Slovenský zväz ľadového hokeja.