V Liptovskom Mikuláši odštartoval druhý ročník projektu SR 18

Aréna Jána Laca v Liptovskom Mikuláši domovom tímu SR 18, foto mikulas.skTréningová hala Aréna Jána Laca  spolu s Enel  Arénou v Liptovskom Mikuláši domovom hokejistov projektu SR 18, foto mikulas.sk

LIPTOVSkÝ MIKULÁŠ (SZĽH) – Jedna z bášt slovenského hokeja – Liptovský Mikuláš – domovom mladých hokejových reprezentantov: dd pondelka 1. septembra 2014 sa v meste rozbehol už druhý ročník centralizovanej prípravy hokejovej reprezentácie Slovenska hráčov do 18 rokov.  V priestoroch klubu, v ktorom vyrástli viacerí majstri sveta, držitelia medailí MS, dlhoroční reprezentanti,  privítal členov projektu SR 18 – realizačný tím a nominovaných hráčov – športový riaditeľ Slovenského zväzu ľadového hokeja Roman Štamberský. Oboznámil mladých reprezentantov ako bude projekt fungovať, aké sú jeho ciele, aké budú podmienky, aby sa mohli čo najlepšie pripraviť na vrchol sezóny – na MS v apríli 2015 vo Švajčiarsku a súčasne priebežne si plniť v rámci konzultácií s pedagógmi miestneho Hodžovho gymnázia aj školské povinnosti.

 

Na lavičke SR 18 tréneri Anton Bartánus a Ivan Feneš, foto SITANa lavičke SR 18 tréneri Anton Bartánus a Ivan Feneš, foto SITA

Už pondelňajší štart si vyžiadal operatívne kroky v nominácii. Asistent trénera Ivan Feneš: „Dvojicu nominovaných vyradili zranenia, s ktorými prišli z klubov. Martinovi Andrisíkovi vystavilo stopku bolestivé pichanie v kolene po vykorčuľovaní na ľad, namiesto neho sme nominovali domáceho Lukáša Žiaka, už štvrtého Liptáka v projekte. Martinovi Trudmanovi sa po páde na mantinel obnovilo zranenie ramena, jeho miesto zastúpi Marek Sloboda z bratislavského ŠHK KŠK Bratislava. Pôvodne v nominácii bol hráč Slovana Bratislava Andrej Vadovič. Ten je však k dispozícii v projekte HK Orange 20 a preto sme povolali úplného nováčika Júliusa Danku z MšHK Prievidza. Žiaľ, z projektu sa sám vyradil útočník Adam Mišuta z HC Topoľčany, ktorý tri dni pred zrazom oznámil, že odchádza do Švédska...“ 

Mladí reprezentanti absolvovali v pondelok prvé dve tréningové jednotky v JL Arene, tréningovej hale nesúcej meno reprezentanta a iniciátora projektu brankára a vicemajstra sveta Jána Laca, v susedstve liptovského ZŠ. „Oba tréningy bolji korčuliarsky veľmi dynamické. Hráči navyše absolvovali ešte aj batérie testov pod vedením kondičného trénera Juraja Moravčíka. Odborník z Banskej Bystrice, ktorý pripravoval aj ´áčkarov´ na MS v Minsku,  je naším novým kolegom v realizačnom tíme,“ dodal Ivan Feneš.

Ľudia okolo projektu Hokejové talenty Liptova, či mesto Liptovský Mikuláš ako aj Jozef Kasanický, riaditeľ spoločnosti JL aréna, ktorá je prevádzkovateľom Enel Arény aj susediacej tréningovej haly JL aréna, odviedli oborovský kus práce, aby mladým adeptom pripravili optimálne podmienky. Tréner tímu SR 18 Anton Bartánus: „Liptáci nám vyšli maximálne v ústrety vo všetkých požiadavkách. V rámci tréningových hodín splnili  do bodky naše požiadavky, vrátane najlepších časov jednotlivých tréningov. Navyše k dispozícii budeme mať na posilňovanie a suchý tréning úplne nové centrum Dukly Banská Bystrica pri kanáli divokej vody, kde sa pripravujú aj olympijskí víťazi a majstri sveta. Navyše v lodenici, kúsok od zimného štadióna, budú hráči bývať a stravovať sa.“

Enel Aréna v Liptovskom Mikuláši  privíta dvojnásobnú porciu zápasov I. ligy, foto mikulas.skEnel Aréna v Liptovskom Mikuláši  privíta dvojnásobnú porciu zápasov I. ligy, foto mikulas.sk

Už 9. septembra absolvuje „osemnástka“ otvárací – predohrávaný zápas I. hokejovej ligy na ľade v Prešove. A. Bartánus:Do 8. februára 2015 ich dovedna odohráme proti mužstvám druhej najvyššej klubovej súťaže 44 v základnej časti. Mladých reprezentantov čaká poriadna porcia zápasov, pretože neraz absolvujú až tri stretnutia v týždni: spolu so zápasmi v rámci asociačných termínov až šesťdesiat!

Najbližšou medzinárodnou konfrontáciou bude novembrový Turnaj štyroch krajín, tentoraz v Trnave za účasti reprezentačných „osemnástok“ Bieloruska, Dánska, Nemecka a Slovenska. „Dovtedy musíme odstrániť kondičné resty, prejsť na dynamickejšie herné situácie, jednoducho chlapci sa musia veľmi veľa učiť a naučiť. Neslobodno totiž zabudnúť, že prechádzajú z domáceho dorasteneckého levelu, mnohí bez skúseností z juniorky alebo s minimálnymi, do neľahkého konkurečného prostredia seniorskej prvej ligy. Budeme radi, ak budú takými dôstojnými súpermi ako v minulej sezóne. Májú pred sebou šesť mesiacov zvýšených tréningových objemov a tvrdého učenia sa, ktoré neraz aj bolí. Ak však chcú na MS úspešne reprezentovať, musia nároky bezo zvyšku zvládnuť. Ani na svetovom šampionáte ich nebude nik šetriť,“ uzavrel Anton Bartánus pri vstupe do tretej sezóny pri družstve SR 18.

Výkonný výbor a Reprezentačná komisia SZĽH na návrh reprezentačného trénera nominovali realizačný  tím a hráčov do Projektu SR 18 na sezónu 2014/2015 v Liptovskom Mikuláši:

Realizačný  tím: Anton Bartánus (tréner), Ivan Feneš (asistent trénera), František Kučera (tréner brankárov), Juraj Moravčík (kondičný tréner), Jozef Guzlej, Peter Ondrejka (maséri)

Hráči: Andrej Hatala, Marek Hecl, Boris Sádecký, Adam Themár (HK Dukla Trenčín), Jakub Nemec (k dispozícii od 9. 9.), Patrik Oško, Miroslav Struška, Lukáš Žiak (MHK 32 Liptovský Mikuláš), Peter Valent (HC ‘05 Banská Bystrica), Radovan Bondra, Patrik Kolesár (HC Košice), Patrik Bečka,  Vladimír Cibulka (HK Ružinov ‘99 Bratislava), Dominik Trška (MHK Dubnica nad Váhom), Samuel Buček (MMHK Nitra), Martin Krempaský, Marek Lindeman (HK ŠKP Poprad), Peter Horváth (P.H.K. Prešov), Martin Bodák (HK Spišská Nová Ves), Adam Húska (HKM Zvolen), Marek Sloboda (ŠHK KŠK Bratislava), Július Danko (MšHK Prievidza)

Náhradníci (na telefonické zavolanie): Martin Jendroľ, Oliver Košecký, Roman Škamla, Filip Šubrt (HC ‘05 Banská Bystrica ), Matej Niňaj, Jakub Burzík, Róbert Zajasenský, Dávid Zvara (MHC Martin), Matúš Mihalko (HK ŠKP Poprad), Dominik Duplinský (P.H.K. Prešov), Marko Ondov (HK Spišská Nová Ves), Lukáš Ďurkech, Dávid Hrenák, Oliver Pataky, Simon Šefčík (HK Dukla Trenčín), Marián Váňa (MsHKM Žilina)