Útočník Marek Hrivík sa stal 79. Slovákom v NHL, debutoval v drese New Yorku Rangers

Marek Hrivík v drese New Yorku Rangers v zápase proti Detroitu. Foto blueshirts.com

NEW YORK - Vyše päťdesiattisíc duší na TCF Bank Stadium sa prizeralo nedeľňajšiemu víťazstvu Minnesoty nad Chicagom 6:1 v stretnutí zámorskej hokejovej NHL pod holým nebom. "Ani sme sa len nepriblížili takému výkonu, aký sme schopní predviesť. Na nebezpečného protivníka, ktorý hrá v poslednom čase veľmi dobre, sme po celý zápas nenašli recept. Musíme si vziať ponaučenie, že na nás už v zostávajúcom čase nečakajú nijaké ľahké duely. Ak na ľade nenecháme všetko, dopadne to potom takto," uznal hosťujúci brankár Corey Crawford, ktorý po dvoch tretinách za stavu 0:4 prenechal miesto svojmu náhradníkovi Scottovi Darlingovi. Tretí útok Wild s Erikom Haulom v strede a Ninom Niederreiterom s Jasonom Pominvillom na krídlach sa postaral o tri góly v sieti obhajcu Stanleyho pohára a pozbieral dokopy osem bodov. "Víťazstvo po skvelom výkone celého tímu a tiež päťdesiattisíc ľudí na mieste, kde sa to pre mňa celé začalo. Bolo to neuveriteľné," rozplýval sa fínsky center Haula, autor gólu a dvoch asistencií, ktorý tri sezóny hájil farby University of Minnesota. Slovenský krídelník Richard Pánik odohral za hostí takmer desať minút a z debaklu vyviazol s jednou mínuskou, Marián Hossa absentoval pre zranenie.
 

Víťazstvo nad Detroitom 1:0 po predĺžení, deväť striedaní, celkovo 7:32 min na ľade, z nich 44 sekúnd v oslabení, jeden bodyček a jedna zblokovaná strela. Taký bol v číslach nedeľňajší debut slovenského hokejistu Mareka Hrivíka v NHL v drese New Yorku Rangers s číslom 46 na pravom krídle štvrtej formácie. V Severnej Amerike pôsobí rodák z Čadce od leta 2009, vo farmárskej AHL od roku 2012, ale prvého zápasu v lige líg sa 24-ročný útočník dočkal až 21. februára 2016.

"Mám skutočne radosť, že sa to podarilo po toľkých rokoch. Som nadšený a pokúsim sa z tejto príležitosti vyťažiť čo najviac," hovoril po premiére Hrivík. Odkrútil si ju v kultovej hale Madison Square Garden v súboji dvoch zakladajúcich tímov NHL, ktoré teraz všetky svoje sily vrhajú na boj o postup do play-off. "Snažil som sa naskočiť do tohto rozbehnutého vlaku. Na farme musíte byť pripravený, že vás zavolajú, prísť a predviesť sa. To je súčasť hokejového biznisu. Vyhrali sme a to je najdôležitejšie. Hralo sa veľa oslabení aj presiloviek, takže som nestrávil na ľade veľa času. Snažil som sa udržať na striedačke v 'predvádzkovej' teplote a čakať na šancu."

Hrivík (nar. 28. augusta 1991) sa stal v poradí 79. Slovákom s minimálne jedným štartom v NHL. Vedenie "jazdcov" ho povolalo na nedeľný duel z farmárskeho tímu Hartford Wolf Pack, v ktorom v tejto sezóne odohral 52 duelov s bilanciou 7 gólov a 21 asistencií. Hrivíkove vyjadrenia priniesol web blueshirtsunited.com.

Vancouver rozdrvil Colorado 5:1 a prerušil štvorzápasovú sériu prehier aj zásluhou švédskych bratov Sedinovcov, ktorí síce neprispeli gólovo, ale dokopy nazbierali sedem asistencií - center Henrik štyri, krídelník Daniel tri.

Sumáre:
Buffalo - Pittsburgh 3:4 (1:1, 0:2, 2:1)
Góly:
14. Bogosian (Pysyk, B. Gionta), 49. B. Gionta (Bogosian, Moulson), 60. Bogosian (Ristolainen) - 10. Hörnqvist (Daley, Crosby), 26. S. Wilson (Letang, Pouliot), 38. Kessel (Letang), 48. Matt Cullen (Hagelin, Letang)

Minnesota - Chicago 6:1 (2:0, 2:0, 2:1)
Góly:
4. Dumba (R. Carter, Fontaine), 8. Vanek (Pominville, Reilly), 23. Niederreiter (Haula, Pominville), 31. Pominville (Niederreiter, Haula), 43. R. Carter (Scandella, Stoll), 54. Haula - 53. P. Kane (T. van Riemsdyk, Toews)
Richard Pánik (Chicago) 9:44 min, 0 striel, -1 bod

Anaheim - Calgary 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Góly:
16. Maroon (H. Lindholm, Rakell), 27. Kesler (Cogliano, Silfverberg), 41. Getzlaf (Perron, Santorelli), 45. Kesler, 55. Bieksa (H. Lindholm, Kesler) - 29. Giordano (Gaudreau, Hudler), 60. M. Backlund (Engelland, Bollig)

Carolina - Tampa Bay 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Góly:
12. Nordström (J. Staal, Slavin), 33. Jordán (Skinner, V. Rask) - 25. J.T. Brown (Paquette, Šustr), 29. Callahan (Stamkos, Nesterov), 55. Stamkos (T. Johnson, Marchessault), 60. Callahan (Palát, Paquette)

New York Rangers - Detroit 1:0 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
62. Klein (Hayes, Kreider)
Marek Hrivík 7:32 min, 0 striel - Tomáš Tatar 11:06 min, 2 strely

Vancouver - Colorado 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)
Góly:
9. Cracknell (Etem, Dorsett), 19. Hansen (D. Sedin, H. Sedin), 40. Vrbata (H. Sedin, Hutton), 50. Hansen (D. Sedin, H. Sedin), 52. Tanev (H. Sedin, D. Sedin) - 60. Duchene (Iginla, M. Grigorenko)