Turnaj Vlada Dzurillu: mladí Slováci zdolali aj Švajčiarov a vedú tabuľku

Brankár Dávid HrenákBrankár tímu SR 18 Dávid Hrenák, foto twitter 

PIEŠŤANY (SZĽH) - Slovenský tím do 18 rokov vyhral aj vo svojom druhom vystúpení na Turnaji Vlada Dzurillu v Piešťanoch. Súboj so Švajčiarskom museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. Vo štvrtej sérii rozhodol Marián Studenič. Slováci sú v čele tabuľky s piatimi bodmi, Švajčiari majú štyri body.

,

SLOVENSKO „18“ – ŠVAJČIARSKO „18“ 2:1

Švajčiari mali lepší vstup do zápasu, keď sa už po piatich minútach ujali vedenia gólom Kaja Sutera. V prvej i druhej tretine už žiadny ďalší gól nepadol, hoci pomer striel na oboch stranách bol vzácne vyrovnaný – v prvej časti 10-10, v druhej 9-10. Až tretia tretina priniesla výraznejšiu streleckú prevahu súpera. Na skóre sa to však neprejavilo, keďže brankár Dávid Hrenák si pripísal až 30 úspešných zákrokov. Práve on bol slovenským žolíkom, čo sa prejavilo aj pri samostatných nájazdoch, keď zlikvidoval všetky štyri pokusy súpera.

Cesta za slovenskou výhrou sa paradoxne začala až v poslednej päťminútovke tretej tretiny, keď vyrovnal Erik Smolka. V predĺžení mali Slováci viac z hry, ale napokon uspeli až v následných nájazdoch. V prvých troch sériách sa predviedli obaja brankári. Rozhodnutie prišlo až vo štvrtej sérii, keď ako jediný skóroval Marián Studenič. Slovenskí hráči sa vďaka tejto výhre usadili na čele tabuľky turnaja.

Výsledky piatkových duelov na 15. ročníku hokejového Turnaja Vlada Dzurillu výberov do 18 rokov v Piešťanoch:

Slovensko - Švajčiarsko 2:1 po sam. nájazdoch (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
56. Smolka (Tamáši, Fehérváry), rozhodujúci sam. nájazd Studenič - 6. Suter
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Müllner - Junek, Šefčík, 350 divákov
Zostava SR "18": Hrenák - Bodák, Fehérváry, Krempaský, Zeleňák, Kmec, Ivan, Hílek, Rajnoha - Studenič, Solenský, A. Ružička - Lacka, Roman, Václav - Smolka, Tamáši, Krivošík - Vybiral, Bjalončík, Múčka

Peter Mikula (tréner SR 18): "Odohrali sme proti Švajčiarom veľmi kvalitný zápas, o stupeň vyššej úrovne ako bol štvrtkový s Bielorusmi. Prvé dve tretiny sme produkovali aktívny hokej s dobrou defenzívou i prechodom do útoku. Jediným problémom bolo prekonať nepriepustný val Helvétov päť-šesť metrov od bránky, kde sme sa veľmi ťažko presadzovali.  Nie a nie dať gól, na druhej strane chlapcov ťažil moment zo 6. minúty, keď sme inkasovali gól z kategórie nešťastných. Nahodený puk zo stredného pásma chcel brankár Dávid Hrenák vyraziť hokejkou do rohu, namiesto  toho jeho smer zmenil do  vlastnej bránky. V ďalšom priebehu však podal výborný výkon. V závere, keď súper bolo možno o čosi lepší, sa nám silou vôle podarilo vyrovnať. V nájazdovej lotérii už Dávid exceloval a prispel k cennému víťazstvu. Sme radi za tento výsledok a veríme, že prispeje našim zverencom po psychickej i morálnej stránke."

Bielorusko - Nemecko 3:5 (1:3, 2:1, 0:1)
Góly: 
13. Šemel, 36. Riadčenko, 37. Zujev - 18. a 49. Eder, 3. Postel, 13. Jahnke, 21. Busch,

Priebežná tabuľka po piatkových zápasoch:
1. Slovensko 2 1 1 0 0 9:5 5
2. Švajčiarsko 2 1 0 1 0 4:3 4
3. Nemecko 2 1 0 0 1 6:6 3
4. Bielorusko 2 0 0 0 2 7:12 0

Zostávajúci program turnaja:
sobota 13. februára:
10:00 Švajčiarsko "18" – Bielorusko
13:30 Slovensko "18" - Nemecko "18"

Nominácia reprezentačného družstva SR 18 na Turnaj Vlada Dzurillu v Piešťanoch v termíne 11. - 13. februára  2016:
Realizačný tím: manažér Ľuboš Jakubec, tréner Peter Mikula, asistenti trénera Norbert Javorčík, František Kučera, kondičný tréner Juraj Moravčík, lekár MUDr. Šten Krnáč, maséri Jozef Guzlej, Peter Ondrejka
Hráči: Peter Bjalončík, Tomáš Hedera, David Hílek, Dávid Hrenák, Michal Ivan, Martin Krempaský, Mário Múčka, Erik Rajnoha, Erik Smolka, Sebastián Šmída, Rastislav Václav, Dominik Vitek, Vladimír Vybíral (SR 18 Projekt), Alex Tamáši (HC ´05 Banská Bystrica) , Roman Durný (MHk 32 Liptovský Mikuláš),  Marián Studenič (MHKM Skalica), Filip Krivošík (KLH Chomutov/ČR), Samuel Solenský (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Adam Ružička (HC Pardubice/ČR), Vojtech Zeleňák (HC Sparta Praha/ČR), Jakub Lacka, Miloš Roman (HC Oceláři Třinec/ČR), Martin Bodák (Tappara Tampere/Fín.), Martin Fehérváry (IF Malmö Redhawks/Švéd.), Dušan Kmec (Örebro/Švéd.)
Náhradníci (na telefonické zavolanie): František Forrai, Matúš Havrila, Sebastián Hrabčák, Ján Kožiak, Adam Liška, Filip Maňák, Patrik Marcinek, Pavol Regenda, Juraj Sklenár, Marek Švarc, Jakub Urbánek (SR 18 Projekt),  Martin Kupec (HC ´05 Banská Bystrica), Šimon Trnavský (HC Slovan Bratislava), Martin Maligda (HC Košice), Samuel Buček (MMHK Nitra), Andrej Leško ( HK ŠKP Poprad),  Dominik Kuna (MHKM Skalica)