Trojicu semifinalistov Kanadu, Tím Európy a Švédsko doplní jeden z dvojice Rusko - Výber Severnej Ameriky

Kapitán Kanady Sidney Crosby doviedol svoj tím k prvému miestu v A-skupine Svetového pohára.

TORONTO - V prvom z dvojice stredajších súbojov na Svetovom pohári v hokeji výber Severnej Ameriky do 23 rokov zdolal Švédsko 4:3 po predĺžení. V zápase skvelej úrovne v torontskom Air Canada Centre rozhodol o 2 bodoch pre mladíkov USA a Kanady v 65. min Nathan MacKinnon - skvelým blafákom prekonal Henrika Lundqvista. Spokojní môžu byť aj Švédi. Získali 1 bod potrebný na postup do semifinále z B-skupiny. Zároveň na turnaji po záverečných bojoch v skupinách skončia Fíni.

Severoameričania mali úvod z ríše snov. Švédsky brankár Henrik Lundqvist v zápase proti Fínom vychytal shutout, ale od mladíkov inkasoval v rozpätí 65 sekúnd dva góly. Už po polminúte hry Auston Matthews dostal odrazený puk po strele Connora McDavida za Lundqvistov chrbát. Po minúte a pol si Vincent Trocheck šikovne prehodil puk na bekhend a zvýšil vedenie "domácich" na 2:0. V šialenom úvode mohli mladíci USA a Kanady udrieť trikrát, ale Johnny Gaudreau na konci prvej minúty nepremenil trestné strieľanie - tesne netrafil bránku. Studená sprcha pre Švédov neznamenala ich predčasnú rezignáciu. V 9. min sa vrátili do zápasu gólom Filipa Forsberga, ktorý tak trochu nečakane prestrelil Johna Gibsona. Severoameričania nepoľavovali v ofenzíve a v 14. min Gaudreau zložil reparát z nájazdu. Tentoraz nezvolil strelu, ale parádny blafák do forhendu a zvýšil na 3:1. To stále nebol koniec z gólovej produkcie bláznivej prvej tretiny. Nicklas Bäckström sa dostal k odrazenému puku pri pravom útočnom kruhu a Gibson sa nestačil presunúť do odkrytej časti bránky - 3:2.

Ani v prostrednej tretine mladé hokejové rakety Severnej Ameriky nepoľavovali v aktivite. Ich lavínové útoky Švédi niekedy len s ťažkosťami zastavovali, ale na rozdiel od prvej časti hry Lundqvist za svoj chrbát už nepustil ani jeden puk. A to čelil 21 strelám. Zaskvel sa najmä pri pokusoch MacKinnona či Gaudreaua. Na druhej strane mohol vyrovnať Daniel Sedin, ale zaskvel sa aj Gibson. V poslednej tretine tempo o čosi upadlo, ale Švédi trpezlivo čakali na svoju chvíľu. Dočkali sa v 47. min, keď Patrik Berglund umne tečoval strelu Erika Karlssona od modrej a bolo 3:3. Severania mohli ísť po prvý raz aj do vedenia, ale presilovku pri vylúčení Trochecka nevyužili. V závere prišli ešte šance na oboch stranách, ale napokon sa muselo do predĺženia. V ňom sa v hre troch proti trom hralo iba útočne a pre divákov vysoko atraktívne. Veľkú šancu spálil v nájazde Daniel Sedin, ale na druhej strane sa MacKinnon zoči-voči Lundqvistovi nemýlil.

"Zabávali sme, máme šancu pokračovať, ale už to nie je v našich rukách. My sme spravili všetko, čo bolo v našich silách. Prehrali sme jediný zápas, s Rusmi o gól, a predsa nám hrozí koniec na turnaji," skonštatoval tréner Severnej Ameriky Todd McLellan. Jeho tím potrebuje fínsku pomoc, lebo víťazstvo Rusov nad Suomi v poslednom zápase B-skupiny posunie do semifinále "zbornú". "Možno sme sa nemali tak radovať, ale keby sme prehrali, sme vonku. Takto sme si uchovali šancu. Sledovať to bude stresujúce, ale veríme Fínom," povedal strelec rozhodujúceho gólu Nathan MacKinnon.

"Vyhrali zápas, ale napokon sa my radujeme z prvenstva v skupine," poznamenal švédsky obranca Erik Karlsson a doplnil: "Po nevydarenom úvode sme si uvedomili, že ak chceme uspieť, musíme hrať lepšie. Sami sme sa dostali do tejto pozície. Prvé dve minúty zápasu boli asi najrozpačitejšie, čo som kedy v tíme zažil. Mali tri brejky, trestné strieľanie, strelili dva góly. Dostali sme poriadnu facku. Všetci sme sa potrebovali prebudiť."

"Hoci na ľad vždy nastupujeme s úmyslom zvíťaziť, misia je splnená. Vedeli sme, že to bude náročný zápas, tretí v priebehu štyroch dní," pripomenul tréner Švédska Rikard Grönborg, ktorý sa znova mohol oprieť o 34-ročného gólmana Henrika Lundqvista. Ten po prvom vynechanom dueli na turnaji pre chorobu kryl v ďalších dvoch vystúpeniach dohromady 81 striel. "Úžasný brankár. Držal nás nad vodou v hre proti Fínom (2:0) aj dnes pri rýchlych brejkoch či trestnom strieľaní súpera. Preto ho volajú Kráľ Henrik, taký je dobrý. Vďaka nemu sme mali šancu zvíťaziť. Nie je to pri tomto zápasovom programe jednoduché. Potrebovali sme od neho veľké výkony a predviedol ich, určite vďaka nemu máme príležitosť zahrať si v semifinále."

Marián Hossa skóroval, Jaroslav Halák predviedol 42 úspešných zákrokov, ale výber Európy so šiestimi Slovákmi aj tak prehral s domácou Kanadou 1:4 v stredajšom priamom súboji o 1. miesto v tabuľke A-skupiny na Svetovom pohári hokejistov v Toronte. Usporiadatelia začali napĺňať úlohu favorita už v úvode piatej minúty, keď otvoril skóre kapitán Sidney Crosby. V závere prvej tretiny, v ktorej hostitelia prestrieľali svojho súpera 17:4, Jonathan Toews dosiahol svoj prvý gól v dueli. Na priebežných 1:2 znížil iný hráč Chicaga - spomenutý Hossa, ktorý v 25. min nachytal na hruškách klubového spoluhráča z dresu Blackhawks Coreyho Crawforda, ktorého prekonal ľahko nahodeným pukom z pravého krídla z úrovne bránkovej čiary. Toews ďalším zásahom v dueli v 35. min prinavrátil Kanade dvojgólový náskok a potom aj asistoval pri góle Logana Coutura v závere zápasu.

"Videli sme úroveň hokeja potrebnú na celkové víťazstvo na tomto turnaji," skonštatoval tréner tímu Európy Ralph Krueger v spravodajstve SP. "Nie sme spokojní s naším výkonom v prvej tretine. Akoby sme sa len prizerali. V druhej to bolo z našej strany lepšie, čelili sme však viacerým oslabeniam a nemali sme dostatok striel. Sme však tam, kde sme chceli byť - v semifinále. Kanada zostáva veľkým favoritom turnaja, jej súperi budú potrebovať niečo magické, aby ju z neho vyradili. Je to výzva pre každú krajinu. Všetky štyri tímy, čo sa predstavia v semifinále, majú šancu to celé vyhrať."

Európania budú v semifinále SP čeliť víťazom B-skupiny Švédom, Kanaďania si na meno súpera ešte musia počkať. "Oba tímy nastupovali s istotou postupu, preto chýbali potrebné emócie. Spravili sme chyby, ktoré bežne nerobíme. Mali sme však často na hokejkách puk, mohli sme dať omnoho viac gólov, súperov brankár bol dobrý," uznal Halákove kvality kouč Mike Babcock. V A-skupine zostáva odohrať už len duel Česko - USA (už v piatok 2.00 h SELČ).


Svetový pohár - A-skupina - Toronto - streda:

Kanada - Európa 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Góly:
5. Crosby (Bouwmeester), 20. Toews (Duchene), 35. Toews (Couture), 58. Couture (Toews, Vlasic) - 25. Marián Hossa (Kopitar, Ehrhoff)
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 18 926 divákov
Zostavy:
Kanada:
C. Crawford - Doughty, Muzzin, Burns, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo - P. Bergeron, Crosby, Marchand - Stamkos, C. Giroux, Tavares - Perry, Toews, Couture - Duchene, R. O'Reilly, J. Thornton
Európa: Halák - Chára, Sekera, Sbisa, Josi, Ehrhoff, Streit - Marián Hossa, Kopitar, Tatar - Zuccarello, F. Nielsen, Gáborík - Niederreiter, Draisaitl, Rieder - Hansen, Bellemare, Vanek

Slováci v akcii:
Andrej Sekera 22:26 min, -1 bod, 4 tr. min
Marián Gáborík 15:49 min, +1 bod
Tomáš Tatar 12:17 min, -1 bod, 1 strela
Zdeno Chára 22:26 min, -2 body, 1 strela, 4 tr. min, 6 hitov
Marián Hossa 16:34 min, 1 gól, -1 bod, 2 strely
Jaroslav Halák 60:00 min, 42 zákrokov, 4 inkasované góly, úspešnosť zásahov 91,3 %


Tabuľka A-skupiny:
1. Kanada 3 3 0 0 0 14:3 6 - istý postup do semifinále
2. Európa 3 1 1 0 1 7:6 4 - istý postup do semifinále
-----------------------------
3. Česko 2 0 0 1 1 2:9 1
4. USA 2 0 0 0 2 2:7 0


Svetový pohár - B-skupina - Toronto - streda:
Severná Amerika "23" - Švédsko 4:3 po predĺžení (3:2, 0:0, 0:1 - 1:0)
Góly:
1. Matthews (Rielly, McDavid), 2. Trocheck (Gostisbehere, Eichel), 14. Gaudreau (Gostisbehere), 65. MacKinnon (Gaudreau, Gostisbehere) - 9. F. Forsberg (Hörnqvist, Nicklas Bäckström), 17. Nicklas Bäckström (F. Forsberg, E. Karlsson), 47. Berglund (E. Karlsson, Söderberg)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 19 104 divákov

Zostavy:
Severná Amerika "23":
Gibson - Parayko, Rielly, S. Jones, R. Murray, Trouba, Gostisbehere - Scheifele, McDavid, Matthews - MacKinnon, Nugent-Hopkins, Gaudreau - Trocheck, Eichel, Drouin - J. Miller, Couturier, Saad
Švédsko: Lundqvist - Straalman, Hedman, E. Karlsson, Ekholm, N. Hjalmarsson, Ekman-Larsson - L. Eriksson, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Nicklas Bäckström, F. Forsberg - Berglund, Söderberg, Landeskog - Silfverberg, Krüger, Hagelin

Tabuľka:
1. Švédsko 3 2 0 1 7:5 5 - istý postup do semifinále
2. Sev. Amerika "23" 3 2 1 0 11:8 4
3. Rusko 2 1 1 0 5:5 2
4. Fínsko 2 0 2 0 1:6 0