Trojica Marinčin, Pánik a Jurčo dostali kvalifikačné ponuky

Richard Pánik. Foto SITA/AP

NEW YORK - Trojica slovenských hokejistov zo zámorskej NHL - obranca Martin Marinčin i útočníci Richard Pánik (obaja Toronto Maple Leafs) a Tomáš Jurčo (Detroit Red Wings) - dostali od svojich klubov kvalifikačné ponuky. Informácie priniesli zámorské portály HockeyBuzz.com a MapleLeafsHotStove.com.

Spomenuté trio má zmluvy len do utorka, v stredu sa stanú voľnými hráčmi. Slováci dostali kvalifikačnú ponuku a ak s ňou nebudú súhlasiť, čaká ich arbitráž. Inou možnosťou je právo rokovať s ďalšími mužstvami. Pôvodný zamestnávateľ však má v prípade dohody s konkurenciou možnosť dorovnať ponuku.

Tomáš Jurčo dostal šancu v prvom dueli sezóny, foto SITA/APTomáš Jurčo. Foto SITA/AP

Krídelník Tomáš Jurčo v uplynulej sezóne odohral za Detroit 70 duelov s bilanciou 4 góly a 16 asistencií. Richarda Pánika získalo Toronto tesne pred začiatkom súťažného ročníka a za Maple Leafs absolvoval 76 stretnutí (11+6). Bek Martin Marinčin pôsobil doteraz v Edmontone, v NHL odohral v sezóne 2014/2015 dovedna 41 súbojov (1+4). Toronto ho získalo v sobotu výmenou za Brada Rossa a výber v 4. kole draftu nováčikov.

Martin Marinčin FOTO SITA/APMartin Marinčin vymenil dres Edmontonu za torontský. Foto SITA/AP

Bez zmluvy budú od stredy ďalší piati Slováci, štyria z nich pôsobili v sezóne 2014/2015 v NHL. Obrancovia Andrej Meszároš (Buffalo Sabres), Andrej Sekera (Los Angeles Kings), Ľubomír Višňovský (New York Islanders), útočník Tomáš Kopecký (Florida Panthers) a brankár Peter Budaj (Winnipeg Jets) už prekročili vek 27 rokov a siahnuť po nich môže ktorýkoľvek konkurenčný klub. Nestane sa tak iba v prípade, ak so súčasným zamestnávateľom predĺžia kontrakt v najbližších hodinách.