Tretie kolo extraligy: prvá výhra Skalice, Piešťany v Košiciach neprekvapili

Tipsport extraliga: Nitra - ŽilinaSúboj 3. kola Tipsport extraligy
medzi Nitrou a Žilinou (4:1)
Foto - SITA / Martin Havan

Nedeľňajšie zápasy tretieho kola Tipsport extraligy priniesli vysoké víťazstvo Košíc nad nováčikom z Piešťan 9:5. Napriek tomu majú piešťanskí hráči za sebou vynikajúci vstup do súťaže, keď vyhrali dva z troch zápasov. Prvú výhru v sezóne si pripísali aj Skaličania, ktorí sa aj tentoraz museli zaobísť bez Pálffyho, no napokon zdolali Trenčín 5:2. V súboji Nitry so Žilinou sa zrodila výhra domácich 4:1. Martinskí fanúšikovia však boli sklamaní po prehre svojho tímu s Banskou Bystricou 0:4. V zostávajúcom piatom zápase večera vyhrali Zvolenčania nad Popradom 3:1.

KOŠICE - PIEŠŤANY 9:5
V Košiciach sa diváci od úvodu nenudili. Domáci začali vo veľkom štýle, keď už po 107 sekundách Kuběna otvoril skóre. Na začiatku 6. min pridal Slovák druhý gól a s nováčikom to veru nevyzeralo dvakrát dobre. Prišli však dve presilovky hostí a diváci sa nestačili čudovať. Piešťanci sa z úvodnej facky rýchlo otrepali a po góloch Jánoša a H. Ručkaya sa začínalo odznova. Strelci boli naďalej pri chuti a aj z tretej presilovky v zápase padol gól. Tentoraz do Tomekovej bránky. Takáčov presný zásah však mal už za následok výmenu brankárov. Na ľad vykorčuľoval Ondrejka.
Ten si síce udržal do prestávky čisté konto, no v druhej časti hry sa už len prizeral uragánu Košíc. Ten spustil Pašek, v presilovke naň nadviazal svojím druhým gólom v zápase oslávenec Slovák (24 rokov), o chvíľu na to Piatak a parádnu desaťminútovku zakončil Róbert Huna vo vlastnom oslabení. V 36. min. krásnu kombinačnú akciu Košíc, na konci ktorej bol Jenčík zastavila žŕdka. O chvíľu však svoj druhý gól v stretnutí strelil aj Pašek a tesne pred odchodom do šatní aj Róbert Huna.
V tretej časti hry sa nováčik prebral u útlmu a pomohli mu hlavne presilovky. V priebehu 24 sekúnd hostia dvakrát skórovali. V 51. min. mohol domácich fanúšikov, ktorí si želali desiatku, vyslyšať Kuběna, ale nepremenil trestné strieľanie. Onedlho Stupka strelil piaty gól hostí.
Radim Rulík (tréner Košíc): "Začali sme dobre, onedlho sme súpera dostali späť do zápasu. Dôležitý bol tretí gól. Druhá časť hry nám vyšla, šesť gólov hovorí samo za seba. V tretej tretine sme prestali hrať, hráči nechceli korčuľovať a to bolo pre mňa obrovské sklamanie. To by si hráči smerom k divákom nemali dovoliť. Sú profesionáli a mali by hrať do 60. minúty. Dúfam, že v ďalších zápasoch sa im niečo podobné nestane."
Milan Klement (tréner Piešťan): "Ťažko sa mi hodnotí stretnutie, lebo deväť gólov je deväť gólov. Dokresľovali celkový obraz zápasu. Domáci boli od začiatku lepší. My sme v prvých dvoch tretinách podali veľmi zlý výkon. V poslednej sme trochu zmiernili prehru, keď domáci poľavili v nasadení. Víťazstvo Košíc je zaslúžené a spravodlivé."
HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 9:5 (3:2, 6:0, 0:3)
Góly:
2. Kuběna (Marcel Haščák, Pašek), 6. Marek Slovák (Spilar, R. Jenčík), 11. M. Takáč (Marcel Haščák, Kuběna), 22. Pašek (Marcel Haščák, R. Jenčík), 26. Marek Slovák (Michal Novák, R. Jenčík), 28. E. Piatak (Jokeľ), 30. Róbert Huna (Marcel Haščák, Michal Novák), 38. Pašek (Róbert Huna, Marcel Haščák), 40. Róbert Huna (P. Svitana, Richard Huna) - 6. H. Ručkay (J. Ručkay, Drgoň), 8. Jánoš (V. Nemec), 44. Drgoň (Peško, Filip), 44. V. Nemec (S. Saliji, Jánoš), 54. Stupka (T. Melichárek, Tatar)
Vylúčení: 8:5 na 2 min, presilovky 2:4, oslabenia 1:0, Rozhodovali: R. Lauff - M. Korba, P. Korba, 4116 divákov
Zostavy:
Košice:
Hylák - Deyl, D. Brejčák, Martin Chovan, Kolba, Michal Novák, M. Takáč, M. Macejko - P. Svitana, Róbert Huna, Richard Huna - Spilar, Marek Slovák, R. Jenčík- Kuběna, Marcel Haščák, Pašek - Gmitter, E. Piatak, Jokeľ - Marcel Baláž
Piešťany: Tomek (12. Ondrejka, 40. Tomek) - Brňák, Urban, Filip, Drgoň, A. Kolník, Cuník, A. Hruška, Bučka - Tatar, T. Melichárek, Stupka - J. Ručkay, Otčenáš, H. Ručkay - Haring, Peško, Chylo - S. Saliji, V. Nemec, Jánoš

MARTIN - BANSKÁ BYSTRICA 0:4
Zápas od úvodného buly popretkávalo množstvo osobných súbojov, keďže obe mužstvá bojovali o každá puk. Bolo to však na úkor kombinácií, lebo obom tímom chýbal moment prekvapení. Šancí bolo preto ako šafranu, a tak sa obaja brankári ťažko dostávali do prevádzkovej teploty. V závere prvej tretiny zaujal kolotoč prvej martinskej formácie, ale strely Berana a Novotného skončili u pozorného Slipčenka. 22 sek pred prvou sirénou zahrmelo na druhej strane. Baranom vyšlo prečíslenie dvoch proti jednému a nezištnú Luntnerovu prihrávku premenil Petrov otvárací gól - 0:1. Kosačky začali druhú tretinu náporom, na jej začiatku sa sám rútil Petruška, lenže minul bránku a vzápätí Fadrný nepretlačil puk do siete. Opäť to však boli hostia, ktorí udreli po druhý raz. V 27. min Ketner nahodil puk na bránku, a od Heizera sa puk odrazil do siete - 0:2. Dvojgólový náskok položil baranom na hokejky pokoj i sebavedomie. V polovici zápasu sa najprv nepresadil Luntner a potom schoval Šúrek Lamperovu strelu v lapačke. Domáci stratili herný rytmus a ťažko sa dostávali pred Slipčenka. V 36. min už prehrávali o tri góly. Jankovič nepokrytý pred bránkou zvýšil vedenie hostí - 0:3. Tréner MHC Mountfield Róbert Pukalovič si zobral oddychový čas, aby zastavil ďalšiu pohromu. Aj začiatok tretej tretiny patril hosťom. V 43. min zostal ležať v obrannom pásme Zukal, domáci na chvíľu prestali hrať, čo využil Grman, ktorý premenil svoje sólo a upravil už na 0:4. Brankára Šúreka potom vystriedal Volentier. Bystričania na ľade dominovali a zaslúženie si odviezli tri body. Hokejisti z Martina nestrelili gól ani v druhom domácom zápase.
Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Naše mužstvo v dueloch doma asi nepotrebuje trénera, ale psychológa, ktorý ho na zápas pred domácim publikom pripraví. Niektorí mladí hráči totiž po víťazstve v Trenčíne lietali v oblakoch, a tak to potom na ľade aj vyzeralo. Som sklamaný, že sme pred dobrou domácou kulisou opäť nestrelili gól. V ďalších zápasoch rozhodne nechceme, aby si tu súperovi gólmani prišli vychytať čisté konto."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Naši hráči podali výborný a zodpovedný výkon, v ktorom všetci pracovali pre mužstvo. Som spokojný nielen s výsledkom, ale i s nasadením. Jediným mínusom tohto zápasu sú naši traja zranení hráči."
MHC Mountfield Martin - HC'05 Banská Bystrica 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly:
20. Petro (Lunter, Kubka), 27. Heizer (Ketner, Ján Sýkora), 36. Jankovič (Nemček), 43. M. Grman
Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Beňa (Martin) 5+DKZ za napadnutie zozadu, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - R. Bednár, Gavalier, 2000 divákov
Zostavy:
Martin:
Šúrek (43. Volentier) - A. Novotný, Beňa, Pukalovič, Tupý, Zukal, Perniš, M. Danko, Slávik - Markovič, M. Beran, Vartovník - T. Petruška, Horský, Fadrný - Murček, M. Hollý, Mikušovič - Kentoš, Dírer, Hús
Banská Bystrica: Slipčenko - Kubka, Bambúch, Richter, M. Grman, Ketner, Styk, Predajniansky - Šimun, Heizer, Ján Sýkora - Jabrocký, Češík, Hvila - Lamper, Petro, Lunter - Jankovič, Michal Hlinka, Nemček

ZVOLEN - POPRAD 4:1
Zvolen začal aktívne, viackrát v úvodnej trojminútovke skúšal brankára hostí, najbližšie ku gólu mal Lubor Zuzin. Hostia sa postupne osmelili a taktiež sa dostali do šancí, najmä Paločko a Skokan mohli z dobrých pozícii z ľavej strany prekonať Šimka. Popradská snaha bola odmenená vedúcim gólom v 11. min, Skokan z pravej strany prihral na ľavú Tomasovi, ktorý nemal problém z dvoch metrov poslať puk do odkrytej bránky - 0:1. Zvolenčania potom pritlačili v presilovke, šance mali Podkonický s Pulišom, vyrovnať sa napokon podarilo až Muchovi, ktorý spoza kruhov poslal puk za popradského brankára. Diváci potom videli niekoľko gólových príležitostí, skórovať sa nepodarilo na domácej strane Huňadymu, na hosťujúcej Grígerovi. Najväčšiu šancu nevyužil Lukáš Jurík.
V úvode druhej tretiny môže Zvolenčanov mrzieť nevyužitá vyše dvojminútová presilovka o dvoch hráčov, v ktorej Lukáš Jurík dvakrát zaváhal pred odkrytou bránkou Popradu. Domáci mali v tejto časti hry navrch, do vedenia ich neposlal v 31. min ani Méry, keď Nikkilä vytiahol pekný zákrok. Hostia sa menej dostávali pred Šimka, ale v 36. min ho prekonal Skokan, no rozhodca Jura usúdil, že hráč spod Tatier hral vysokou hokejkou. V tej istej minúte na opačnej strane zahodil Lukáš Jurík svoju tretiu čistú šancu v zápase, stačilo mu pritom iba nadvihnúť puk. Streleckú nemohúcnosť domáceho kapitána odčinil v 37. min Lubor Zuzin, keď najprv strieľal Milan Jurík, Nikkilä puk vyrazil a autor druhého gólu Zvolena sa už pred prázdnou bránkou hostí nemýlil - 2:1. O necelú minútu už bolo 3:1, keď po vyhratom buly Brabenec šikovne posunul puk dozadu Juraškovi a ten spoza kruhu prestrelil všetko, čo stálo puku v ceste.
Na začiatku tretej tretiny nevyužili tentoraz Popradčania presilovku o dvoch hráčov, hrali ju 96 sekúnd, ale do vážnejšej šance sa nedostali. Početnú výhodu o jedného hráča potom mali domáci hokejisti, no mohli inkasovať, pretože do prečíslenia dvoch na jedného sa dostali hostia, Skokan ideálne prihral Kloudovi a ten sa ocitol sám pred Šimkom, avšak nebol úspešný. Zvolen mal viac z hry v 52. min, keď na ľade bolo viac miesta pri vylúčeniach na oboch stranách, ale Nikkiläho neprekonali zblízka P. Zuzin ani Hraško. Podtatranci sa nedostávali do tlaku, nevytvárali si gólové príležitosti, naopak Podkonický mohol ešte v poslednej minúte prikrášliť výsledok, vystrelil z ľavej strane a fínsky brankár mal s pukom nevídané problémy. Posledných 35 sekúnd si Zvolenčania znepríjemnili vylúčením, ale Poprad z presilovky v hre bez brankára neskóroval, naopak inkasoval, keď puk do prázdnej bránky poslal z vlastnej tretiny Michal Chovan.
Peter Mikula (tréner Zvolena): "Atmosféra zodpovednosti prvého domáceho zápasu nám zväzovala nohy, ruky aj myšlienky. Som rád, že stretnutie naštartovala tretia a štvrtá formácia, tieto dva útoky dali stretnutiu 'šmrnc' z hľadiska pohyblivosti. Keď sme zvýšili agresivitu, vytvorili sme si šance, ktoré sme využili. V tretej tretine sme už len kontrolovali vývoj duelu. Medzi zlomové momenty stretnutia by som zaradil nevyužité presilovky o dvoch mužov z našej i popradskej strany."
Jozef Škrak (tréner Popradu): "Hra bola často rozkúskovaná častými vylúčeniami, ktoré výrazne poznačili priebeh zápasu. Hrali sme profesorský hokej bez dôrazu a disciplíny. Naopak, domáci nás prevýšili v agresivite a bojovnosti. Nepremieňali sme šance, čo je naša slabina."
HKm Zvolen - HK Poprad 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly:
13. Mucha (L. Jurík, Michal Chovan), 37. Ľubor Zuzin (M. Jurík), 38. Juraško (Brabenec), 60. Michal Chovan - 10. R. Tomas (D. Skokan, Klouda)
Vylúčení: 8:10 na 2 min, navyše: 40. Brabenec na 10 min za úder do hlavy a krku - 22. Klouda na 10 min za nešportové správanie, 60. D. Skokan na 10 min za úder do hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Jura - Bogdaň, A. Smrek, 1435 divákov
Zostavy:
Zvolen:
Šimko - P. Hraško, Juraško, Pokovič, Výborný, Šiška, Mucha, 15. Pichnarčík - Puliš, Brabenec, Podkonický - Peter Zuzin, L. Jurík, Michal Chovan - Škvaridlo, M. Jurík, Ľubor Zuzin - Martin Ďaloga, Huňady, Síkela - 15. T. Méry
Poprad: Nikkilä - R. Suchý, M. Šterbák, Kovačevič, Pentikäinen, D. Kramár, J. Špelda, M. Kurali, Gáborčík - R. Tomas, Klouda, D. Skokan - D. Buc, S. Takáč, Sabolic - Macejka, Koskinen, Gríger - Gápa, Homa, Matúš Paločko

NITRA - ŽILINA 4:1
Obe mužstvá začali opatrne a dôraz kládli predovšetkým na pozornú defenzívu. Tú žilinskú nalomil v 4. min Jokila. Fínsky útočník bol na konci Tománkovej akcie, ktorý svoj pokus nezakončil ideálne, no puk do bránky hostí pohodlne dostal Jokila. O tri minúty neskôr nevyrovnal Važan, ktorému zmaril radosť efektným zákrokom brankár Žigárdy. Hostí inkasovaný gól k väčšej ofenzívnej aktivite neinšpiroval, skôr naopak. Ich útočnú pasivitu potrestal v 12. min Stümpel, ktorý v situácii dvoch proti jednému prestrelil Johanesa. Na 3:0 mohol upraviť v 15. min Kováčik, no zblízka nemieril presne.
V druhej tretine hrali hostia viacero oslabení, no ich brankár Johanes nedovolil zmenu skóre. Po tvrdom zákroku na Mašlonku dohral v 23. min Rúfus a domáci mali k dispozícii päťminútovú presilovku. Aj napriek viacerým streleckým pokusom ju však nevyužili. Blízko ku gólu bol najmä Segľa, ktorý v 27. min zblízka nevyužil Chrenkovu prihrávku. V II. tretine sa hralo najmä pred žilinskou bránkou, no skóre sa nezmenilo ani po sľubnej Škodovej príležitosti v 40. min.
Hostia mohli znížiť v presilovej hre na začiatku tretej časti, no vtedy sa im to ešte nepodarilo. V 50. min však už boli úspešní, keď brankár Žigárdy neudržal strelu Haranta a puk do nitrianskej bránky pohodlne dorazil Važan. Radosť hostí však netrvala dlho. Už o 49 sekúnd neskôr vrátil Nitre dvojgólové vedenie Tomáš Chrenko, ktorý prekonal Johanesa presnou strelou nad lapačku. V 54. min mohol skorigovať Tomáš Sýkora, no svoj samostatný nájazd gólom nezakončil. V 59. min fauloval Harant vo vyloženej pozícii Mašlonku a ten nariadené trestné strieľanie premenil a upravil na konečných 4:1.
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Mužstvo sme pripravovali na štýl hry, aký produkuje Žilina. Mrzí nás veľa zahodených šancí. To vyústilo do momentu, keď Žilina znížila na 1:2 a my sme sa na chvíľu báli o výsledok. Ak by sme premenili viacero šancí, mohlo to byť z našej strany jednoznačnejšie. Skôr sme mohli šetriť sily."
Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Nemôžem povedať, že by sme hrali zle. Prišli sme sem v oklieštenej zostave, chýbali nám nejakí hráč a v každej formácii došlo k zmene. Mali sme mnoho vylúčených, no to nie sú výhovorky. Musím mužstvo pochváliť za to, že sme to zvládli v oslabeniach. V tretej tretine som veril, že s výsledkom niečo urobíme. Gólom na 2:1 sme sa vrátili do zápasu, ale len na chvíľu. Nitra bola lepšia, mala mnoho šancí a vyhrala zaslúžene, no chcem pochváliť aj nášho brankára, ktorý podal výborný výkon."
HK Nitra - MsKH DOXXbet Žilina 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)
Góly:
4. Jokila (R. Tománek, T. Chrenko), 12. Stümpel (R. Tománek, M. Kováčik), 50. T. Chrenko (Jokila, M. Segľa), 59. Mašlonka (tr. strieľanie) - 50. Michal Važan (Harant)
Vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše: Rúfus 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, Harant (obaja Žilina) 10 min za nešport. správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Sergejev (Rus.), Kubuš - Gajan, Tornay, 2504 divákov
Zostavy:
Nitra:
Žigárdy - König, M. Bača, Vosátko, Ordzovenský, Rais, Trefný, F. Kuzma - Jokila, T. Chrenko, Podstavek - R. Tománek, Stümpel, M. Kováčik - M. Segľa, Hamrák, Mašlonka - Hrnka, Pupák, Kmeč
Žilina: Johanes - Devečka, Rúfus, Harant, Dlouhý, Sekáč, Brcko, Staňo - Varga, Troliga, Krejči - Michal Važan, V. Škoda, Horanský - T. Sýkora, Hájnik, M. Drevenák - Drábek

SKALICA - TRENČÍN 5:2
Od začiatku sa hral v Skalici svižný hokej so šancami na oboch stranách, o niečo viac z hry mali domáci hokejisti. Skóre duelu otvoril v 9. min R. Školiak, ktorý sa najlepšie zorientoval v skrumáži pred brankárom Kristínom. Ešte v tej istej minúte Skalica viedla 2:0, keď v oslabení unikal Kudrna, hostia ho nedovolene zastavili a sám Kudrna premenil trestné strieľanie. V 17. min hosťujúci Bagin obišiel domácu bránku a aj s prispením gólmana Kotvana skorigoval. Ešte pred prvou sirénou pridal tretí gól Skalice M. Bakoš, ktorý využil chybnú rozohrávku hostí a popod Kristína upravil na 3:1. Aj v druhej časti boli aktívnejší domáci hráči. Hostia pohrozili v presilovej hre, no Kotvan uspel pri pokusoch Imricha aj Pardavého. V závere tretiny nepochodili ani Tybor a Sojčík. Na opačnej strane prestrelil odkrytú bránku Šátek, no v 40. min našiel Preisiner voľného Kudrnu a ten zvýšil na 4:1. Skalica síce mala prevahu aj v III. tretine, ale Trenčínu sa v 52. min podarilo skorigovať v presilovke, hráči Dukly sa natlačili až pred Kotvana a O. Rusnák strelil druhý gól hostí. Tretí mohol pridať Pardavý, ale lapačka Kotvana bola proti. Konečnú podobu výsledku dal v 58. min Bakoš, ktoré našiel spoza bránky Bartánus.
Peter Oremus (tréner Skalice): "Od rána bolo na chlapcoch badať túžbu zvíťaziť. Ich prístup k zápasu bol veľmi dobrý a šance si vytvorili všetky útoky. S výsledkom sme spokojní."
Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Do dnešného stretnutia sme chceli vstúpiť zodpovednejšie ako v piatok v domácom prostredí. Nezachytili sme však úvod a domácich pustili do dvojgólového vedenia. Potom sa už veľmi ťažko niečo robí zo zápasom. Aj keď sa chlapci snažili, veľmi sa nadrieme na gól . Skalica vyhrala zaslúžene."
HK 36 Skalica - Dukla Trenčín 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
Góly:
9. R. Školiak (L. Kozák, M. Bakoš), 9. Kudrna (z trest. strieľania), 20. M. Bakoš (M. Bartánus, L. Kozák), 40. A. Kudrna (Preisinger, Jankovič), 58. M. Bakoš (M. Bartánus, R. Školiak) - 17. E. Bagin (Tybor, M. Nemčík), 53. O. Rusnák (O. Mikula, Biro)
Vylúčení: 5:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Brath, Kacej, 1713 divákov
Zostavy:
Skalica:
Kotvan - L. Kozák, Trška, Gabriš, Barák, Jankovič, Vyrúbalík, Jaborník, Srnec - M. Bartánus, R. Školiak, M. Bakoš - Kutálek, Stieler, M. Šátek - T. Višňovský, A. Kudrna, Preisinger - R. Konečný, Holovič, J. Jurík
Trenčín: Kristín - Bombic, Biro, E. Bagin, Ďurkech, Habšuda, E. Bednár, Imrich, M. Nemčík - Pardavý, O. Rusnák, J. Gašparovič - Tybor, Lelkeš,Sojčík - Fabuš, Adamec, O. Mikula

Tabuľka Tipsport extraligy po zápasoch 3. kola:
1. HK Nitra 4 4 0 0 0 0 0 21:7 12
2. HKm Zvolen 3 2 0 1 0 0 0 14:8 8
HC'05 Banská Bystrica 4 2 1 0 0 0 1 14:8 8
4. ŠHK 37 Piešťany 3 2 0 0 0 0 1 16:11 6
5. HC Košice 3 2 0 0 0 0 1 14:11 6
6. HK 36 Skalica 4 2 0 0 0 0 2 14:18 6
7. MHC Mountfield Martin 4 2 0 0 0 0 2 8:12 6
8. HK Poprad 3 1 0 0 0 0 2 9:9 3
9. MsHK DOXXbet Žilina 3 0 0 0 1 1 1 8:13 2
10. Dukla Trenčín 3 0 0 0 0 0 3 8:16 0
* * * * *
HK Orange 20 4 0 0 0 0 0 4 5:18 0
Poznámka: Za tímom je uvedený počet zápasov, výhry - 3 body, výhry po predĺžení - 2 body, výhry po samostatných nájazdoch - 2 body, prehry po predĺžení - 1 bod, prehry po samostatných nájazdoch - 1 bod, prehry - 0 bodov, skóre, body.

 


Fotogaléria