Tretie finále extraligy: Bystričania otočili zápas a vyhrali 3:1

BANSKÁ BYSTRICA - Stav finálovej série Slovnaft play-off Tipsport extraligy je po treťom zápase tesnejší. Bystričania totiž otočili zápas z 0:1 na 3:1 a pripísali si tak prvú výhru v sérii. Ešte stále však zaostávajú 1:2 na zápasy, už v pondelok však môžu sériu vyrovnať. V treťom zápase rozhodli dva góly v prostrednej časti, víťazný gól zápasu dosiahol Čížek.


Radosť Banskobystričanov po výhre nad Košicami, foto SITA / Ján Viazanička

BANSKÁ BYSTRICA - KOŠICE 3:1, stav série 1:2

Banská Bystrica dosiahla historicky prvé víťazstvo vo finále vo svojej klubovej histórii. Triumfovala vďaka umnej hre smerom dopredu a pozornej defenzíve. Košice síce viedli po prvej tretine 1:0, ale dlho hrali akoby bez iskry a domáci dvoma gólmi v druhej polovici druhej dvadsaťminútovky otočili vývoj. Súboj sledoval aj reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.
Po opatrnejšom úvode otvorili Košice v závere 6. min skóre. Po chybnej rozohrávke brankára Corbeila v rohu klziska sa k puku dostal Adam Lapšanský a strelil svoj prvý gól v tohtosezónnom play-off. Oba tímy si vypracovali aj ďalšie možnosti na skórovanie. Nikto nechcel urobiť chybu, Košice sa po strelení gólu ešte viac zamerali na defenzívu.
Napriek pozornému bráneniu nechýbali ani prečíslenia, v úvode druhej tretiny neuspela dvojica Handzuš - Hudec, na opačnej strane potom neprepasíroval puk za Corbeila pri nájazde Jenčík. Domáci sa dočkali vyrovnania v polovici zápasu, strelou z pravej strany sa presadil Lukáš Handlovský. Banskobystričania potom prežili oslabenie a v 36. min ich poslal prvýkrát vo finále do vedenia Václav Čížek, ktorého strela od modrej prepadla za Hyláka. Pred brankárom Košíc veľmi dobre tienil Kytnár. Košičania potom ponúkli domácim dve presilovky v krátkom slede a v závere druhej časti hry bolo rušno pred oboma bránkami, ale skóre sa nemenilo.
Banskobystričania hrali sympaticky a nekoncentrovali sa napriek vedeniu len na defenzívu. Vďaka fyzicky náročnej hre držali oceliarov ďaleko od svojej bránky a utvárali si aj šance. Košice sa nedokázali presadzovať cez pozorný obranný val baranov. Hosťom akoby chýbal esprit a väčšia aktivita. Vyrovnať mohol v 58. min Lapšanský, ale po jeho strele z ľavého kruhu predviedol Corbeil skvelý semafor. V závere sa Košice napokon dostali aj k power-play, Michal Hudec však gólom 38 sekúnd pred koncom tretej tretiny stanovil na konečných 3:1.

Hlasy trénerov z vysielania RTVS:
Miroslav Chudý (tréner Banskej Bystrice): "Dnes sme potrebovali zvíťaziť, lebo by sme boli v zložitej situácii, ak by bolo 0:3. Chalani zabojovali. Zápas sa pre nás nevyvíjal dobre, ukázali sme však kolektívny duch a dotiahli stretnutie pred fantastickými divákmi do víťazného konca. Košice majú silné mužstvo, na každý gól sa tvrdo narobíme. Dnes sme hrali dobre v oslabeniach."
Peter Oremus (tréner Košíc): "Prvá tretina bola z našej strany dobrá, ale mali sme v nej dať viac gólov. V druhej časti hry sme nenadviazali na prvú, málo sme strieľali. S jedným gólom nemôžeme zvíťaziť. V pondelok sa z toho musíme poučiť, podobné chyby ako dnes už nezopakovať."

Finále Tipsport extraligy - tretí zápas:
HC '05 Banská Bystrica - HC Košice 3:1 (0:1, 2:0, 1:0) - stav série: 1:2
Góly:
31. Handlovský (Heizer, Kafka), 36. Čížek (Kudrna, Kytnár), 60. M. Hudec (Biro, Heizer) - 6. Lapšanský (Hrnka)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Kubuš - Šefčík, Výleta, 2841 divákov.
Zostavy:
Banská Bystrica:
Corbeil - Čížek, Rosandič, Gründling, Guimond, Kousalík, Biro, Jaborník - P. White, Handzuš, M. Hudec - T. Surový, Kytnár, Kudrna - Kafka, Preisinger, Handlovský - Lamper, Zigo, Matoušek - Heizer
Košice: Hylák - Štrbák, A. Jánošík, Šeda, Philipp, Macejko, Cebák, R. Bondra, Drgoň - Jenčík, P. Bartoš, Spilár - Sojčík, Hrnka, Lapšanský - M. Bartánus, Suja, Bicek - Matúš Chovan, I. Rachůnek, Kutálek