Trénersko–manažérska stáž v hokejovej organizácii Orebro Hockey

Július Hudáček várazne pomohol slovenským trénerom pri stáži v Orebre. Foto jh

BRATISLAVA - Inštitút hokejových štúdií s podporou SZĽH zorganizoval už tretiu trénersko–manažérsku stáž vo Švédsku. Po Frölunde Göteborg a Södertälje SK to bolo teraz Örebro, kde pôsobia bratia Július a Libor Hudáčkovci. „Slovenský zväz ľadového hokeja ako správna servisná organizácia vždy podporoval a v budúcnosti bude podporovať takéto aktivity na prospech rozvoja slovenského hokeja," komentoval zväzový postoj Martin Kohút, člen výkonného výboru SZĽH.

Trénersko–manažérskej stáže sa zúčastnilo 8 mládežníckych hokejových odborníkov – Daniel Babka (MHK Martin), Rastislav Paľov (Banská Bystrica), Miloš Šeliga (Poprad), Mgr. Matin Tekáč (Ružinov), Peter Galan resp. Peter Klobučník (MMHK Nitra), Ján Šimko (Poprad) a Peter Žifčák, ktorý absolvoval už svoj tretí študijný pobyt v tejto hokejovej krajine.  

„Sme radi, že aj u nás sú tréneri, ktorí majú záujem o zlepšenie svojej trénerskej práce a tiež o skvalitnenie hráčskeho rozvoja v slovenských kluboch. Je to skvelá myšlienka a mal by ju využiť každý, kto má možnosť vycestovať na zahraničnú stáž," skonštatoval Rastislav Paľov, tréner juniorky bystrických "baranov". Zo Slovenska to bola prvá ucelenejšia stáž viacerých trénerov vo Švédsku, pričom naši českí susedia (na základe kontaktov Slavomíra Lenera, šéftrénera mládeže v českom hokejovom zväze), chodia do tejto severskej krajiny už roky vo veľkom počte a získané poznatky úspešne aplikujú v praxi.

„V porovnaní s našim systémom, ťažisko akcelerácie je koncentrované na hráčov vstupujúcich až do kategórií od U16 a vyššie. Sú nesmierne motivovaní, dôraz sa kladie na kolektívne poňatie hry. V našom systéme sa neraz zameriavame len na, v našich očiach, talentovaných jednotlivcov. Snažíme sa ich neustále posúvať v rámci žiackych kategórií do vyšších ročníkov, kde však až na pár výnimiek nedozrejú na lídrov," kontruje Daniel Babka, šéf mládežníckej organizácie v Martine.

 

Počas stáže mali tréneri možnosť vidieť kompletný týždenný tréningový mikrocyklus všetkých mládežníckych družstiev, dva zápasy najvyššej juniorskej (U20) a jeden zápas dorasteneckej súťaže (U18) vo Švédsku. Generálny manažér Pontus Gustafsson ubytoval celú slovenskú „výpravu“ v uvoľnenom hráčskom byte len niekoľko minút chôdze od štadióna, pričom sa postaral aj o vstupenky na všetky tri domáce stretnutia Örebrö Hockey v najvyššej švédskej súťaži SHL. Spoločne s manažérom mládeže Jensom Gustafssonom veľmi precízne a trpezlivo vysvetľovali systém fungovania hokeja nielen v ich organizácii, ale aj v celom Švédsku, spôsob financovania mládežníckeho hokeja ako aj detailný rozbor rozpočtu klubu z Örebra.

V mysliach našich trénerov však jednoznačne najviac rezonoval švédsky systém výchovy talentovaných hokejistov v tzv. „spádových oblastiach“, ktorý je úplným základom úspechu švédskeho hokeja v súčasnosti a funguje na základe všeobecne uznávaného precedensu v celej krajine. Každý klub v najvyššej súťaži prevádzkujúci mládežnícku hokejovú akadémiu spolupracuje vo svojej spádovej oblasti so všetkými menšími hokejovými organizáciami v jeho okolí. Tie vo vlastných podmienkach dlhodobo vychovávajú a v správnom čase, na základe výberu „posúvajú“ do tejto spádovej akadémie najtalentovanejších hráčov, pričom po dovŕšení dospelosti sa hráči, ktorí sa nepresadia do prvého tímu Örebro (95%) vo veľkej väčšine vracajú späť do svojich materských klubov. Preto už na prvý výber najtalentovanejších hráčov v kategórii U16 tak príde 60 – 70 najtalentovanejších mládežníkov z 8 hokejových klubov kooperujúcich s Örebrö Hockey, a to na základe vzájomne výhodnej spolupráce. Do akadémie sa tak dostávajú len tí najtalentovanejší jedinci, ktorý majú v klube vytvorené výborné podmienky pre ďalší rozvoj v kategóriách U16, U18 a U20).

Precízne prepracovaný mládežnícky systém hokejových akadémií vo Švédsku hodnotí Miloš Šeliga, manažér mládeže v HK Poprad : „V akadémii majú hráči vytvorené výborne podmienky pre hokejový rast (ubytovanie, strava a výstroj). Klub im občas prepláca aj letenky. Obrovský rozdiel v práci s mladými hráčmi vidím hlavne v komunikácii. Členovia realizačných tímov resp. vedenie klubu neustále komunikuje s hráčmi, žiada od nich trvalý pokrok v ich rozvoji, na druhej strane však nevytvárajú extra veľký tlak na hráčov. Pri ich obrovskej základni majú skutočne z čoho vyberať, keďže je bežné, že do akadémie prichádzajú hráči z celého Švédska. V rámci ich vzdelávacieho procesu navštevujú športové gymnázia, kde musia dodržiavať nielen disciplínu, ale musia byť minimálne priemerní študenti. Hráč, ktorý toto nespĺňa, je vyradený nielen z klubu, ale v podstate aj celého výchovného hokejového systému vo Švédsku."

Inštitút hokejových štúdií ďakuje Martinovi Kohútovi, členovi Výkonného výboru SZĽH za nezištnú podporu tohto projektu a Júliusovi Hudáčkovi, ktorý už po tretíkrát svojimi kontaktmi výrazne pomohol pri organizácii tejto stáže. Na základe odporúčaní hokejových odborníkov nielen v Örebro, ale aj vo Frolunde alebo Sodertälje, dvere pre ďalších našich trénerov sú stále otvorené. Stačí iba ovládať anglický jazyk a mať v sebe ochotu cestovať a získavať potrebné poznatky.