Tatar s Jurčom zaskočili „medvede“, víťazne aj Budajov Montreal

BOSTON / ANAHEIM - Hokejisti Detroitu zvíťazili v úvodnom súboji štvrťfinále Východnej konferencie NHL na ľade favorizovaného Bostonu 1:0 a v sérii hranej na štyri víťazstvá vedú rovnakým rozdielom. O triumfe hostí nad držiteľom Prezidentskej trofeje rozhodol tri minúty pred koncom prvej tretiny ruský útočník Pavel Daciuk. Brankár Red Wings Jimmy Howard zneškodnil všetkých 25 striel domácich hráčov a dosiahol tretie čisté konto v zápasoch play-off v kariére.

Ani jeden z kvarteta Slovákov sa v piatok v TD Garden nezapísal do tabuľky produktivity. Veselší však odchádzali z ľadu útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, pre ktorých to bola premiéra v zápase vyraďovacej časti NHL v kariére. Tatar sa prezentoval piatimi strelami na bránku aj 2 trestnými minútam, Jurčo raz ohrozil Tukku Raska v bránke domácich. Kapitán Bostonu Zdeno Chára bol na ľade pri jedinom góle z hokejky Daciuka. Zapísal si teda okrem dvoch trestných minút aj mínusku. Jeho kolega z obrany Andrej Meszároš dvakrát vystrelil a dve strely aj zblokoval. Rozhodujúci okamih zápasu sa zrodil tri minúty pred koncom, keď Daciuk nečakanou strelou švihom cez dvoch brániacich hráčov (jedným z nich bol Chára) prekonal Raska, ktorý toho veľa nevidel. „V takej fáze zápasu treba strieľať z každej pozície a to som aj urobil. Teraz však musíme zabudnúť na toto víťazstvo, lebo v ďalšom zápase na nás súper vyrukuje ešte s agresívnejším hokejom,“ povedal Daciuk pre zámorské médiá. „Víťazný štart v sérii je vždy dôležitý. Najmä ak uspejete na ľade oveľa vyššie nasadeného tímu a dokážete si tým, že na to máte,“ uviedol spokojný tréner Detroitu Mike Babcock pre server NHL.

Krátko pred rozhodujúcim zásahom zápasu mal gól na hokejke útočník Bostonu Milan Lucic, ale jeho jemný teč strieľanej prihrávky Jaroma Iginlu vyrazil Howard betónom tesne vedľa pravej žŕdky bránky hostí. „Bol to zákrok z kategórie šťastných,“ povedal Howard.

Hokejisti Montrealu zvíťazili na ľade Tampy Bay 4:1 a v ďalšej zo sérii Východnej konferencie vedú už 2:0. Krídelník Canadiens Rene Bourque dal počas základnej časti iba 9 gólov, ale v piatok strelil hneď dva, ofenzívny obranca P. K. Subban pridal dve asistencie. Hráči Montrealu si tak utvorili výbornú východiskovú pozíciu pred presunom sériu do Kanady. Carey Price opäť nepustil do bránky Petra Budaja, útočník Tampy Richard Pánik odohral necelých 10 minút, dvakrát vystrelil a bol aj na trestnej lavici. „Poznám už ten skvelý pocit vyhrať dva zápasy u súpera, ale nič to ešte neznamená. Teraz to treba potvrdiť dobrým hokejom a výsledkom aj na domácom ľade,“ povedal P. K. Subban.

Na Západe sa aj po druhý raz zrodilo tesné víťazstvo víťaza konferencie Anaheimu nad Dallasom, tentoraz 3:2. Favorizovaní Ducks vedú v sérii 2:0. Tentoraz ich za víťazstvom potiahol kapitán Ryan Getzlaf, autor gólu aj asistencie. Jeho radosť bola o to väčšia, že deň predtým privítal do rodiny tretie dieťa - dcérku Willu. Práve Getzlaf v závere prvého duelu utŕžil od Tylera Seguina poriadnu ranu pukom do úst a postihnuté miesto mu museli zašiť viacerými stehmi. Do zápasu nastúpil preto so špeciálnym krytom úst a čeľuste.

1. kolo play-off NHL ročníka 2013/2014 (hrá sa na 4 víťazstvá)

Východná konferencia - štvrťfinále:

Boston - Detroit 0:1 (0:0, 0:0, 0:1) - stav série: 0:1
Gól:
57. Daciuk (Franzén)
Zdeno Chára odohral 22:05 min, 1 mínusový bod, 2 trestné minúty, Andrej Meszároš (obaja Boston) odohral 19:40 min, 2 strely na bránku, 2 zblokované strely - Tomáš Tatar odohral 16:28 min, 5 striel na bránku, 2 trestné minúty, Tomáš Jurčo (obaja Detroit) odohral 12:27 min, 1 strela na bránku

Tampa Bay - Montreal 1:4 (0:0, 0:2, 1:2) - stav série: 0:2
Góly:
59. Purcell (Hedman, Filppula) - 23. Desharnais (Subban, Pacioretty), 31. R. Bourque (Vanek, Subban), 52. Gallagher, 55. Bourque (Eller)
Richard Pánik (Tampa Bay) odohral 9:29 min, 2 strely na bránku, 1 mínusový bod, 2 trestné minúty


Západná konferencia - štvrťfinále:

Anaheim - Dallas 3:2 (1:1, 1:0, 1:1) - stav série: 2:0
Góly:
18. Getzlaf, 37. Perry, 46. Cogliano (Getzlaf) - 8. Chiasson (Jamie Benn, Goligoski), 50. Garbutt (Horcoff, Roussel)

Sobotňajší program 1. kola play-off NHL:
Východná konferencia: St. Louis - Chicago /stav série: 1:0/, Pittsburgh - Columbus /1:0/. Západná konferencia: Colorado - Minnesota /1:0/.