Vo štvrťfinále MS 20 Slováci so Švédmi v sobotu v Helsinki Ice Hall

Helsinki Ice Hall, foto mtv.fiHelsingin Jäähalli - Helsinki Ice Hall, foto mtv.fi

HELSINKI  (SZĽH)  - "Sme na majstrovstvách sveta a preto žiadne oslavy nehrozia. Sústredíme sa na Švédov, ktorých chceme zaskočiť,"  vyhlásil tréner slovenskej hokejovej "dvadsiatky" Ernest Bokroš po záverečnom zápase jeho zverencov v základnej B-skupine MS 20 proti Rusku. "Bolo presne ako povedal tréner Bokroš. Chlapci mali o 21. hodine  večeru a o 22.30 v hoteli Scandic Park večierku," potvrdil trénerove slová manažér tímu Roman Ulehla. Ani realizačný tím si príliš oslavy Silvestra  neužil. "Po stretnutí s Ruskom  sme sa sťahovali do Helsinki Ice Hall, dejiska nášho sobotňajšieho štvrťfinálového duelu proti mladíkom Tre kronor. Keďže Švédi s Kanadou skončili až o pol jedenástej večer museli sme počkať s uložením materiálu.  Dostali sme kabínu po Kanaďanoch, pokiaľ sa všetko provizórne vyložilo, bolo už po polnoci a až potom si mohol dať realizačný tím spoločný prípitok," opísal Roman Ulehla skromné privítanie Nového roku.

Prvý deň roku 2016 ráno výprava zamierila  na štadión.  R.  Ulehla: "Hráči si rozložili ńádobíčko´  v kabíne, potom absolvovali strečing. Korčule a hokejky v piatok odpočívali. Krátko po obede bol míting, pozerali sa videá z hry Švédov. Popoludní mali hráči voľno, k dispozícii dostali svoje mobily aj tablety, vianočný dar spoločnosti Orange.  Helsinki Ice Hall je o čosi bližšie ako známejšia Hartwall Areena, vari desať  minút chôdze od nášho hotela. Je veľmi pekná aj útulnejšie ako predchádzajúce dejisko našich vystúpení. Sobotňajší program sa pre našu výpravu začne  raňajkami už o  siedmej ráno (pozn. - na Slovensku  je o hodinu menej),  pretože od 8.30 máme na programe rozkorčuľovanie. Dve a štvrťhodiny pred stretnutím odchádzame do haly, kde úvodné buly padne o 16. hodine  miestneho času (15.00 SEČ). Mužstvo Slovenska ako hosťujúci tím nastúpi v  modrých dresoch."

Tréner Ernest Bokroš sa viackrát vyjadril, že radšej nastúpi proti veľkej kvalite Švédov, napokon bez najmenšieho zaváhania vyhrali A-skupinu,  než proti hokejistom USA či Kanady, ktorá prehrala od roku 1998 po prvý raz dva zápasy v skupine. "Môžem len potvrdiť názor šéftrénera.  Zámorský hokej nám príliš nesedí, najmä drsné dohrávanie všetkých súbojov.  Meranie s európskym súperom, aj keď velikánom, je o čomsi inom," dodal manažér tímu Roman Ulehla v očakávaní zaujímavého štvrťfinále: "Bola by to paráda zopakovať úvod z duelu s Fínskom, keď sme strelili prvé dva góly."

Pripomeňme, že tesne pred šampionátom v prípravnom zápase zvíťazili Švédi na Bokrošovými chlapcami 6:3. "Majú talentovaný tím.  Musíme odohrať dobrý zápas, aby sme v boji o postup uspeli," vyhlásil pred sobotou kapitán žlto-modrých Andreas Englund. 

Helsinki Ice Hall - Helsingin Jäähalli  je domovom populárneho mužstva IFK Helsinki a má kapacitu 8.200 divákov. Tento zimný štadión bol už štyrikrát hostiteľom juniorskych MS  v rokoch 1980, 1985, 1990 a 2004   a tri razy aj seniorskych svetových šampionátov  1974, 1982 a 1991.