Štatút Bezpečnostnej komisie SZĽH

 

     

        Článok 1 - Preambula

        Výklad pojmov:

         -  Bezpečnostná komisia SZĽH  („ďalej len BK SZĽH“) – je v zmysle čl. 7 Stanov SZĽH  orgánom SZĽH a poradným orgánom Výkonného výboru  SZĽH („ďalej len VV SZĽH“),

         -   Zák. č. 1/2014 Z.z. („ďalej len zákon“) zákon č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov,

      -   Bezpečnostný manažér  SZĽH  („ďalej len BM SZĽH“) – bezpečnostný manažér SZĽH schválený VV SZĽH,

      -   Hlavný usporiadateľ  („ďalej len HU“) – hlavný usporiadateľ je osoba uvedená v  zák. č. 1/2014 Z.z o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov,

      -   Usporiadateľ  („ďalej len U“) – usporiadateľ je osoba uvedená v  zák. č. 1/2014 Z.z.  o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov,

      -   Informačný systém („ďalej len IS“) – informačný systém v zmysle zák. č. 1/2014 Z.z.  o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov,

                Článok 2 - Pôsobnosť BK SZĽH

1.       BK SZĽH je orgánom SZĽH a poradným orgánom VV SZĽH.

2.      BK SZĽH zabezpečuje realizáciu a aplikáciu zákona č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v podmienkach SZĽH.

3.       BK SZĽH sa spolupodieľa na tvorbe metodiky činnosti pre delegátov SZĽH, bezpečnostných manažérov klubov (ďalej len „BM“), hlavných usporiadateľov (ďalej len „HU“) v kategórii extraligy seniorov (mužov), prvej ligy seniorov (mužov) a prvej ligy žien a usporiadateľov na podujatiach organizovaných v zmysle Súťažného poriadku SZĽH.

4.      BK SZĽH navrhuje BM SZĽH zmeny a doplnenia otázok a úloh v teste na overenie odbornej spôsobilosti tak, aby testy okrem spoločnej všeobecnej časti obsahovali aj osobitnú časť, v ktorej budú zohľadnené špecifiká organizovania podujatí - hokejových zápasov.

5.      BK SZĽH predkladá BM SZĽH doplnenia na študijný materiál pre uchádzačov, ktorí sa prihlásia na odbornú prípravu na test odbornej spôsobilosti U, ktorý bude zverejnený na webovej stránke SZĽH.

6.     BK SZĽH sa spolupodieľa na metodike činností v zmysle zákona pre HU a BM hokejových klubov - Príručka pre BM.

7.     BK SZĽH vykonáva kontrolnú činnosť v zmysle osobitných ustanovení.

8.     Členovia BK SZĽH sa zúčastňujú na skúškach uchádzačov za usporiadateľov konaných na kluboch

               9.      BK SZĽH zriadi a v zmysle zákona vedie:

-       informačný systém ktorý obsahuje evidenciu o fyzických osobách zmysle §22 ods. 2 až ods. 4 zákona,

-       evidenciu HU, BM a U,

-       evidenciu dohôd poľa §8 ods. 3 a § 18 ods. 4 zákona,

-       evidenciu textov a vyhlásení, zástav, odznakov, hesiel alebo symbolov skupín alebo hnutí a ich programov alebo ideológií, ktoré smerujú k potláčaniu základných ľudských práv a slobôd alebo obhajujúcich, podporujúcich alebo podnecujúcich nenávisť, násilie alebo neodôvodnene odlišné zaobchádzanie voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine, pôvodu rodu alebo pre ich náboženské vyznanie,

-       modul odbornej prípravy uchádzačov o získanie alebo overenie odbornej spôsobilosti hlavného usporiadateľa, bezpečnostného manažéra a usporiadateľa vypracovaný v súlade s pravidlami určenými odbornou komisiou podľa § 13 ods. 7. zákona.

10.   BK SZĽH ( príp. poverený člen BK SZĽH ) spracováva podklady pre správcu IS.

11.   BK SZĽH prostredníctvom BM SZĽH vydáva členom SZĽH rozhodnutia, nariadenia, príp. odporúčania na opatrenia súvisiace s činnosťou organizátorov podujatí a zabezpečením bezpečnosti a naplnenia zák. č. 1/2014 Z.z. o organizovaní verejných športových podujatí a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v podmienkach SZĽH.

                Článok 3 - Zameranie BK SZĽH

1.       Vypracuje metodiku činnosti  pre „BM“ a „HU“, a študijný materiál pre uchádzačov ktorí sa prihlásia na odbornú prípravu na test odbornej spôsobilosti usporiadateľa (ďalej len „U“) ktorý bude zverejnený na webovej stránke SZĽH.

2.       Spolupodieľa sa na tvorbe metodiky činnosti delegáta / inštruktora SZĽH, a zároveň  vykonáva ich  školenie.

3.       Predkladá  „BM SZĽH“ návrhy na legislatívne úpravy v Stanovách, poriadkoch a smerniciach SZĽH týkajúcich sa bezpečnosti.

4.       Členovia „BK SZĽH“ sa zúčastňujú na základe rozhodnutia predsedu BK SZĽH vyhodnocovania testov  odbornej spôsobilosti na výkon činnosti „U“ na športových kluboch.

Článok 4 -  Zloženie BK SZĽH

1.       „BK SZĽH“ sa skladá z predsedu, podpredsedu a ďalších  štyroch členov, ktorými sú jeden zástupca PZ SR, jeden zástupca akreditovaného vzdelávacieho zariadenia, ktorému bolo vydané potvrdenie na prípravu „HU“, „BM“, „U“  na športovom podujatí a dvaja zástupcovia SZĽH.

2.       Predsedu, podpredsedu a jej členov schvaľuje VV SZĽH.

3.       Funkčné obdobie BK SZĽH je 4-ročné, ak VV nestanoví inak.

4.       V prípade, že má „BK SZĽH“ párny počet hlasov, má predseda „BK SZĽH“ pri hlasovaní dva hlasy.

Článok 5 - Rokovanie BK SZĽH

Zasadnutie BK SZĽH sa konajú mesačne, v prípade potreby aj operatívne.

 

Článok 6 - Záverečné ustanovenia

1.       Tento Štatút bol prerokovaný BK SZĽH dňa 25.3.2014.

2.       Tento Štatút BK SZĽH schválil VV SZĽH dňa 26.3.2014 s účinnosťou od 27.3.2014.

3.       Zmeny, doplnky, alebo výklad k Štatútu BK SZĽH vykonáva VV SZĽH.